Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bjelovarski sajam
  • 09.02.2019. 16:00
  • Bjelovarsko-bilogorska, Gudovac

Otvoren je 15. Međunarodni pčelarski sajam u Gudovcu!

Veća kvadratura, više izlagača, med u nacionalnoj staklenci - sve vas to čeka na Bjelovarskom sajmu!

Foto: Ana Marija Šokec
  • 400
  • 30
  • 0

Danas je u Gudovcu, nedaleko Bjelovara, otvoren 15. Međunarodni pčelarski sajam, jedan od vodećih sajmova u ovom dijelu Europe u organizaciji Bjelovarskog sajma, Hrvatskog pčelarskog saveza i Pčelarskog saveza Bjelovarsko-bilogorske županije.

Prema riječima Davorina Posavca, direktora Bjelovarskog sajma, jubilarni 15. Međunarodni pčelarski sajam bilježi rekordan broj izlagača, čak njih 136 iz sedam stranih država, a na sajmu prisustvuje i 50-ak izlagača s vinogradarskom opremom.

"Uz veći broj izlagača, povećana je i kvadratura sajma. Izložbeni prostor proširili smo za 1.200 kadrata, tako da se sajam održava na 5.000 grijanih kvadrata", naglasio je Davorin Posavac.

Bogatstvo opreme i strojeva 

Sajamski prostor i ove godine obiluje ne samo medom, već i velikim izborom pčelarske opreme i strojeva, koje se mogu nabaviti po povoljnijim sajamskim cijenama, a osim razgledavanja posjetitelji će moći sudjelovati i na korisnim edukacijama.

Preporučujemo med u nacionalnoj staklenki

Na otvorenju sajma prisustvovao je i potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs, te bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak, koji je istaknuo kako je statistika uvoza stranog meda još uvijek loša. Dakle uvozi se, kako je rekao Hrebak, krivotvoreni med, dok se naš kvalitetni med izvozi.

Da s plasmanom domaćeg meda problem imaju i sami proizvođači, svjedoći i jedna od izlagačica pčelarskog sajma Anka Juretić iz Garešnice. "S pčelarstvom se bavimo već 13 godina. Dio meda prodajemo na kućnom pragu, a dio na tržnici, no još uvijek nam ostaje jedna velika neprodana količina", pojašnjava Anka Juretić, dodajeći kako ipak postoje ljudi koji su prepoznali kvalitetu.

U prilog slaboj prodaji domaće proizvedenog meda savakako ne ide ni jeftini med na akciji, koji se lako može naći u bilo kojem trgovačkom centru, a i sama priroda ne ide na ruku pčelarima i njihovim pčelama. "Pčela bi po zimi trebala odmarati i hraniti se, no međutim one ove zime izlaze van, čak i pelud pronalaze. To remeti njihov mir, na taj način njihov organizam se troši, i one kraće žive, što na koncu dovodi i do smanjenog prinosa meda", pojašnjava Anka Juretić, čije obiteljko poljoprivrdno gospodarstvo godišnje od 80 košnica poizvede dvije i pol tone meda te uz med na tržište još plasiraju pelud, vosak i propolis.

Promocija hrvatskog meda

U sklopu Sajma održan je i Medni doručak s hrvatskih pčelinjaka s ciljem promocije Meda s hrvatskih pčelinjaka i nacionalna staklenka za med. Medni doručak organiziraju Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu i Hrvatski pčelarski savez.

"Dođite i podržite naše vrijedne pčelare. Preporučujem kupnju meda iz nacionalne staklenke", rekao je i ministar Tolušić. 

Na OPG-u Anke Juretić godišnje se proizvede dvije i pol tone meda

Spomenimo još kako posjetitelji ovaj vikend na 15. Međunarodnom pčelarskom sajmu u Gudovcu mogu pisustvovati natjecanju u izradi medenjaka, degustaciji meda, natjecanju u izboru najljepšeg štanda Pčelarskog sajma. U skliopu Sajma otvorena je 6. izložba vina i vinogradarske opreme u  sklopu koje će se održati degustacija vina i izbor najljepše etikete vinske boce na izložbi. 


Fotoprilog


Tagovi

Bjelovarski sajam Gudovac Pčelarski sajam Davorin Posavac


Autorica

Marija Potak

Više [+]

Marija je inženjerka agronomije, ratarski smjer. Živi u Bjelovaru, udana je i majka dvojice sinova. Radila je nekoliko godina u novinarstvu, na BBŽ-radiju te pisala za lokalne novine Bjelovarac, tematika poljoprivreda. Trenutno radi u struci i kaže: Volim svoj posao, ali volim i pisati i pratiti aktualne teme.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)