Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Natjecanje dalmatinskih orača
  • 07.07.2015. 10:15

Orači potiču obrađivanje Sinjskog polja

Pobjednici 7. županijskog natjecanja u oranju Ante Kapetanović i Zdravko Meter će Splitsko-dalmatinsku županiju predstavljati na Državnom natjecanju orača koje će održati 5. listopada ove godine u Suhopolju.

Foto: Nedjeljko Musulin i Ante Botić
  • 404
  • 47
  • 0

Pobjednici 7. županijskog natjecanja u oranju, koje je održano u subotu u Sinjskom polju pod pokroviteljstvom Splitsko-dalmatinske županije u organizaciji Udruge natjecatelja oranja SDŽ te u suorganizaciji Poljoprivredno-savjetodavne službe, kao i gradova Sinja i Trilja, pobjednici su Ante Kapetanović iz Ogorja (proglašen najboljim oračem u kategoriji plug-ravnjak) i Zdravko Meter iz Prološca kod Grada Imotskog (proglašen najboljim oračem u kategoriji plug-premetnjak).

Oni će, kao najbolji orači spomenutog natjecanja, Splitsko-dalmatinsku županiju predstavljati na Državnom natjecanju u oranju 5. rujna ove godine u Suhopolju.

Na predjelu Muša u Sinjskom polju održano 7. županijskom natjecanje u oranju

Veći dio Sinjskog polja neobrađen

Naime, oni koji su od samog početka redovito pratili tu zanimljivu i hvalevrijednu poljoprivrednu manifestaciju, gdje su se iskazali najvještiji orači s područja Splitsko-dalmatinske županije u njezinu najvećem krškom polju na lokaciji Muša, na području Grada Trilja, udaljena tek pola kilometra od Kerepa na rijeci Cetini, mogli su uočiti kako već nekoliko godina isti dvojac osvaja prva mjesta u nadmetanju orača.

Inače, na ovogodišnjem natjecanju orača Jure Svalina iz Vrbe iz Općine Muć je osvojio drugo, dok je treće mjesto pripalo Frani Mateljanu mlađem iz Košuta (Grad Trilj), a treće mjesto Dušanu Jagnjiću iz Brnaza (Grad Sinj).

Ocjenjivanje su uredno proveli suci Zvonko Balta, tajnik Udruge natjecanja u oranju Splitsko-dalmatinske županije, Mate Putnik i Ante Jukić Bračulj, sve u skladu Pravilnika svjetskog natjecanja u oranju, dok su mjerači dubine brazda bili Reno i Robo Žuro.

Na završetku natjecanja i obavljene zadaće Županijska udruga orača je priredila i zajednički domjenak ugostivši sve sudionike u natjecanju oranja, dakako i posjetitelje, okupljeni za zajedničkim stolom ispod velikog suncobrana gotovo usred prostranog Sinjskog polja. Vremešniji ljudi su se na trenutak prisjetili Sinjskog polja kada je ono svojedobno bilo gotovo u cijelosti izbrazdano, uzorano, obrađeno u tablama pod različitim ratarskim i povrćarskim kulturama, te očišćenih kanala za navodnjavanje, ali bez tolikog korova i ambrozije kao danas.

Natjecanje u oranju na predjelu Muša

Ostalo je otvoreno pitanje hoće li mladi poljoprivrednici odnosno vlasnici njiva u tom najvećem dalmatinskom polju, kada i kako te uz čiju pomoć, pokrenuti akciju kako bi ga obnovili te mu dali odgovarajući sliku i mjesto u suvremenoj poljoprivredi, što po mnogima itekako zaslužuje ta oaza uz rijeku Cetinu između planina Dinare, Kamešnice, Svilaje i Mosora, nadomak rubnih naselja (cetinskih općina i gradova) te gospodarskih radnih zona i modernih prometnica.

Tu se protežu i autoceste Zagreb - Split (Dugopolje) - Šestanovac - Ravča (Vrgorac) - mali Prolog (Ploče) - Nova Sela (Metković) - Dubrovnik, te brzih prometnica Split-Dugopolje-Križice (Dicmo) i Bisko-Čaporice.

