Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oranje
  • 06.07.2013.

Održano 5. natjecanje u oranju SDŽ

Završeno natjecanje u oranju u Splitsko-dalmatinskoj županiji

  • 1.392
  • 130
  • 0

Pobjednici 5. natjecanja u oranju Splitsko-dalmatinske županije, koje je održano u subotu (6. srpnja) na strništu predjela 'Muša' u Sinjskom polju, su Zdravko Meter iz Prološca kod Imotskoga i Jure Svalina iz Neorića (Općina Muć). Meter je prikupio ukupno 73,83 boda i najbolji uspjeh postigao u kategoriji plug 'premetnjak', dok je Svalina najviše bodova imao (78,33) u kategoriji plug 'ravnjak' u kojoj se natjecalo 11 orača. Inače, pobjednici natjecanja su ostvarili pravo sudjelovanja u natjecanju državnog prvenstva u oranju koje će se održati početkom rujna ove godine u Slavonskom Brodu.

Najbolji orači Zdravko Meter i Jure Svalina

Prije početka natjecanja orače je i posjetitelje je pozdravio Dario Padro, dipl. ing. agronomije, viši stručni savjetnik za mehanizaciju poljoprivrede u Hrvatskoj poljoprivrednoj komori i glavni sudac tog nadmetanja. Ujedno je podsjetio kako takva hvale vrijedna natjecanja valja održavati. Također je poručio poljoprivrednicima oračima kako su im neophodni pravi natjecateljski plugovi ako se žele nadmetati u oranju. Kako je za takve plugove potrebno izdvojiti prilično velika sredstva, što mnogi nemaju, Padro im je sugerirao da se za novčanu potporu obrate jedinicama lokalne samouprave i uprave odnosno općini, gradu i županiji gdje rade i žive.

Program je počeo postrojavanjem traktora s 13 natjecatelja, a nadmetanje je u ime organizatora Udruge u oranju SDŽ otvorila dogradonačelnica Sinja Kristina Križanac u nazočnosti više desetaka posjetitelja koja je zaželjela uspjeh svim natjecateljima. Natjecanje počelo je u 9,30 sati i odvijalo se do 15 sati u dvije kategorije - plug 'ravnjak' i plug 'premetnjak'. Vještim oračima nisu smetale ni iznimno visoke temperature, niti sparina, na strništu Muše između kanalske mreže i rijeke Cetine. Nakon natjecanja upriličeno je i prigodno zajedničko druženje orača i posjetitelja. Brujanje traktorskih motora katkada bi cetinskom dolinom raznosio povjetarac, koje je dopiralo do ušiju seljaka u obližnjim naseljima u dolini Cetine od kojih su se tako mnogi privikli i na takva hvale vrijedna natjecanja u oranju svih prethodnih godina.

Oračima nisu smetale ni iznimno visoke temperature subotnjeg dana

Mnogi su se i u subotu na licu mjesta uvjerili kako je najveći dio te negdašnje žitnice srednje Dalmacije godinama zapušten i zarastao u korov, dok je manji dio zasađen voćkama uglavnom bademima. Shvatili su kako oni koji pokušaju oplemeniti svoje njive, ili pak one u zakup, rijetko kad mogu dobiti željeni urod ne samo zbog štetočina, nego i zato što u funkciji nije sustav navodnjavanja. Vjerojatno će sve biti bolje nakon što se realiziraju projekti u sklopu postojećeg Nacrta o okrupnjavanju zemljišta u razdoblju od 2009. do 2021. godine, Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja njihove parcele objediniti te učiniti znatno većim površinama.

Mnogi vlasnici zemljišta u Sinjskom polju priželjkuju kako će im se do početka trećeg desetljeća našega stoljeća urediti. Osim okrupnjavanja parcela također priželjkuju izgradnju neophodne prometne i kanalizacijske mreže, te uklanjanje kamenih dijelova tla te korova i inog raslinja. Tako razmišljaju optimisti, dok pesimisti komentiraju kako je riječ o projektima koji se spominju i obećavaju samo tijekom predizbornih kampanja više na državnoj nego na lokalnoj razini. Neki pak kažu kako bi se nešto od toga ipak moglo realizirati te u sklopu III. 'B' faze sanacije odnosno rekonstrukcije postojećih te izgradnja novih sustava navodnjavanja u Sinjskom polju, a slično je predviđeno i u Imotskom te Vrgoračko-neretvanskom polju. Riječ je o zahtjevnim zahvatima za koje valja osigurati velika sredstva, a koja će se najvjerojatnije pribaviti iz odgovarajućih fondova Europske unije čijom je članicom nedavno postala i Hrvatska.

Kako objediniti male privatne oranice u velike površine?

Inače, prema Popisu poljoprivrede 2003. godine tada je na području Splitsko-dalmatinske županije bilo ukupno 40.277 hektara poljoprivrednih površina od koji se koristilo njih tek 20.738 ha ili oko 51,49 posto.. Mjerodavni ističu kako u Sinjskom polju ima 4500 hektara obradivih površina od čega je oko 400 hektara u državnom vlasništvu, dok je ostalo u vlasništvu privatnih poljodjelaca. Predsjednik Udruge proizvođača mlijeka Dalmacije Ivan Putnik, vlasnik farme goveda iz Brnaza, poručuje kako je 'zločin što se zemlja ne obrađuje', koja je opće dobro bez obzira na vlasništvo.

Predlaže da se vlasnike na neki način privoli na obrađivanje, a u konačnici i primora na to te da ju daju nekome tko to želi, ako oni neće. Podsjeća kako je zemljište u Sloveniji uređeno i objedinjeno u veće oranice, dok su primjerice i u Sinjskom polju parcele male odnosno usitnjenost posjeda i neriješeno imovinsko pitanje, te tako predstavljaju problem tijekom obrade. Ujedno navodi primjer kako u Sinjskom polju tek četiri vlasnika imaju parcele površine od 2,5 metra četvorna.

Autor: Nedjeljko Musulin


Tagovi

Sinjsko polje Natjecanje Orači

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.