Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sajam u Varaždinu
  • 08.10.2022. 16:30
  • Varaždinska, Varaždin

Poslušaj glas prirode - kampanja o ekološkoj mreži Natura 2000

Ta je mreža trenutačno najveća mreža zaštićenih područja na svijetu i temelj sustava zaštite prirode u Europskoj uniji.

Foto: Ilija Aščić
  • 228
  • 26
  • 0

Koliko je važno očuvanje bioraznolikosti podsjetilo je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja posjetitelje 25. Međunarodnog sajma Priroda, lov, ribolov, turizam u sklopu kampanje „Poslušaj glas prirode!“.

Riječ je o nacionalnoj kampanji koja se provodi u sklopu projekta "Razvoj okvira za upravljanje ekološkom mrežom Natura 2000“, najvećeg projekta osnaživanja sustava zaštite prirode u Hrvatskoj.

Ta je mreža trenutačno najveća mreža zaštićenih područja na svijetu i temelj sustava zaštite prirode u Europskoj uniji. Ona je u Hrvatskoj, s obzirom na ukupni teritorij, među najvećima u EU i obuhvaća 25.956 km2. Pokriva 36,8 % kopnenog teritorija te 9,3 % mora, a sastoji se od 745 područja očuvanja značajnih za vrste i stanišne tipove te 38 područja očuvanja značajnih za ptice.

Natura 2000 podržava načelo održivog razvoja i cilj joj nije zaustaviti sveukupne razvojne aktivnosti, nego postaviti mjerila prema kojima će se one moći odvijati, a da pritom očuvaju bioraznolikost. Ova ekološka mreža ima i izuzetno važnu ulogu u očuvanju ribljeg fonda jer su zaštićena morska područja ekosustavi koji su utočište ugroženim i rijetkim vrstama, čuvaju ugrožena staništa i potiču obnavljanje ribljih zaliha.

U sklopu cjelodnevnog programa danas u Varaždinu, posjetitelji su se educirali o važnosti individualnih promjena navika te odgovornog ponašanja, vezanog uz zaštitu prirode i očuvanje bioraznolikosti, u svakodnevnom životu. Moglo se doznati više o modelima volontiranja za prirodu i smanjenju potrošnje prirodnih resursa te se informirati o savjesnom ponašanju radi sprečavanja uvođenja u prirodu invazivnih vrsta i držanja egzotičnih ljubimaca.

Dr. sc. Ana Ješovnik iz Zavoda za zaštitu okoliša i prirode za učenike odgojno–obrazovnih ustanova Varaždinske županije održala je i predavanje „Priče o divljim oprašivačima“ koje je učenicima približilo važnost očuvanja divljih oprašivača te njihovu nezamjenjivu uloga u proizvodnji hrane, ali i posljedično budućnosti opstanka brojnih vrsta.

Svi zainteresirani, uz pomoć VR naočala, mogli su u sklopu izložbe Diverterra virtualno prošetati kroz 10 zaštićenih područja u Hrvatskoj odabranih po ekosustavima, a posjetitelji koji su u sklopu nagradnih igara pokazali znanje o prirodi i njenom očuvanju nagrađeni su prigodnim nagradama.


Tagovi

Poslušaj glas prirode Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja Natura 2000 Ana Ješovnik Zavod za zaštitu okoliša


Autorica

Leticija Hrenković

Više [+]

Magistra politologije s dugogodišnjim iskustvom rada u institucijama državne i javne uprave vezanim za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj.