• Turistički sajam u Pakracu
  • 18.10.2017. 19:30

Ovog vikenda svi putevi vode u Pakrac!

Ove subote, 21. listopada, pravac Požeško-slavonska županija! Očekuje vas više od 140 izlagača, natjecanje u pripremanju graha, neodoljiva ugostiteljska ponuda i brojni drugi sadržaji!

Foto: tzzps.hr
  • 335
  • 37
  • 0

Turistički sajam ove subote nije jedini razlog zbog čega morate posjetiti Pakrac. Otkrijte gdje padaju najbolji poljupci, doživite najljepši pogled ikad i kući ponesite vlastiti primjerak najstarijeg hrvatskog novca

Ove subote, 21. listopada, pravac Požeško-slavonska županija. Više od 140 izlagača, natjecanje u pripremanju graha, neodoljiva ugostiteljska ponuda iz svih dijelova Hrvatske, ali i Mađarske i Slovačke, bogat glazbeni program, kutak za djecu i mlade, zabavni park, besplatna vožnja turističkim vlakićem ili kočijom - samo je dio onoga što vas očekuje na "Sajmu slavonski banovac - ruralni razvoj kroz turizam" ili skraćeno "Banovac". Tako se zvao i prvi hrvatski novac koji se u 13. stoljećukovao upravo u ovom slavonskom gradu.

Kako je Pakrac izgledao u srednjem vijeku, uvjerite se u subotu iz prve ruke, razgledajte srednjovjekovno oružje, okušajte se u mačevanju i streličarstvu, dok će vaša djeca uživati u predstavi "Princeza i razbojnici". Vrhunac sajma očekuje se u 18 sati kada će se Red vitezova Ružice Grada iz Orahovice boriti za pakračku kovnicu novca.

Nije sve u novcu, ima nešto i u banovcu

O kvaliteti malog srebrnjaka iz Pakraca u srednjem vijeku brzo se pročulo pa se njime nije plaćalo samo u Slavoniji nego i u Mađarskoj, Sloveniji, Rumunjskoj i Bosni. Kuna na prednjoj strani pakračkog srebrnjaka odabrana je iz praktičnih razloga. Naime, najtraženije platežno sredstvo prije kovanog novca bilo je krzno kune, a banovac je stoljeća kasnije inspirirao autore aktualne hrvatske monete.

Sajam u subotu idealna je prigoda da sami iskujete vlastiti primjerak i ponesete ga kući kao suvenir.

Prije odlaska iz Pakraca evo nekoliko odredišta koja ne smijete propustiti.

Kissingspots za zaljubljene, Omanovac za pustolove

Park koji okružuje očuvano vlastelinstvo Janković iz 18. stoljeća omiljena je pakračka šetnica. Njegov romantični ambijent privlači umjetnike u potrazi za inspiracijom, ali parove koji ne propuštaju selfie pored ploče s natpisom "This is a goodkiss spot".

To nije jedina takva ploča u gradu. Još dvije ćete pronaći na atraktivnim pakračkim lokacijama - Obali Petra Krešimira IV, popularnoj Veneciji i Omanovcu, jednom od najljepših hrvatskih vidikovaca, kojeg obožavaju planinari i izletnici. Smješten na Psunju, jednoj od pet planina u Požeško-slavonskoj županiji, za toplijih dana nudi neograničene mogućnosti izležavanja na livadi. Tu možete roštiljati, zaigrati nogomet, okušati se u 3D streličarstvu, promatrati paraglajdere ili jednostavno uživati u pogledu na Moslavinu i Slavoniju. Čisti zen! A ako vam se ne ide kući, dobro je znati da planinarski dom ima 40 ležajeva.

Foto: tzzps.hr


Tagovi

Turistički sajam Pakrac 2017 Banovac Vitezovi Kuhanje Omanovac Srednji vijek


Autorica

Karolina Rastija

Karolina je magistrica agroekonomike sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savjete dijeli i sa čitateljima Agrokluba!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nešto se sprema ovdje, hmm, ali što? ;)