Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • SSHP
  • 29.03.2022. 13:30
  • Sisačko-moslavačka, Topolovac

Održano licenciranje pastuha hrvatskog posavca - koja su najbolje ocijenjena grla?

Potvrđen je uspješan uzgojno-selekcijski rad, naglašavaju iz Središnjeg saveza uzgajivača konja hrvatski posavac.

Foto: SSHP
  • 494
  • 35
  • 0

U organizaciji Središnjeg saveza uzgajivača konja hrvatski posavac u Topolovcu kraj Siska održano je licenciranje odnosno prvi i drugi odabir pastuha ove izvorne i zaštićene pasmina.

Kako kažu iz Saveza, ukupno je u dva dana pred Povjerenstvo za odabir predvođeno 97 grla. Na prvom odabiru pastuha do četiri godine starosti, sudjelovalo je 61 grlo od kojih je u A klasi ocijenjeno jedanaest grla.

Najbolje ocijenjeno grlo X-5 Roko 586 vlasnice Marine Strmić 

Na drugom, koji označava pastuhe do šest godina starosti, od 36 grla A klasu zaslužilo je njih 18 koji su dobili trajnu licencu pripusta na neograničen broj kobila hrvatskog posavca.  

Tako je na prvom odabiru najbolje ocijenjeno grlo X-5 Roko 586 vlasnice Marine Strmić iz Mužilovčice.

Najbolje ocijenjena grla na drugom odabiru su XII-4 Sokol 105 Eugena Dragišića iz Donjih Lipovčana, XI-4 Mali 318 vlasnika Marija Stepanca iz Male Gorice i grlo X-4 Jadran 554 vlasnika Ivana Rožankovića iz Starog Pračna.

"Potvrđen je uspješan uzgojno-selekcijski rad", naglašavaju iz SSHP-a. 

XII-4 Sokol 105 Eugena Dragišića 

U skladu s uzgojnim programom i s ciljem očuvanja pasmine, jednom godišnje provodi se licenciranje pastuha radi odabira najkvalitetnijih grla za novu pripusnu sezonu. 


Povezana stočna vrsta

Konjogojstvo

Konjogojstvo

Može se reći da je konj životinja o kojoj je u prošlosti najviše ovisio napredak ljudske civilizacije te je imao najveću i najraznolikiju upotrebu. Domestikacijom konja,... Više [+]

Tagovi

Hrvatski posavac Autohtono Pasmina konja Licenciranje SSHP


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Priroda je umjetnica sama po sebi, ali ne treba zanemariti ni kreativnost ljudi koji u njoj vide podlogu za svoja umjetnička djela. Bilo da se radi o zanimljivim instalacijama ili običnoj uličnoj umjetnosti, prizori poput ovih na fotografij... Više [+]