Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Picokijada 2015
  • 21.06.2015. 17:00

Postani dio legende o Picokima!

Ovogodišnja Picokijada odvijat će se od 26. do 28. lipnja 2015. godine, a održava se svake godine u Đurđevcu još od davne 1968. godine

Foto: picokijada.com
  • 223
  • 15
  • 0

Legenda o Picokima temelji se na stvarnom događaju, kada je u 16. stoljeću Osmanlijsko carsko zaprijetilo Podravini. Žitelji su se hrabro oduprli napadaču, no stara legenda o picekima i poraženom Ulama-begu živi putem Legende o Picokima u narodu Podravine već gotovo pet stoljeća.

Picokijada se tako još od 1968. godine odvija u Đurđevcu krajem lipnja svake godine, a privuče preko 30.000 posjetitelja. Ugođaj manifestacije stvara preko 3.000 sudionika, a upriličeni su brojni kulturno-povijesni, folklorni, etnografski, gastronomski, sportski, zabavni te turistički sadržaji - za svakoga ponešto! Riječ je o najvećoj turističkoj manifestaciji kontinentalne Hrvatske.

Picoki po piščoke

Povodom trodnevne manifestacije gradom Đurđevcem prodefilirat će brojna kulturno-umjetnička društva, predstave te radovi domaćih umjetnika. Program započinje 26. lipnja i traje sve do 28. lipnja, a svečano će zatvaranje upriličiti mimohod povijesnih postrojbi.

U bogatom gastronomskom programu pak ističe se natjecanje u spremanju jela od piletine, živopisnog naziva "Picoki po piščoke".

Zbog svog nacionalnog značaja, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske dodijelilo je ovoj manifestaciji status nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske. Bogatu kulturno povijesnu baštinu i tradicijske temelje prepoznala je i Europska komisija koja je Đurđevcu dodijelila status Europske destinacije izvrsnosti.

Foto: picokijada.com


Tagovi

Picokijada Legenda o picokima Podravina Koprivničko-križevačka županija Turistička manifestacija Picoki po piščoke


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]