Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 25.09.2008.

Predavanja o ekološkoj poljoprivredi

  • 854
  • 41
  • 0

U Suhopolju u Virovitičko-podravskoj županiji u tijeku su predavanja Udruge „Biopa“ iz Osijeka na 11 tema iz ekološke poljoprivredne proizvodnje. Naime još 2007. Biopa je na natječaju raspisanom od strane Ministarstva mora, turizma,prometa i razvitka ugovorom preuzela obvezu za izvršenje aktivnosti u projektu „Obrazovanje poljoprivrednog stanovništva na područjima PPDS Slavonije i Baranje za ekološku poljoprivredu“.

Projekt obuhvaća područja posebne državne skrbi u pet županija Istočne Hrvatske i traje 18 mjeseci, a troškove pokriva MMTPR u 80 % iznosu, dok ostalih 20 % snosi „Biopa“.

Osnovni cilj projekta je osposobiti stanovništvo PPDS za prelazak sa konvencionalne na ekološku poljoprivrednu proizvodnju i omogućavanje samozapošljavanja na vlastitom gospodarstvu. Za područje općine Suhopolje predviđeno je ukupno 6 predavanja u večernjim satima u restoranu „Park“ Suhopolje. Predavanja će se provoditi u više dana, a prisustvovati mogu svi poljoprivredni proizvođači, koji su zainteresirani za ekološku proizvodnju.

U konačnici svrha ovakvog obrazovanja je i dobivanje „CERTIFIKATA“ svakog polaznika, ali po provjeri znanja testom na teme: Suvremena poljoprivredna proizvodnja, Održiva poljoprivreda, Ekološka poljoprivreda-povijest i načela, Legislativa-koraci do eko znaka, Ekološka biljna proizvodnja, Ekološko stočarstvo, Organizacija i udruživanje, Prerada ekoloških proizvoda, Ruralni turizam i tradicionalni obrti, Ekonomika ekološke proizvodnje, Marketing ekoloških proizvoda.

Osim Biope u organizaciji za pripremu i održavanje predavanja aktivno su uključeni Općina Suhopolje i Odsjek HZPSS-a Virovitičko-podravske županije.

U protekla dva predavanja odaziv je bio više nego zadovoljavajući, jer se odazvalo 40-tak zainteresiranih poljoprivrednih proizvođača, a većina od njih je trenutačno uključena u konvencionalnu proizvodnju.

Odsjek Hzpss-a Virovitičko-podravska
Ljubomir Duvnjak, dipl. ing. agr., stručni savjetnik


Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Malo ljepote za tmuran dan. Za više zavirite u galeriju našeg Hrvoja Škergata https://www.agroklub.com/agrogalerija/polja-makova-16943/