Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Floraart
  • 02.06.2021. 09:40
  • Grad Zagreb, Zagreb

Otvoren Floraart: Izlagača manje, ali proizvođači i ljubitelji cvijeća napokon su došli na svoje

Dosta je proizvođača propalo u koronakrizi jer na Bundeku ove godine nema barem 60 posto od onih koji su tu bili još prije samo dvije godine, kaže izlagač Zdravko Friščić iz Ludbrega.

Foto: Marinko Petković
  • 562
  • 127
  • 0

Iako s nešto manjim brojem izlagača napokon je otvorena najveća regionalna hortikulturna izložba i sajam cvijeća 55. Floraart koja na zagrebačkom jezeru Bundek traje sve do nedjelje, 6. lipnja. 

Među stotinjak izlagača je i OPG Milana Friščića iz Malog Bukovca kod Ludbrega, koji kaže da su jedva dočekali otvaranje, nakon godinu i pol dana bez sajmova uslijed pandemije Covid-19. Dodaje da bi bilo bolje da je održan u starom terminu, drugi tjedan u svibnju, jer udarna sezona cvijeća, što se tiče prodaje sadnica proljetnica, traje od sredine travnja do sredine svibnja.

"Ovako se sada kupuje ono što nije niknulo, a i 'visoki' je datum za naše kupce, što sve skupa ne miriše na dobro. No, moramo biti zadovoljni da smo se konačno vratili na Floraart, pa što bude", oprezan je Friščić.

Online prodaja cvijeća ih spasila od bankrota

Prema njegovim riječima, proizvođači su morali pronaći nove prodajne kanale, okrenuli su se trgovačkim centrima, ali i online dostavi koja je mnoge spasila od bankrota jer su u pandemiji izgubili tradicionalna tržišta, sajmove i tržnice. Inače, OPG Friščić ima godišnju proizvodnju na 3.000 kvadrata plastenika i staklenika te na otvorenom krizantema i lončarica, a u proizvodnji cvijeća je pune 34 godine.

Uzgajivači cvijeća napokon su ga dobili priliku izložiti 

Već prvog dana Floraarta, u velikom su poslu bili i Snježana i Zdravko Friščić, vlasnici OPG-a u Ludbregu, jer su se znatiželji kupci raspitivali za pojedine vrste ukrasnog cvijeća za balkone. Zdravko nam je ipak kazao da ih samo grijanje plastenika za uzgoj cvijeća po zimi košta 50.000 kuna, a da se radi o značajnom ulaganju od više stotina tisuća kuna koje je došlo u koronakrizi pod veliki upitnik, jer nisu mogli izaći s robom izvan Ludbrega.

Otvoreno kaže da je dosta proizvođača cvijeća i propalo u koronakrizi, jer ih na Bundeku ove godine nema barem 60 posto od onih koji su tu bili još prije samo dvije godine.

Mraz uništava i cvijeće

Egzotične eko biljke iz Donje Bistre, kao što je indijanska banana, koja ima i svoj festival, ali i sadnice kiwana, pelina, mente, peruanske jagode našle su svoje mjesto i na Floraartu. Martina Šulog kaže da je veseli ponovni susret sa kupcima, iako je prodaja odnosno izvoz, dobro išao i u koronakrizi jer su poslovali bez gubitaka, ali i širili proizvodnju i nasade jestivog egzotičnog bilja u zaleđu Zadra na 20 hektara.

Čuli smo da je mraz, koji je učestao posljednjih godina, veliki problem kako za uzgoj cvijeća, tako i egzotičnog i ukrasnog bilja u proljeće, jer jako devastira nasade koji se vrijedno podižu tijekom cijele godine, a neki i više godina.  

Naime, OPG Miroslava Štefanovića iz Daruvara, koji je redoviti izlagač, došao je, kaže, u ovoj krizi na rub bankrota u uzgoju cvijeća, te ukrasnog bilja, drveća i grmlja za okućnice i parkove, jer je posve izgubio tržište. Ovogodišnji Floraart mu je prvi sajam nakon godinu i pol dana, te tamo, između ostalog, prodaje malo Judino drvo za 50 kn.

Bundek u cvijeću 

"Vratili se jesmo, ali Floraart, barem prvi dan, nije ni sjena onoga velikog sajma svijeća od prije koju godinu, kad je ovdje bilo svaki dan tisuće ljudi, a sada možda koja stotina", sjetno će Štefanović dodajući da svaki dan napravi 300 kilometara jer supruzi i sebi iz "tanke mirovine" ne može priuštiti plaćanje smještaja u Zagrebu. A ni ovaj dodatni posao kojeg, kaže, voli još od malih nogu te se i cijepio da može "na miru" vrtlariti, više ne ide. 

Požalio nam se i da je dobio kaznu za neplaćenu parkirnu kartu na Bundeku jer su izlagači izgubili pravo ove godine na besplatno parkiranje za vrijeme trajanja izložbe.


Fotoprilog


Tagovi

Floraart Sajam cvijeća Bundek OPG Milana Friščića Snježana i Zdravko Friščić Miroslav Štefanović Martina Šulog


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]