Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvornost i zaštita
  • 07.10.2022. 16:30
  • Grad Zagreb, Zagreb

Otvoren je Sajam zimnice - izabrani najbolji proizvodi prerade biljnog podrijetla

Sajam zimnice i autohtonih proizvoda, koji okuplja 50 proizvođača tradicionalnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz svih krajeva Hrvatske, održava se od 7. do 9. listopada.

Foto: M. Petković (arhiva)
  • 328
  • 53
  • 0

Danas je na zagrebačkom Europskom trgu otvoren 8. Sajam zimnice i autohtonih proizvoda, koji okuplja 50 proizvođača tradicionalnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz svih krajeva Hrvatske.

Svake godine ovaj sajam se organizira povodom Svjetskog dana hrane koji se obilježava 16. listopada, a Ministarstvo poljoprivrede kao organizator osigurava izlagačima besplatno sudjelovanje.

Na sajmu koji se održava od 7. do 9. listopada, mogu se probati proizvodi čiji su nazivi registrirani kao zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla ili izvornosti na razini EU i to: Varaždinsko zelje, Dalmatinski pršut, Dalmatinska panceta, Dalmatinska pečenica, Ogulinski kiseli kupus /Ogulinsko kiselo zelje, Zagorski bagremov med, Međimursko meso z' tiblice i Zagorski mlinci – te dva proizvoda s prijelaznom nacionalnom zaštitom - Ludbreški hren i Varaždinsko bučino ulje.

Povodom Sajma zimnice organizirano je 4. ocjenjivanje prehrambenih proizvoda prerade biljnog podrijetla. Stručni ocjenjivači bili su predstavnici Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta,  Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Ministarstva poljoprivrede, a ocijenjeno je 150 uzoraka u 9 kategorija.

Pobjedu u kategoriju sirupi odnio je miješani sirup od cvijeta i bobica bazge – OPG Štefanec, a u kategoriji sokova, ekološki matični sok sibirske borovnice tvrtke Demetra Alfa d.o.o.

Među džemovima/marmeladama/pekmezima najbolje je ocijenjen pekmez od šljiva – OPG Kranjčević, a među umacima i namazima onaj od butternut tikve OPG-a Prpić.

Šampion u kategoriji kiselo povrće je kisela paprika punjena zeljem OPG-a Drempetić, dok je u kategoriji rakije pobjedu odnijelo damaskino rakija od šljive obrta MAMM. Najbolji liker je onaj od od sibirske borovnice i proizvođača Demetra Alfa d.o.o., kao i ocat. Najboljim inovativnim proizvodom proglašen je  mili mali črni česn – OPG MILI MALI.

Šampionom cjelokupnog 4. ocjenjivanja prehrambenih proizvoda prerade biljnog podrijetla proglašen je namaz od butternut tikve – OPG Prpić.

Sajam je otvorio Zdravko Tušek, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, koji je naglasio kako se Hrvatska na EU razini ponosi s 35 poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda čiji naziv je registriran kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla, što nas svrstava na visoko 7. mjesto na razini Europske unije.

U postupku registracije na EU razini još su četiri hrvatska proizvoda - Samoborska češnjovka/Samoborska češnofka, Lumblija, Meso istarskog goveda-boškarina / Meso istrskega goveda- boškarina i Dalmatinska janjetina, čije se usvajanje očekuje početkom iduće godine.


Tagovi

Sajam zimnice Ministarstvo poljoprivrede OPG Prpić Svjetski dan hrane


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).