Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrvatski pršut
  • 09.06.2021. 15:00
  • Istarska, Poreč

Poreč domaćin sedmih Dana hrvatskog pršuta

Ukupno ih je četiri s EU zaštitom - krčki, drniški i dalmatinski sa zaštićenim geografskim porijeklom, a istarski s izvornim porijeklom.

Foto: Filip Brala/Komunikacije Lollipop
  • 333
  • 229
  • 0

Tko ove godine ima najbolji pršut u Hrvatskoj doznat ćemo uskoro. Ako ste ljubitelj ove delicije, ali i prekrasne Istre rezervirajte datum 18. i 19. lipnja jer je ove godine Poreč domaćin sedmih Dana hrvatskog pršuta, stoji u najavi manifestacije. 

Ukupno ih je četiri s EU zaštitom - krčki, drniški i dalmatinski sa zaštićenim geografskim porijeklom, a istarski s izvornim porijeklom.

Onaj najbolji moći će se kušati drugog dana manifestacije, 19. lipnja na porečkoj rivi. Tamo će od 8 do 17 sati proizvođači po promotivnim cijenama prodavati sva četiri zaštićena pršuta. Također, njima će se pridružiti i proizvođači sira te IQ malvazije i terana u organizaciji Vinistre.

Inače, ova manifestacija već sedam godina promovira jednu od najtraženijih hrvatskih delicija što potvrđuju i brojke. Naime, na domaćem tržištu godišnje pojedemo dvostruko više ove namirnice nego što ih proizvedemo. Omjer je 450 tisuća naspram milijun komada, dok više od 400 tisuća komada uvezemo.

Iako smo u pandemiji jeli nešto manje, proizvođači kažu da je prodaja u prosjeku pala za tridesetak posto, potencijal za rast proizvodnje je ogroman, a popuštanjem epidemioloških mjera sve bi se moglo vratiti na staro. 

Ipak, dok su još na snazi sudionici i posjetitelji trebat će ih se pridržavati, poručuju iz Klastera hrvatskog pršuta, organizatora događanja. 

Ovogodišnja manifestacija održava se pod pokroviteljstvom Zorana Milanovića, predsjednika Republike Hrvatske, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva turizma i sporta, Hrvatske gospodarske komore, Istarske županije, Grada i Turističke zajednice Poreča te Grada Zagreba.


Tagovi

Dani pršuta Poreč Krčki pršut Drniški pršut Datmatinski pršut ZOZP ZOI


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić