Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 07.03.2009.

Pet država na sajmu pršuta

Dalmatinski pršut

  • 2.019
  • 99
  • 0

U sklopu projekta zaštite proizvoda i stvaranja brenda “Dalmatinski pršut” u hotelu “Alkar” u petak je u organizaciji Poduzetničkog centra Sinj, Udruge proizvođača dalmatinskog pršuta i Agronomskog fakulteta u Zagrebu obavljeno ocjenjivanje pršuta koji su od odabranih svinjskih pasmina i po propisanoj tehnologiji proizvedeni u pršutanama Mijukić u Imotskom i MEL - Lovrić u Hrvacama.

Pod vodstvom prof. dr. Romana Božca s Agronomskog fakulteta u Zagrebu u petak su se kušali i ocjenjivali pršuti od svinja čije su majke mješanac švedskog landrasa i jokšira, a očevi u jednoj liniji čisti pietren i u drugoj mješanac pietren - hemšir. Prošle godine ocjenjivani su pršuti proizvedeni od istih majki, ali su očevi bili sorte durok.

Projekt u cijelosti financira Ministarstvo poljoprivrede kojemu se do kraja lipnja ove godine moraju podastrijeti rezultati. Do istoga roka Udruga mora usvojiti logo, pripremiti povijest proizvodnje ove delicije i s ovlaštenom tvrtkom definirati koje će sve uvjete morati zadovoljiti svaki pojedini proizvođač da bi mogao dobiti deklaraciju “Dalmatinski pršut”.

U petak obavljeno kušanje samo je dio ukuponog ocjenjivanja pršuta. Nakon kušanja ti isti pršuti odlaze na laboratorijsku analizu. Zbirni rezultati za sve vrste pršuta prezentirat će se Ministarstvu poljoprivrede i Udruzi proizvođača dalmatinskog pršuta u kojoj će donijeti odluku od kojih sorti svinja i po kojoj tehnologiji će se proizvoditi pršuti da bi se mogli deklarirati kao “Dalmatinski pršut”.

Udruga proizvođača dalmatinskog pršuta za sada ima 17 članova. Oni godišnje na tržište izbace oko 400 tisuća osušenih svinjskih butova pod nazivom “Dalmatinski pršut”. Njihovi proizvodi se u mnogočemu razlikuju. Uspostavom branda “Dalmatinski pršut” dobit će se jedinstveni izvorni proizvod neovisno u kojoj će pršutani biti proizveden.

U okviru ocjenjivanja pršuta Ana Barać, direktorica Poduzetničkog centra Sinj, najavila je da će se 24. i 25. travnja u Sinju održati Četvrti sajam pršuta i suhomesnatih proizvoda. Očekuje se oko 80 proizvođača iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, a vjerojatno i Španjolske. Sajam će se održati pod pokroviteljstvom Vlade RH.

Tekst: Toni Paštar


Izvori

Slobodna Dalmacija

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Koga je ovo vratilo 30 godina natrag? :)