Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Syngenta Agro
  • 29.08.2013.

Održani Otvoreni dani za proizvođače lubenice i dinje u Dalmaciji

Syngenta je održala dane polja lubenica i dinja namjenjene profesionalnim proizvođačima ovog voća

  • 1.037
  • 74
  • 0

U Hrvatskoj je ove godine Syngenta organizirala Dan polja za proizvođače povrća na nekoliko lokacija, a jedan od značajnijih održan je u dolini Neretve za profesionalne proizvođače lubenice i dinje.

Lubenica i dinja uzgajaju se u Dalmaciji najviše na području doline Neretve (cca 250 ha), dok se u ostalim područjima Dalmacije uzgajaju na još oko 200 ha.

Kompletna tehnologija uzgoja lubenice u doline Neretve je zasnovana na kalemljenju na visokokvalitetne podloge od vrsta Lagenaria i Cucurbita. Dominiraju rane i srednje rane lubenice izduženog i ovalnog oblika (Crimson sweet tip).

Hibridi lubenica

Od hibrida dinja uzgajaju se uglavnom italo-američki tipovi. Proizvodnja je na crnoj foliji uz navodnjavanje sistemom kap po kap.

Kako Syngenta ima vrlo dobre odnose sa proizvođačima i rasadničarima s područja Neretve tako je i ove godine odlučila napraviti jedan od značajnijih pokusa za agronome poljoapoteka, otkupljivače povrća i proizvođače lubenica i dinja.

Na nekoliko lokacija su postavljeni pokusi, a glavni pokus na kome su održani Otvoreni dani bio je na području Vrgorca kod uzornog proizvođača Ante Raosa. Na površini od jednog hektara postavljena je najnovija tehnologija uzgoja uključujući i zaštitu od bolesti i štetnika prema Syngentinom programu. Program prihrane sponzorirala je firma Zeleni Hit, Zagreb, sa gnojivima iz palete Haifa Chemical. Na pokusnom polju zasađene su 4 sorte Syngentine lubenice (Farao, Constellation, Celebration i WDL9807), a kao kontrola posađena je sorta Fantazija.

Hibridi dinja

Od dinja posađeni su hibridi Sensei, Iberico, Sancho i Almeza, a kao kontrola hibrid Centro DRS. Sve sorte lubenice kalemljene su na Syngentine podloge Argentario i Carnivor.

Zaštita od bolesti i štetnika provodila se po Syngentinom programu sa pesticidima Fonganil, Ortiva, Daconil, Topas, Actara, Vertimec i Affirm.

Neposredno pred berbu Syngenta je, 20.kolovoza 2013., organizirala Otvorene dane i na kojima su prisustvovali veliki proizvođači, distributeri i poddistributeri sjemena povrća i pesticida iz Dalmacije. Okupilo se preko 40 ljudi.

Prezentaciju hibrida održao je Mr.sci. Danko Tolić - Syngentin Campaign Manager za povrće u Adriatics regiji, uz pomoć dipl. ing. Nikole Lakića zaduženog za prodaju Syngentinog sjemena povrća. Veliki interes proizvođača privukla su dva nova hibrida lubenica Constellation i WDL 9807.

Po mišljenju prisutnih WDL 9807 bio je apsolutni favorit u kvaliteti ploda i okusa, a Constellation favorit u prinosu.

Od dinja najveći interes proizvođača bio je za novi rani hibrid Sensei. Ukupan dojam posjetitelja bio je odličan jer su na jednom mjestu mogli vidjeti hibride i čuti sve o tehnologiji uzgoja prema preporukama Syngentinih stručanjaka.

Na ovaj način Syngenta je još jednom dokazala kako je jedna od rijetkih firmi koja u svom portfoliju tikvenjača ima gotovo sve od podloga, vrhunskih hibrida, pesticida kao i tehnologije uzgoja koju su prezentirali na ovim Otvorenim danima.

Za više informacija o spomenutim hibridima kontaktirajte nas putem e-maila ili pregledajte naše web stranice sa opisom hibrida koje imamo u ponudi.

Snagu biljaka pretvaramo u stvarnost - Syngenta Agro!


Tagovi

Dani polja Lubenice Dinje Haifa Chemical Kalemljenje Danko Tolić Zeleni Hit Mr.sci. Danko Tolić


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dok željno iščekujemo početak još jednog proljetnog sajma u Gudovcu još malo fotografija iz arhive 😊
#gudovac2024