Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 17.03.2009.

Prikaz sustava LPIS

Sustav identifikacije poljoprivrednih čestica

  • 1.467
  • 71
  • 0

U organizaciji Odsjeka HZPSS Dubrovačko-neretvanske županije dana 6.ožujka 2009. u Zgradi političkih stranaka održano je predavanje za poljoprivrednike, a teme su bile „Natura 2000 i poljoprivreda u Hrvatskoj“ koje je održala Ljiljana Mustapić te „LPIS (Sustav identifikacije poljoprivrednih čestica) - Struktura podataka za trajne nasade“ i „Odabir i priprema ograničeno pogodnih terena za uzgoj višegodišnjih nasada“ koje je održao dr. sc. Ante Biško, predsjednik Zavoda za voćarstvo u Zagrebu.

LIPS je mjera koja se provodi u cilju harmonizacije, evidencije, analiza izvještavanja o sektoru poljoprivrednog zemljišta, odnosno kultura koje se uzgajaju na tim površinama da bi poljoprivredni proizvođači mogli ostvarivati pravo koje im pripada temeljem zakona o potporama. Naglašeno je da EU nesebično daje 40% - 50% svog nacionalnog buđeta na potpore resornom ministarstvu poljoprivrede, ali tu vjerodostojnu raspodjelu svim raspoloživim mehanizmima kontorliraju.

LPIS je obavezna mjera koje RH kao buduću članicu EU očekuje na svom putu u prilagodbi zakonodavstva i prakse te je u svakom trenutku bitno napomenuti poljoprivrednim proizvođačima što ih čeka. Kada je u pitanju odabir i priprema ograničeno pogodnih terena za uzgoj višegodišnjih nasada u posljednjih pet do šest godina predmetna aktivnost na području mediteranskog dijela RH vrlo je nazočna. Također se u pojedinim slučajevima javljaju i određene poteškoće, ali i greške po pitanju privođenja ovakvih površina kulturi. Jako bitno je da poljoprivrednici budu razborit u odabiru površina, njihove veličine, načina pripreme, a sve s ciljem da bi ta proizvodnja bila u konačnici ekonomski isplativa. Potrebno je prikupiti sva dosadašnja iskustva i praksu da se ne bi javili oni problemi koji bi otežali tu proizvodnju - rekao je dr. sc. Ante Biško.

Informativno sam upoznala prisutne o NATURI 2000, što ona zapravo znači i zašto je važno upoznati se što prije sa određenim direktivama evropskog zakonodavstva, a u skladu je sa prilagodbom našeg nacionalnog zakonodavstva.

Također sam prisutne kratkom prezentacijom tekstualnom i slikovnom upoznala sa svojim sudjelovanjem na BIOFAHU u Nürnbergu.

Predavanje je bilo jako dobro posjećeno, prisutni su sa velikom pozornošću slušali izlaganja, pitanja je bilo dosta, razvio se pozitivni dijalog struke i prakse.

Naši poljoprivrednici još su jednom dokazali da su željni novih informacija, što mene kao savjetodavca svakako obvezuje da im ih i osiguram ukoliko se može.

Autor: Ljiljana Mustapić, dipl. inž. agr.


Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Tagovi

Pravilnik


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Malo ljepote za tmuran dan. Za više zavirite u galeriju našeg Hrvoja Škergata https://www.agroklub.com/agrogalerija/polja-makova-16943/