Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sabatina 2020.
  • 17.11.2020. 16:30
  • Splitsko-dalmatinska, Split

Posebna, drugačija, ali opet zanimljiva i s popunjenim rasporedom - jubilarna 30. Sabatina

Finalna proslava obilježavanja 30. obljetnice bit će, vjerujemo, upriličena na normalnom izdanju Sabatine 2021., poručili su iz Zadružnog saveza Dalmacije koji su iz nimalo lakog organiziranja virtualne manifestacije izvukli najbolje.

Foto: Zadružni savez Dalmacije
  • 311
  • 317
  • 0

Na poseban, drugačiji, ali iznova zanimljiv način održana je jubilarna 30. Sabatina u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije i Hrvatske udruge vinarskih gradova.

Naime, s obzirom na neizvjesne okolnosti pandemije izazvane COVID-om, Organizacijski odbor odlučio se na online izdanje, a svi zainteresirani popunjeni raspored s raznim događanjima mogli su popratiti putem medijskih pokrovitelja i partnera - televizije, radija, društvenih mreža te raznih internetskih platformi.

Šampioni Sabatine 2020.

Zapravo, možemo reći da je Sabatina započela još 9. listopada 2020. kada se sastalo prvo povjerenstvo za ocjenjivanje jakih alkoholnih pića. Dva dana 13. i 14. listopada 2020. radilo je povjerenstvo za ocjenjivanje otvorenih vina. Buteljirana vina ocijenjena su 16. listopada, mlada 21. listopada, a povjerenstvo za ocjenjivanje izgleda proizvoda sastalo se 23. listopada 2020.

"Ove godine pristiglo je 358 uzoraka vina i jakih alkoholnih pića, od čega 47 uzoraka jakih alkoholnih pića, 119 uzoraka buteljiranih vina, 79 uzoraka mladih i 113 uzoraka otvorenih vina tj. vina koja su u fazi pripreme za dobivanje dozvole za stavljanje u promet. Proizvodi su ocijenjeni u pet različitih kategorija, od strane pet različitih povjerenstava", pojašnjavaju iz Zadružnog saveza Dalmacije.

Najistaknutije prezime bilo je ono braće Zure iz Lumbarda na Korčuli. Tako je u kategoriji za buteljirana, njihovo desertno vino Grk "Elysion" proglašeno šampionom bijelih slatkih, predikatnih i desertnih vina. Također, njihov Rebellion proglašen je najboljim u kategoriji crnih suhih i polusuhih vina.  

Sabatina 2020: Braća Zure šampioni u čak tri kategorije!

Šampion bijelih suhih i polusuhih je Graševina 2018. Iločki podrumi d.d. Ilok, a šampion vina sorte plavac Dingač Riserva 2018. - Pelješki vinogradar d.o.o., Kuna Pelješka. Šampion sorte pošip je Pošip Zure 2019. Obrta Zure s Korčule, a šampion izgleda proizvoda Plavac mali 2017. - OPG Darko Matijević s Hvara.

U kategoriji jakih alkoholnih pića šampion kvalitete je Nespola - Natura Antunović, Orebić dok je najbolje ocijenjeni proizvod u kategoriji rakija i destilata Voćna rakija od kruške - OPG Luka Bilušić - Destilarija Bilušić, Zagreb. 

Najbolje otvoreno crno vino je Merlot 2019., Stjepana Vučemilovića iz Zadra, a najbolje otvoreno bijelo vino Pošip 2019. - Franje Pešelja, Smokvica, otok Korčula.  Najbolje mlado crno vino je Syrah Valeria Skoblara iz Privlake, a najbolje mlado bijelo vino 2020 Pošip Zadranina Stjepana Vučemilovića.

Velika zlatna medalja za kvalitetu buteljiranih proizvoda pripala je Iločkim podrumima za Traminac izborna berba bobica 2017.

U Studiju snimljene konferencije i emisije

U Studiju Sabatine 28. listopada održana je Konferencija "Razvitak života ruralne Hrvatske“, a koju se moglo popratiti 4. studenog. Na njoj su obrađene teme o načinima dobivanja sredstava iz Fondova za ruralni razvoj kao i tema o mjerama za poboljšanje stanja u poljoprivredi nakon poteškoća koje su došle uslijed epidemioloških mjera zbog pandemije. 

O njima su govorili državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek, ravnatelj Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu Krunoslav Dugalić i predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije Lordan Ljubenkov.

Sabatina 2020.: Konferencija "Razvitak života ruralne Hrvatske"

Snimljena je emisija o znanstveno-stručnim temama iz vinogradarstva i vinarstva. Glavne teme o kojima se razgovaralo vezane su bile za proteklu vinogradarsku godinu, mogućnostima korištenja potpora u vinogradarskoj proizvodnji, mikrobiološkim postupcima korekcije kiselosti vina i brojnim drugim temama.

Također popraćeno je svečano uručivanje priznanja i pehara najboljim proizvođačima tj. šampionima Sabatine 2020.

Radionice uz kušanje vina

Uz prisustvo ograničenog i dozvoljenog broja sudionika u studiju, 3. studenog održane su dvije radionice. Uz kušanje uzoraka vina, predočila je mogućnosti primjene novih selekcija kvasaca u proizvodnji vina i njihov utjecaj na senzorska svojstva.

Radionicom "O vinogradarstvu i vinarstvu – aktualno i popularno“ ove godine na Sabatini moderirala je doc. dr. sc. Ana-Marija Jagatić Korenika s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, dok se dr. sc. Goran Zdunić, pozabavio temom o klimatskim promjenama i adaptibilnosti starih sorata.

Inače, pokrovitelji ovoga događanja bili su Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstvo turizma i sporta, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU i Splitsko-dalmatinska županija.

"Finalna proslava obilježavanja 30. obljetnice bit će, vjerujemo, upriličena na normalnom izdanju Sabatine 2021.“, poručili su organizatori.


Tagovi

Sabatina 2020. Online Zadružni savez Dalmacije Hrvatska udruga vinarskih gradova Vino Šampioni Radionice


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)


Partner

Zadružni savez Dalmacije

Kamila Tončića 4, 21000 Split, Hrvatska
tel: +385 21 348 365, e-mail: info@zsd.hr web: http://www.zsd.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da nije rano za bubamaru?