Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Usavršavanje
  • 03.12.2013. 07:23

Okusi tradicije

Projektom se želi doprinijeti većoj iskorištenosti potencijala lokalne gastronomije u Slavoniji i Istri besplatnim usavršavanjem 60 kuhara iz ovih regija kroz program u trajanju 150 sati

  • 455
  • 39
  • 0

U Studium učilištu Vukovar predstavljen je projekt Razvoj programa usavršavanja kuhara tradicijske (lokalne i regionalne) kuhinje - Okusi tradicije, vrijedan 168.000 eura, a financiran bespovratnim sredstvima Europske unije do 80%.

Projektom se želi doprinijeti većoj iskorištenosti potencijala lokalne gastronomije u Slavoniji i Istri besplatnim usavršavanjem 60 kuhara iz ovih regija kroz program u trajanju 150 sati, a tijekom projekta bit će provedeno i terensko istraživanje za etnološki elaborat, tiskana kuharica lokalnih jela i proveden niz drugih aktivnosti.

Nositelj ovog projekta koji traje godinu dana je Pučko otvoreno učilište Andragog Županja, a partneri su Institut za etnologiju i folkloristiku Zagreb, Studium učilište i Otvoreno učilište Diopter Pula. U projektu surađuju i HGK Pula te Hrvatski zavod za zapošljavanje Županja i Vukovar.

Projekt Okusi tradicije za cilj ima osmisliti novi dodatni program osposobljavanja polaznika programa obrazovanja odraslih koji odgovara potrebama sektora i tržišta rada, posebno potrebama za osobama sa specifičnim znanjima tradicionalne kuhinje Vukovarsko-srijemske i Istarske županije i to kroz analizu tradicionalne kuhinje na lokalnoj razini, provođenje terenskog istraživanja, analize prikupljenih podataka te izrade etnološkog elaborate o mogućnostima uključivanja lokalne tradicionalne kuhinje odabranih područja u kurikulum i ponudu.

Valja podsjetiti kako kulinarska suradnja Vukovarsko-srijemske i Istarske županije traje već jedno izvjesno vrijeme. Tako je prošloga ljeta Turistička zajednica (TZ) Vukovarsko srijemske županije, zajedno sa TZ gradova i općina te županije, a u organizaciji Turističke zajednice grada Županje, u Puli, u samoj špici turističke sezone, nastupila na višednevnoj prezentaciji slavonskih autohtonih proizvoda pod nazivom Slavonski gušti. Bogata ponuda najrazličitijih delicija na pulsku je tržnicu privukla brojne strane i domaće turiste, koji su uživali u okusima Slavonije.

Europska unija projekt Okusi tradicije sufinancira kroz program IPA IV Razvoj ljudskih potencijala, odnosno kroz darovnicu Jačanje kapaciteta ustanova za obrazovanje odraslih, s 80% nepovratnog iznosa.


Tagovi

Projekt Okusi Tradicija Vukovarsko-srijemska županija Istarska županija Slavonija Kuhinja Elaborat


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić