Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gastronomska manifestacija
  • 19.05.2015. 17:10

Okusi Mediteran u Šibeniku!

Šibenik će drugu godinu zaredom, od 28. do 31. svibnja postati središte Mediterana i grad mediteranskih okusa.

  • 282
  • 21
  • 0

U Šibeniku će se od 28. do 31. svibnja održati međunarodni festival Okusi Mediteran (Taste the Mediterranean), jedinstvena gastronomsko-kulturna manifestacija, ove godine organizirana u sklopu francuskog festivala Rendez-vous.

Na ovogodišnjem festivalu prvi put u Hrvatskoj gostovat će tri svjetska gastronomska majstora okrunjena Michelinovim zvjezdicama San Degeimbre, Lionel Levy i Guillaume Sourrieu, koji će svoje kulinarske vještine demonstrirati na ljetnoj pozornici Sv. Mihovila.

U sklopu najave festivala, gradonačelnik Šibenika Željko Burić ugostio je Michèle Boccoz, veleposlanicu Republike Francuske u Hrvatskoj, Alemku Lisinski, izbornicu festivala Francuske u Hrvatskoj Rendez-vous te Ingrid Badurinu Danielsson, ravnateljicu festivala Okusi Mediterana.

"Nije ovo samo najava druge sezone Okusi Mediteran, nego je to priča o jednoj kulturno-gastronomskoj suradnji koja se odvija u Šibeniku između Republike Hrvatske i Republike Francuske. Zahvaljujući prošlogodišnjem trudu, kroz prvi festival i ozbiljnu priču koja će se razvijati ove godine, naš grad postaje središte povijesnih, kulturnih i gastronomskih zbivanja između dvije zemlje", naglasio je Burić. Gradonačelnik je okupljene podsjetio kako je Grad Šibenik već osigurao namjenski prostor koji će koristiti festival Okusi Mediteran te na razvoj projekta Centra kompetitivnosti u turizmu nasuprot lučici Vrnaža.

Nematerijalna kulturna baština čovječanstva

Cilj festivala je promocija mediteranske prehrane, kulture i tradicije, a ove godine poseban naglasak stavlja se na francusku gastronomiju. Veći dio festivalskog programa održavat će se u bajkovitom ambijentu nedavno obnovljene tvrđave Sv. Mihovila, koja je proglašena hrvatskom kulturnom atrakcijom u 2014. godini, dok će u staroj gradskoj jezgri biti organizirana mediteranska tržnica s proizvodima lokalnih i stranih proizvođača.

Zajedno s Italijom, Španjolskom, Portugalom, Grčkom, Marokom i Ciprom, Hrvatska je uvrštena na UNESCO-ov popis zemalja čija je Mediteranska prehrana priznata kao nematerijalna kulturna baština čovječanstva. U tom kontekstu, dugoročani ciljevi festivala Taste the Mediterranean u Šibeniku uključuju promicanje mediteranske kuhinje i očuvanje kulturne baštine, populariziranje mediteranske prehrane kao zdrave i dobre hrane i edukacija mlađih generacija te pružanje potpore malim proizvođačima kvalitetne hrane i tradicionalnoj poljoprivredi, što će doprinjeti regionalnom ekonomskom razvoju.

Festival Okusi Mediteran!, kao kulturni i gurmanski događaj, predstaviti će različite aspekte mediteranske prehrane kroz niz radionica, okruglih stolova, kulinarskih prezentacija, degustacija i drugih događaja. Što je sve planirano na ovogodišnjem Festivalu pročitajte u nastavku.

Četvrtak 28. svibnja 2015.

  • 9.00 - 21.00 Mediteranska tržnica, Obala
  • 11.00 - 19.00 Vinski festival, tvrđava Sv. Mihovila
  • 16.00 - 17.30 Master class za profesionalne kuhare koji će održati francuski chefovi okrunjeni Michelinovim zvjezdicama, Guillaume Sourrieu i Lionel Levy, Mediteranski vrt (potrebno se prijaviti, jer su mjesta ograničena)
  • 18.00 - 19.30 Vođena vinska degustacija sommelierke Mire Šemić za ugostitelje i profesionalce o sljubljivanju hrane i vina (potrebno se prijaviti, jer su mjesta ograničena)
  • 20.00 Otvorenje izložbe fotografija francuske autorice Maia Flore, galerija Sv. Krševana
  • 21.00 - 24.00 Welcome party za sudionike festivala Okusi Mediteran!, Mediteranski vrt (samo uz pozivnicu)

Petak, 29. svibnja 2015.

  • 9.00 - 21.00 Mediteranska tržnica, Obala
  • 11.00 - 17.00 Vinski festival, Tvrđava sv. Mihovila
  • 11.00 - 12.30 Vođena vinska degustacija, Gradska vijećnica (potrebno se prijaviti, jer su mjesta ograničena)
  • 18.00 Otvorenje izložbe Hungry designers, kolekcija dizajnerskih projekata na temu gastronomije u turizmu, HDD, Urbani centar Grada Šibenika
  • 20.30 Zvjezdani chefovi pod zvjezdanim nebom, jedinstveni kulinarski spektakl chefova okrunjenih Michelinovim zvjezdicama, Tvrđava sv. Mihovila, Degustacije uz glazbu benda M.S.A.Q. - Mate Skračić adaptive quartet

Subota, 30. svibnja 2015.

  • 9.00 - 21.00 Mediteranska tržnica, Obala
  • 11.00 - 19.00 Vinski festival, tvrđava Sv. Mihovila
  • 11.00 - 13.00 Okrugli stol na temu Mediteranska prehrana - kako je očuvati?, Muzej Grada Šibenika
  • 11.00 - 12.30 Vođena vinska degustacija, Gradska vijećnica (potrebno se prijaviti jer su mjesta ograničena)
  • 18.00 - 19.30 Inovativna radionica o kulinarskom dizajnu, Muzej Grada Šibenika Radionicu će održati belgijske dizajnerice Kunty Moureau, te Benedicte Bantuelle i Garance Manguin iz agencije La Bouche iz Bruxellesa
  • 20.30 Francuska večera koju pripremaju chefovi s Michelinovim zvjezdicama Guillaume Sourrieu i Lionel Levy, Dalmatinsko selo, Hotel Solaris (samo uz ulaznicu)

Nedjelja 31. Svibnja 2015.

  • 9.00 - 21.00 Mediteranska tržnica, Obala

Tagovi

Okusi Mediterana Šibenik Ingrid Badurina Danielsson Gastronomija Kulturna manifestacija


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]