Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkazano
  • 16.10.2020. 12:00
  • Virovitičko-podravska, Pitomača

Otkazan izbor najuzornije seoske žene, Svetlani Bastalić produžen 'mandat'

Uvjerena sam kada bi se status seoske žene više cijenio i poštivao da bi svi zajedno mogli postići da hrvatsko selo bude mjesto povratka, a ne odlaska te navedeni status bio cilj kojem se teži, a ne od čega se bježi", rekla je Svetlana Bastalić.

Foto: Martin Vuković
  • 118
  • 235
  • 0

Prvi put nakon 21 godinu kako je Zagrebačka županija pokrenula izbor najuzornije hrvatske seoske žene, on je zbog epidemiološke situacije morao biti otkazan. No, u Pitomači, općinskog sjedišta iz kojeg dolazi najuzornija seoska žena 2019., održana je prigodna svečanost na kojoj su titule najuzornijih seoskih žena na godinu dana produžene Svetlani Bastalić te pratiljama Snježani Dianežević iz Kurilovca kod Velike Gorice i Marijani Podrug iz Piramatovca kod Skradina.

"Uvjerena sam kada bi se status seoske žene više cijenio i poštivao da bi svi zajedno mogli postići da hrvatsko selo bude mjesto povratka, a ne odlaska te navedeni status bio cilj kojem se teži, a ne od čega se bježi", poručila je nositeljica titule. 

Dosta je stereotipa, današnje žene sa sela su obrazovane, pišu projekte i drže do sebe

Tridesetosmogodišnja majka petero djece kaže kako je prvo poglavlje njezina života puno obrisa tradicionalnog poimanja seoske žene kao brižne supruge i majke, no da je jednako uspješna na njivi i u kuhanju.

Najuzornije seoske žene 2019., nastavit će nositi titulu i za 2020. godinu

"Drugo poglavlje počinje izlaskom iz tuđe sjene, ograničenja i barijera koje su seosku ženu držale na margini zajednice i podalje od tokova društvenih zbivanja. Na čelu sam udruge žena Dinjevčice koja promiče kulturnu baštinu i tradiciju hrvatskog sela. Članica sam upravnih i stručnih tijela ustanova, a ističem aktivno sudjelovanje u provedbi projekta "Kultura je na selu" kojima pobijamo uvriježeno pravilo da su takvi programi rezervirani samo za žene iz urbanih sredina", poručila je Bastalić te dodala kako danas i žene iz Dinjevca uživaju u koncertima klasične glazbe, kazališnim predstavama i pjesničkim večerima.

Podsjećamo, od 1995. godine, 15. listopada obilježava se kao Svjetski dan seoskih žena 


Tagovi

Najuzornija seoska žena Covid Otkazano Svetlana Bastalić


Autor

Martin Vuković

Više [+]

Urednik Emisije za selo i poljoprivredu HRT-a i dugogodišnji predsjednik Društva agrarnih novinara Hrvatske, a sada potpredsjednik Upravnog odbora DANH-a.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Proljeće, čekamo te 🌸 #cicamace #voćke #visibabe