Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjednica
  • 07.11.2013. 08:05

Potrebna bolja organizacija u proizvodnji voća

U Ministarstvu poljoprivrede, održana je sjednica Stručnog savjeta za praćenje stanja u proizvodnji i preradi voća na kojoj je razmatrano aktualno stanje u sektoru

  • 214
  • 10
  • 0

U Ministarstvu poljoprivrede, 05. studenog 2013. godine, održana je sjednica Stručnog savjeta za praćenje stanja u proizvodnji i preradi voća na kojoj je razmatrano aktualno stanje u sektoru. U Hrvatskoj se voćarska proizvodnja odvija na nešto više od 27.000 ha s proizvodnjom oko 140.000 t, a najzastupljenije vrste su mandarine (37%), jabuke (32%) i šljive (11%).

Istaknuti su postojeći problemi u sektoru, poput nedostatne proizvodnje za potrebe hrvatskog tržišta, neuređena infrastruktura i nedostatni skladišni kapaciteti, nekonkurentnost na tržištu i neorganiziranost proizvođača te visoki ulazni troškovi. S druge strane, sektoru se nude brojne prednosti ulaskom RH u EU. Predstavnicima Savjeta izložene su mogućnosti koje pružaju Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj (EAFRD) i Europski fond za jamstva (EAGF) iz kojeg se mogu povući sredstva za brojne aktivnosti. Pretpostavka za iskorištavanje navedenih sredstava je osnivanje proizvođačkih grupa i organizacija koje predstavljaju najvažniji iskorak za podizanje i postizanje konkurentnosti, ali i temelj za bolju organizaciju i zajednički nastup na tržištu u cilju unapređenja proizvodnje u sektoru voća.

Zajednički je zaključeno kako je potrebno raditi na konkurentnosti koja sa sobom donosi stabiliziranje cijena, koncentraciju proizvodnje, snižavanje troškova proizvodnje, povezanost te planiranje proizvodnje prilagođene potrebama tržišta. Članovi Savjeta su izrazili želju za aktivnim uključivanjem i sudjelovanjem u daljnjim aktivnostima i radu Savjeta te su dali niz konkretnih primjera i savjeta u kojem smjeru bi se problematika trebala rješavati.

U rad Savjeta imenovani su predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Hrvatske poljoprivredne komore, Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske udruge poslodavaca, Hrvatske voćarske zajednice, Nacionalne veletržnice d.o.o. Zagreb, Udruge hrvatskih tržnica, Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku te tvrtki Konzum d.d., Plodine d.d., Eurovoće Donji Miholjac, Plodovi Fructus d.o.o. Donji Miholjac i Fragaria d.o.o. Zagreb.


Tagovi

Stručni savjet Voće Mandarine Proizvodnja Sjednica Šljive