Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Konjogojstvo
  • 25.11.2013. 09:15

Održan Stručni savjet o konjogojstvu

EU fondovi pružaju potporu za razvoj konjogojskog sektora, čiji kapacitet je u Hrvatskoj nedovoljno iskorišten

  • 221
  • 16
  • 0

U Ministarstvu poljoprivrede, 22. studenog 2013. godine, održana je sjednica Stručnog savjeta za praćenje stanja u konjogojstvu na kojoj je razmatrano aktualno stanje u sektoru.

Prema podacima iz 2011. i 2012. godine u Republici Hrvatskoj uzgajaju se 4 izvorne i zaštićene pasmine konja čije brojčano stanje iz godine u godinu raste, pa tako imamo 5.907 hrvatskih hladnokrvnjaka, 5.228 hrvatskih posavaca, 1.917 lipicanaca te 66 međimurskih konja.

U konjogojskom sektoru postoje velike i nedovoljno iskorištene mogućnosti konjičkog sporta, rekreacije i konjičkog turizma, koje je potrebno dodatno razvijati. Predstavnicima Savjeta izložene su mogućnosti koje pružaju Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj (EAFRD) i Europski fond za jamstva u poljoprivredi (EAGF) iz kojeg se mogu povući sredstva za brojne aktivnosti.

Na Stručnom savjetu zaključeno je kako će se u dijelu izravnih plaćanja za izvorne i zaštićene pasmine kopitara detaljnije definirati dodatni kriteriji - izdavanje potvrdnica od strane uzgojnih organizacija i HPA kao dokument potvrde za ostvarivanje prava na potporu. Također, savezi i udruženja aktivnije će se uključiti u izradu zakonskih i podzakonskih akata.

Preko predstavnika Savjeta upućen je poziv uzgajivačima i posjednicima kopitara na edukaciju i odgovornost kod provođenja mjera suzbijanja zaraznih bolesti s ciljem zadržavanja povoljnog zdravstvenog stanja kod kopitara. Također, upućuje se poziv i obavijest uzgajivačima i posjednicima da će se tijekom 2014. godine završiti provođenje obilježavanja životinja te će se intenzivirati mjere na identifikaciji posjednika.

Photo: vikendi.com


Povezane stočne vrste

Konjogojstvo

Konjogojstvo

Može se reći da je konj životinja o kojoj je u prošlosti najviše ovisio napredak ljudske civilizacije te je imao najveću i najraznolikiju upotrebu. Domestikacijom konja,... Više [+]

Konjogojstvo

Konjogojstvo

Može se reći da je konj životinja o kojoj je u prošlosti najviše ovisio napredak ljudske civilizacije te je imao najveću i najraznolikiju upotrebu. Domestikacijom konja,... Više [+]

Tagovi

Konjogojstvo Ministarstvo poljoprivrede Konjički turizam Lipicanci Kopitari Konjički sport

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]