Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zeleni tjedan
  • 17.01.2020. 12:35
  • Berlin, Njemačka

Otvoren je Zeleni tjedan u Berlinu - Hrvatska zemlja partner

Na jednoj od najvećih svjetskih poljoprivrednih pozornica predstavit ćemo ono što Hrvatska ima, bogatu tradiciju proizvodnje i pripreme različitih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, rekla je ministrica Vučković.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede
  • 777
  • 73
  • 0

Otvoren je 85. Zeleni tjedan u Berlinu kojemu je ovogodišnja zemlja partner - Hrvatska.

"Hrvatska se pozicionira kao važan partner i sugovornik u svim važnim temama na razini Europske unije, a osobito nam je drago da je to slučaj i u poljoprivredi. Kao što znate, nakon samo sedam godina u članstvu Europske unije Hrvatska ima zadaću, čast i odgovornost predsjedati Vijećem Europske unije. Isto se osjećamo i kao zemlja partner Zelenog tjedna – tu smo gdje trebamo biti i dijelimo zajedničke vrijednosti i ciljeve", rekao je premijer Andrej Plenković otvarajući međunarodnu poljoprivrednu manifestaciju u glavnom gradu Njemačke, priopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković naglasila je da je riječ o jednoj od najvećih svjetskih poljoprivrednih pozornica gdje ćemo pod svjetlom reflektora više od 60 zemalja svijeta predstaviti ono što Hrvatska ima, bogatu tradiciju proizvodnje i pripreme različitih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda koji se odlikuju posebnom kvalitetom i tradicionalnim načinom proizvodnje.

Najmlađa članica EU ima 24 zaštićena proizvoda 

"Iako najmlađa država članica Europske unije, Hrvatska ima 24 poljoprivredna i prehrambena proizvoda čiji naziv je zaštićen oznakom izvornosti ili zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije", naglasila je ministrica. 

Hrvatsku će u hali 10.2 tijekom cijelog trajanja sajma predstavljati pedesetak izlagača, velikih i malih poljoprivredno-prehrambenih tvrtki i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Posjetitelji sajma imat će jedinstvenu priliku uživati u prepoznatljivim tradicionalnim jelima pripremanim od hrvatskih namirnica koje će za njih pripremati naši kuhari u nacionalnom hrvatskom restoranu na berlinskoj adresi.

"Trenutno izvozimo poljoprivrednih proizvoda u vrijednosti od 2 milijarde eura, a možemo i trebamo puno više. Zeleni tjedan je odlična platforma za povećanje te brojke. Ovdje će prodefilirati više od pola milijuna ljudi iz cijelog svijeta i svima njima želimo pokazati da naše turističke ljepote prati i kvalitetna gastronomija i da naša poljoprivreda ima dugu tradiciju ali i veliki potencijal”, naglasio je Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore.

Inače, početak sajma simbolično je obilježen predajom osamdesetogodišnje masline gradu Berlinu u ime Hrvatske. 

Impresivne brojke Zelenog tjedna 

Hrvatsku na sajmu Zeleni tjedan u Berlinu predstavljaju: Podravka, Atlantic grupa, Badel, Sardina, Dukat, Cromaris, Kraš, Dalmacijavino, Fortenova grupa, Pivac, Gavrilović, Žito, Vindija, Koestlin, Kutjevo, Ravlić, Ferbežar, Đanić obrt, Kuća meda Županja, OPG Kalić Zvonimir, PP Orahovica, Udruga Graševina Croatica OPG Vučković, Udruga proizvođača Paškog sira, Klaster hrvatskog pršuta, Blato d.d. OPG Klaudia Krstičević, Dalmatia VINA CROATIA vina mosaica, Stella Croatica, TerraMarascae, Mišlov, Zigante tartufi, Vinistra, S.I.C. prerada i trgovina ribom, Kampanjola, p.z. Vrbnik, Udruga prozvođača bučinog ulja Hrvtaske, Tvrtka Grbić, Promes Cvanciger, Obrt Ma Cherie, Naše klasje, OPG Šaričević Ilija, Jabuka HR, San Antonio, HAIMMU, DR. Andrija Štampar, Hrvatske šume.

Osnovan 1926. godine, Zeleni tjedan je vodeći međunarodni sajam poljoprivrede, hortikulture i prehrambene industrije koji okuplja proizvođače, stručnjake i posjetitelje iz svih krajeva svijeta. Jubilarni 85. Zeleni tjedan održava se od 17. do 26. siječnja 2020. godine u Berlinu. O važnosti ovog sajma za europsku i svjetsku poljoprivredu te odnose među zemljama najbolje govore zaista impresivne brojke - 61 država sudionica, 1.800 domaćih i stranih izlagača, 100.000 proizvoda iz cijelog svijeta, 400.000 posjetitelja i 118.200 m2 izložbenog prostora, zaključuje se u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Zeleni tjedan Hrvatska zemlja partner Berlin Marija Vučković Andrej Plenković


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Odvojite 15-ak minuta vremena i popunite anketu vezanu za položaj žena u ruralnim sredinama. Dostupna je na linku 👉 https://t.ly/Dmxc1
Foto: Depositphotos/budabar