Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Turistička manifestacija
  • 20.07.2015. 11:10

Povorka starih zanata u Svetom Martinu na Muri

Dani turizma Općine Sveti Martin na Muri i ove će godine 16. kolovoza ugostiti mnoge zaljubljenike u tradiciju!

  • 203
  • 40
  • 0

Dani turizma Općine Sveti Martin na Muri se održavaju oko mjesec dana, sredina srpnja i do sredine kolovoza na području općine, na način da se organiziraju razni kulturni programi, likovne kolonije, izložbe umjetničkih radova, kolača, starih narodnih nošnji, razgled etno-muzeja, animacijski programi, a središnja proslava je uvijek u nedjelju kada se održava Povorka starih zanata i običaja popraćena sa bogatim kulturno-umjetničkim programom.

Cilj manifestacije je zadržavanje i oživljavanje tradicijskih starih obrta. Povorka starih zanata i običaja je način očuvanja tradicije i upoznavanje mladih naraštaja sa svakodnevnim životom naših predaka. Manifestacija će se i ove godine tradicijski održati u sklopu manifestacije Dani turizma dana 16. kolovoza.

Izvorna kulturološka baština

Iz TZ Općine Sveti Martin pozivaju vas da se u istu uključite sa sadržajem kojega ćete vi osobno osmisliti. Okupljanje je u Marofu (kod pila) u 15,00 sati, a start povorke je u 15,30 sati. Mole vas da im potvrdite sudjelovanje na povorci na broj telefona 868 619 do 10.08.2015. godine ili na email: info@svetimartin.hr. Svakog sudionika očekuju novčane nagrade.

Važnost i dobru organizaciju ove manifestacije potvrđuje kandidatura i nagrada Zlatni Interstas 2009. za doprinos razvoju kontinentalnog turizma koju je Općina Sveti Martin na Muri osvojila 2009. godine i postala dobitnik nagrade Zlatni cvijet Europe 2010. sa srebrnim znakom, a koja se temelji na obrazloženju grupe turističkih novinara koji su nenajavljeno boravili na povorci u kojoj je sudjelovao izuzetno veliki broj udruga i sudionika, te mnoštvo domaćih i stranih posjetitelja.

Jednostavnost nekadašnjeg života

Valorizirajući naslijeđe, autohtonost, izvornu kulturološku baštinu, jednostavnost nekadašnjeg načina života, te na suvremen i atraktivan način prezentirajući tradicijske običaje, stare zanate, etno, gastro i druge tradicijske vrijednosti, posebnosti, uz turistički projekat ima i izuzetan edukacijski, kulturološki i odgojni karakter.

Ocjena je da ovim, ali i brojnim promotivnim i drugim zapaženim kulturološko-turističkim manifestacijama, te brigom o ukupnoj uređenosti mjesta, a time i kvaliteti života, time, osim što značajno pridonose otimanju prošlosti od zaborava, na suvremen i kreativan način stvaraju nov turistički proizvod. Time snažno pridonose razvoju turizma, i ne samo tog atraktivnog svetomartinskog kraja kontinentalne Hrvatske, već i prepoznatljivosti turističkog proizvoda Hrvatske u svijetu.


Tagovi

Zlatni cvijet Europe Zlatni Interstas Tradicijski obrt Zanati Običaji Etno muzej Dani turizma Sveti Martin na Muri Povorka starih zanata


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.