Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Konferencija
  • 24.05.2022. 16:00
  • Zadarska, Zadar

Otvorena prva konferencija o mediteranskoj poljoprivredi "Dalmatinka"

Potencijali na području stočarstva su veliki, kao i za sve mlade poljoprivrednike imajući u vidu da novo programsko razdoblje predviđa i povećanje financijskih sredstava za razvoj poljoprivrede, čulo se na konferenciji Dalmatinka.

Foto: Apriori World
  • 215
  • 105
  • 0

"Mediteranska poljoprivreda stoljećima inspirira i hrani ljude. Danas smo ovdje kako bismo ju zajedno promicali u doba novih tehnologija i novih mogućnosti, definirali potencijale, a isto tako razmijenili mišljenja o stvaranju njezinog boljeg brend identiteta", kazao je predsjednik organizacijskog odbora Danijel Koletić iz agencije Apriori World na prvoj konferenciji o mediteranskoj poljoprivredi "Dalmatinka".

Otvorio ju je danas na Sveučilištu u Zadru državni tajnik Zdravko Tušek koji je imao i izlaganje na temu digitalne poljoprivrede, a u uvodnom govoru obratila se u ime domaćina i rektorica zadarskog Sveučilišta profesorica Dijana Vican, kao i dekan Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji pruža programsku potporu, profesor Ivica Kisić.

"Konferencija Dalmatinka s motom inspiriramo poljoprivredu je odličan koncept za ukazati na današnje izazove poljoprivrede i u zelenom i plavom dijelu, u značajno izmijenjenim okolišnim prilikama posebno Mediterana", kazao je član organizacijskog odbora profesor Zoran Šikić, ispred Sveučilišta u Zadru. Kako kaže, obveza akademske zajednice je podizati obrazovnu strukturu, ukazivati na nužnost transformacije poljoprivrednog sektora, uvođenje novih tehnologija i digitalizacije.

Prvu konferenciju obilježilo je izlaganje i ravnatelja Uprave za ribarstvo, Ante Mišure, kao i Zdravka Baraća, ravnatelja Uprave za stočarstvo Ministarstva poljoprivrede.

Pozornost na mladim poljoprivrednicima

Iako je područje mediteranske poljoprivrede veliko, program konferencije osvrnuo se na teme o pršutu, vinu, mandarinama, maslinarstvu te ribarstvu. Potencijali na području stočarstva su velike, kao i za sve mlade poljoprivrednike imajući u vidu da novo programsko razdoblje predviđa i povećanje financijskih sredstava za razvoj poljoprivrede.

Bliži se "Dalmatinka" u čijem je fokusu mediteranska poljoprivreda

Posebnu pozornost konferencija je dala mladim poljoprivrednicima programski kroz panel koji moderira profesorica Martina Skendrović Babojelić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu na temu "Iskustva mladih poljoprivrednika i vizija razvoja mediteranske poljoprivrede".

Konferencija je obuhvatila i temu o ribarstvu, ali gledajući u budućnost. Panel pod nazivom "Perspektive hrvatskog ribarstva 2030" kojeg moderira profesor Lav Bavčević s Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru, ima za cilj govoriti o perspektivama hrvatskog ribarstva.


Tagovi

Konferencija Dalatinka Sveučilište u Zadru


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]