Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Halubajski zvončari
  • 29.01.2016. 13:25

Pokladni ophod zvončara Kastavštine

Halubajski zvončari i ove će godine od 07. do 09. veljače ophoditi sva mjesta na području Kastavšine.

Foto: TZ Viškovo
  • 440
  • 7
  • 0

Na pusnu nedjelju 07. veljače 2016. u Marčejima u općini Viškovo u 08:00 sati počinje trodnevno tradicionalno obahajanje Halubajskih zvončara koji prema davno određenom raspredu obilaze sela toga kraja. Obahavanje završava na pusni utorak.

Godišnji pokladni ophod zvončara s područja Kastavštine nalazi se i na UNESCO-voj Reprezentativnoj listi nematerijalne kulturne baštine svijeta. Svojim scenskim nastupom velika su turistička atrakcija, ali i čuvari folklornih tradicija zavičajnog identiteta Halubja i Kastavštine. Pusna događanja na Halubju završavaju spaljivanjem pusta, gromoglasnom zvonjavom Halubajskih zvončara na Brege u Viškovu i vraćanjem općinskog ključa načelnici Sanji Udović.

Završni dio započet će u utorak 09. veljače 2016. u 16:30 h okupljanjem maškara na Bregu Viškovo. Posjetitelje očekuje zabavni program, proglašenje najmaškaranega poslovnog prostora te izvlačenje Zvončarske tombole.

Haubajske zvončare povezuju sa stočarskim krajevima. Nekada im je zadatak bio tjeranje zlih duhova zime te prizivanje proljetnog ciklusa, dok su danas velika turistička atrakcija.

Foto: TZ Viškovo


Tagovi

Haubajski zvončari Marčeji Viškovo Kastavština Spaljivanje pusta


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.