Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žminj 2014
  • 15.07.2014. 11:00

Održan prvi Istarski festival pašte

Cilj festivala je promocija istarske pašte, ali i očuvanje tradicije njene proizvodnje u ovom kraju te poticanje zaštite autohtonih, izvornih tjestenina

  • 132
  • 7
  • 0

Žminj je oduvijek bio usmjeren na poljoprivredu i stročarstvo. Još davne 1903. bilježi se organizcija društvene zadruge, a 1905. godine otvoren je i zadružni mlin na parni pogon. Žminj je prepoznao i važnost domaće istarske tjestenine pa je u to ime 04. i 05. srpnja 2014. godine, u Žminju, u organizaciji TZ i Općine Žminj, održan 1. Istarski festival pašte.

Cilj festivala je promocija istarske pašte, ali i očuvanje tradicije njene proizvodnje u ovom kraju te poticanje zaštite autohtonih, izvornih tjestenina. Dodatno, cilj je bio i poticanje lokalnih proizvođača tjestenine da ustraju u očuvanju tradicije i kreiranju novih proizvoda. Ovim novim gastro događajem nastojalo se spojiti tradicionalno i suvremeno u istarskoj kuhinji koja se veže uz pašte i sve ono što se s paštom dobro sljubljuje. Svoj doprinos ovom zanimljivom događaju dali su i loklani ugostoteljski objekti koji su tjedan dana prije održavanja Festivala svojim gostima ponudili prigodne menije po povoljnim cijenama.

Poznati chefovi predstavili najbolje od pašte

Posjetiteljima je ponuđen veliki izbor

autohtone tjestenine

Tijekom dva festivalska dana održale su se i brojne radionice slobodnog tipa na kojima se moglo puno naučiti o izradi domaće tjestenine. LF catering i Robert Perić bili su domaćini brojnim ugostiteljima i chefovima, a kuhala se pašta svih izlagača. U petak se brojnim psjetiteljima predstavio Pino Kuhar, chef iz mjesta Kuhari kraj Žminja, poznati istarski kuhar i pokretač prve Makarunijade u Žminju. U radionici pašte, izradu domaćih fuža prezentirali su domaćini iz Agroturizma Ferlin. Drugog dana održana su i predavanja u Čakavskoj kući. Prvo predavanje održala je Darinka Družetić, vlasnica mlina u Pazinu, s temom "Tijesto od Pira", a nakon nje je Tanja Kocković Zaborski iz Etnografskog muzeja Istre, govorila o "Tradicijskoj prehrani u Istri". Posjetitelji su i druge večeri mogli uživati u brojnim specijalitetima iz LF kuhinje, a Periću se pridružio i chef Deniz Zembo sa svojim timom.

Predstavili se brojni domaći ali i proizvođači iz Mađarske i Slovenije

Na festivalu su se predstavili proizvođači pašte: Zebrano, iPasta, OPG Sokić, Domaća tjestenina "Sara", Puljanka-Brionka, Marija iz Pule, Ragusa te Bagnar es Tarsa iz Mađarske. Pašta koja je predstavljena samo kroz cooking show: Marial, Tjestenine Nona, All Istriana i Pasta e basta. Bili su tu i proizvođači sira: mljakara Latus, Tomaić commerce, Vesna Loborika te Kmetija Pustotnik iz Slovenije. Osim proizvođača tjestenine i sira, svoje proizvode ponudili su i brojni proizvođači drugih zanimljivih proizvoda poput pršuta, kolača i slastica, ulja i vina.

Posjetitelji Festivala su, osim u dobroj hrani, mogli uživati i u izvrsnoj zabavi uz Jazz Quartet iz Poreča te zvuke poznate etno grupe Ščike. Organizatori su već pozvali posjetitelje, ali i one koji ovoga puta nisu bili u mogućnosti posjetiti ovu zanimljivu manifestaciju, na druženje uz paštu i dobru zabavu na 2. Festivalu Istarske pašte slijedeće godine.


Tagovi

Istarski festival pašte Žminj Tjestenina Očuvanje tradicije Gastro događaj Radionice LF catering Robert Perić Pino Kuhar Makarunijada Darinka Družetić Tanja Kocković Zaborski Čakavska kuća Deniz Zembo Pršut Ulja Vina

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ukrajinski izvoz žitarica je samo 1 milijun tona manji nego prošle godine

Prema Državnoj carinskoj službi, prema podacima od 17. travnja Ukrajina je izvezla 38,608 milijuna tona žitarica i mahunarki od početka sezone  2023/24, od čega je 3,749...

Više [+]