Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Konferencija
  • 04.05.2022. 16:30
  • Zadarska, Zadar

Bliži se "Dalmatinka" u čijem je fokusu mediteranska poljoprivreda

Konferencija je podijeljena u pet tematskih cjelina, a sudionike očekuje 11 predavanja i dva panela. Prijavite se!

Foto: Depositphotos/sabinoparente
  • 167
  • 12
  • 0

Bliži se 24. svibanj kada će se u prostorijama Sveučilišta u Zadru u hibridnom obliku održati prva konferencija o dalmatinskoj poljoprivredi "Dalmatinka".

Podijeljena je u pet tematskih cjelina: Poljoprivredna strategija Republike Hrvatske, Mediteranske kulture, Praktična rješenja za mediteransku poljoprivredu, Perspektive hrvatskog ribarstva te Mladi poljoprivrednici, akademska zajednica i mediteranska poljoprivreda.

"Različitosti poljoprivrednih kultura zahtijevaju da se o njima govori i raspravlja kako bi hrvatska mediteranska poljoprivreda bila što prepoznatljivija, ali i učinkovitija u budućnosti imajući u vidu neprestane promjene i mogućnosti", kaže predsjednik organizacijskog odbora, Danijel Koletić.

Mediteranske kulture u prvom planu

Kako navodi, statistike pokazuju povećanje broja onih koji se bave putem obiteljskih gospodarstava poljoprivredom u Dalmaciji, a sve veći su potencijali povezivanja turizma i mediteranske poljoprivrede. "Ne smijemo zaboraviti niti stočarstvo u zaleđu koje očekuju nove financijske potpore", napomenuo je dodavši da su perspektive za mediteransku poljoprivredu velike, kao i za bolje pozicioniranje proizvoda. "Upravo o tome ćemo govoriti na prvoj konferenciji čiji su fokus mediteranske kulture", istaknuo je.

Izv.prof.dr.sc. Zoran Šikić zadužen na Sveučilištu u Zadru za zajednički diplomski studij Mediteranska poljoprivreda u najavi ove konferencije istaknuo je da je želja, ali i obveza tražiti odgovore na nove izazove vezano za hranu općenito, ali posebno kad je u pitanju kvaliteta iste i zdravlje ljudi u značajno izmijenjenim okolišnim uvjetima, a kojima je Mediteran posebno izložen.

Kaže, ulaganje u znanje, održivi razvoj, transfer tehnologija, zelena transformacija i digitalizacija, neki su od odgovora kojima možemo inspirirati interes, posebno mladih ljudi, za prepoznavanje uloga i šansi u tim procesima. "Vjerujemo da je konferencija Dalmatinka odličan format, a Sveučilište u Zadru s Odjelom za ekologiju, agronomiju i akvakulturu pravo mjesto za to", zaključio je.

Kako se prijaviti?

Sudionike ove konferencije očekuje 11 predavanja i dva panela – jedan pod nazivom "Perspektive hrvatskog ribarstva“ čiji je uvodničar i moderator prof.dr.sc. Lav Bavčević, a drugi će moderirati i dati uvod prof.dr.sc. Martina Skendrović Babojelić s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Prijave za besplatno sudjelovanje su u tijeku i možete se prijaviti ovdje.

Očekuje se da će konferenciju otvoriti ministrica poljoprivrede Marija Vučković, a na istoj će svoja izlaganja, među ostalima, imati i državni tajnici Zdravko Tušek i Šime Mršić, ali i ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane, Zdravko Barać, svi pod motom "inspiriramo poljoprivredu".


Tagovi

Konferencija Dalmatinka Mediteranska poljoprivreda


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]