Ante Kapetanović i Zdravko Meter će sudjelovati na Državnom natjecanju u Suhopolju

Inače subotnje, po redu 7. natjecanje orača na predjelu Muša, oko 9 sati je prigodno otvorio splitsko-dalmatinski dožupan Luka Brčić, dok su sudionike natjecanja i nazočne posjetitelje pozdravili triljski dogradonačelnik Ivan Žolo te vijećnik sinjskog Gradskog vijeća Dujo Maleš, dakako i voditeljica Poljoprivredne savjetodavne službe iz Splita Danica Tadin, kao i tajnik Hrvatske udruge orača i voditelj svih natjecatelja u oranju Dario Padra.

Pogled na Sinjsko polje

Toj su značajnoj, nesvakidašnjoj gospodarsko-poljoprivrednoj i ratarskoj smotri također nazočili - ispred Županijske agencije za razvoje RERA ravnatelj Jozo Sarač, Petar Čovo; voditelj Poodsjeka za poljoprivredu, šumarstvo i lovstvo Splitsko-dalmatinske županije Josip Matas te djelatnici za gospodarstvo Sinja, alkarskog grada podno Kamička.

Naime, natjecatelji su se počeli okupljati u 8,30 pripremajući traktore u parceli koji su dan prije, u petak, određeni ždrijebom, dok je proglašenje pobjednika upriličeno u subotu poslijepodne. Natjecanje se odvijalo gotovo u neprikladnim uvjetima, u ozračju toplotnog vala, pod neočekivano visokom srpanjskom temperaturom od oko 35 stupnjeva iznad ništice, koja se u Gradu Sinju i okolici toga iznimno vrućeg dana u termometru u hladovini penjala čak i više od 30 stupnjeva Celzijevih.

Dožupan Luka Brčić je tom prigodom, govoreći o značenju oranja u ruralnom prostoru Cetinskog kraja te inače u zagorskom području Splitsko-dalmatinske županije, naglasio kako je ovogodišnje natjecanje i zanimljivije od prethodnih. A riječ je, zapravo, o konačnoj realizaciji nabavke specijalnog pluga kojim se prvi put zaoralo baš u Sinjskom polju koje je većim dijelom neuzorano odnosno neobrađeno, makar je u njemu još prije nekoliko desetljeća izgrađen, ističu stručnjaci i cetinski poljoprivrednici, prikladan sustav za navodnjavanje.

Brčić je obećao kako će Splitsko-dalmatinska županija nastojati osigurati i drugi plug ravnjak u idućim natjecanjima orača, a koji bi bio od velike koristi bio i polaznicima Poljoprivredne škole u Kaštelima. Doznali smo kako je taj plug težak 990 kg te da je izrađen u Norveškoj, pomoću kojeg će dalmatinski orači imati velike šanse osvojiti vjerojatno i željeni uspjeh na Državnom natjecanju u Shopolju, čiji će pobjednici zatim predstavljati Hrvatsku na Svjetskoj smotri orača tijekom listopada ove godine u Danskoj.

U ovogodišnjem natjecanju orača prvi put iskušan i novi specijalni plug

Neobrađeno Sinjsko polje

U natjecanju je sudjelovalo 14 orača gotovo s područja cijele Splitsko-dalmatinske županije, od očekivanih petnaestak, baš kao i prethodnih šest godina, dakako najviše iz Cetinskog kraja. Inače, potonje natjecanje u subotu je bilo utoliko zanimljivije jer je u njemu, dakle, prvi put bio uspješno primijenjen i provjeren pravi kvalitetni plug za natjecanje.

Naime, riječ je o novom plugu, opetujmo, za potrebe učenika Poljoprivredne škole u Kaštelima. Sufinancirala ga je Splitsko-dalmatinska županija, čija je puna cijena 86 tisuća kuna.

Najprije se u startnoj crti poredalo 14 natjecatelja, uglavnom s područja bivše Općine Sinj, odnosno iz triju gradova Sinja, Trilja i Vrlike te triju općina Dicma, Hrvaca i Otoka Dalmatinskog, raspoređenih u tri kategorije koliko je bilo i plugova premetnjaka te 11 kategorija plugova ravnjaka.

Foto: Nedjeljko Musulin i Ante Botić


Fotoprilog


Tagovi

Vrućina Natjecanje Orači Pobjednici Ante Kapetanović Zdravko Meter Državno natjecanje Suhopolje Sinjsko polje Muša Plug ravnjak Plug premetnjak Trilj Cetina Frano Mateljan Robo Žuro Dušan Jagnjić Jure Svalina Zvonko Balta Mate Putnik

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P