Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pazi što jedeš
  • 12.11.2014. 15:40

Pazite li što jedete?

U Puli je na konferenciji za medije predstavljena manifestacija "Pazi što jedeš" koja će se održati 14. i 15. studenog 2014. u Puli.

  • 155
  • 6
  • 0

U Puli je danas održana konfrencija za medije na kojoj je predstavljena manifestacija Pazi što jedeš koja će se održati 14. i 15. studenog 2014. godine u Domu hrvatskih branitelja u Puli od 10 do 19 sati, kao jedinstveno događanje namijenjeno svima koji žele na jednom mjestu dobiti sve informacije o zdravoj i tradicijskoj prehrani.

Voditeljica ovog projekta, mr. sc. Tanja Kocković Zaborski iz Etnografskog muzeja Istre u Pazinu predstavila je manifestaciju "Pazi što jedeš" kao zajednički projekt Etnografskog muzeja Istre i Udruge ekoloških proizvođača - Istarski Eko proizvod. "Tematski je ove godine posvećena prehrani tijekom djetinjstva (u tradiciji, ali i danas) - s posebnim naglaskom na važnost lokalne i zdrave hrane od najranije dobi te tijekom školovanja. Kako bi se uklonile ili umanjile opasnosti za zdravlje djece koje se unose putem brze, industrijski tretirane hrane, želimo na jednom mjestu povezati javne institucije u zdravstvu, kulturi, odgoju i obrazovanju" istaknula je Zaborski.

Okrugli stol kao dio manifestacije

Posebno je još istaknula i održavanje okruglog stola pod nazivom "Pazimo li što jedemo?" koji će se održati 14.11.2014. od 10:30 - 11:30 h, a organiziran je uz pomoć Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije. "Željeli smo javnosti predočiti rezultate i probleme s kojima se suočavalo Povjerenstvo za praćenje implementacije zdrave prehrane u osnovne škole Grada Pule u toku svojeg djelovanja" dodala je Zaborski. Na okruglom stolu koji će biti otvoren za javnost, između ostalih, sudjelovat će i dogradonačelnica Elena Puh-Belci.

Najveći eko sajam u Hrvatskoj

Daniela Gašpar, koordinatorica sajmenog dijela manifestacije za petak, 14.11. s početkom u 16:00 sati najavila je segment pod naslovom "Upoznaj svog poljoprivrednika", Udruge IEP, u kojem će predavanja održati Jurka Topol, mag. ing. agr. iz Klastera ekološke poljoprivrede koja će održati predavanje na temu "Ekološki principi u uzgoju životinja i kvaliteta mesa iz ekološke proizvodnje" i Ivan Kovač, koji će govoriti o ekološkom pčelarstvu u EU-HR-Istri, a predstavila je i certificirane eko proizvođače koji će sudjelovati na sajmu, iz Istarske, Krapinsko-zagorske, Međimurske i Varaždinske, Sisačko-moslavačke, Osječko-baranjske, Brodsko-posavske, Ličko-senjske, Splitsko-dalmatinske županije i iz Grada Zagreba.

Spomenuti proizvođači ponudit će svoje povrće, prerađevine, maslinovo ulje, kozji sir, bučino ulje, sušene buče i ostale proizvode. Na najvećem eko sajmu u Hrvatskoj, posjetitelji će na jednom mjestu moći degustirati, potražiti savjet i kupiti certificirane ekološke proizvode izravno od samih proizvođača.

Manifestacija uključuje i prikazivanje nekoliko kratkih filmova Vjekoslava Gašparovića pod nazivom "Samo brojke". U filmićima je prikazan život koji se svakodnevno odvija iza kulisa tržnice i prodaje. Tako će posjetitelji imati priliku zaviriti u živote nekoliko naših proizvođača i doživjeti njihove dane pod vedrim nebom i njihovo stvarno partnerstvo s prirodom.

Manifestacija bogata događanjima

U sklopu manifestacije Pazi što jedeš održat će se i brojna druga događanja poput radionica tradicijske prehrane pod nazivom "Pašta po starinski" te radionice pripovjednog tipa "Pusti priču" namijenjene najmlađim posjetiteljima. No organzatori ove manifestacije potrudili su se da program zaista bude šarolik i bogat. Što su Vam sve pripremili pogledajte u Progamu koji se nalazi u prilogu članka te ukoliko ste u mogućnosti, svakako posjetite Pulu 14. i 15. studenog i postanite dio vrijedne priče o hrani kroz manifestaciju Pazi što jedeš.

Na konferenciji su istaknuti i brojni suradnici ovogodišnje manifestacije, među kojima su: Udruga Pusti priču, Društvo bibliotekara Istre u sklopu projekta Zelena Knjižnica, ETNOFILm, Udruga ZUM, Medit. Pokroviteljstvo manifestacije potpisuju: Turistička zajednica Grada Pule, HBOR, Istarska županija, Odjel za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu, bez kojih ova manifestacija ne bi imala tako bogat program. I ove su godine medijski manifestaciju popratili: Radio Pula, Radio Maestral, Eko Mreža.org, Naturala.hr, Ruralna.hr, Agroklub, H-alter i po prvi puta PORT.hr.


Dokumenti


Tagovi

Pazi što jedeš Tanja Kocković Zaborski Etnografski muzej Istre Okrugli stol Tanja Kocković Zaborski Istarski eko proizvod Zdrava hrana Elena Puh-Belci Eko sajam Poljoprivrednici Jurka Topol Klaster ekološke poljopeivrede Ekološko pčelarstvo

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]