Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Forum
  • 30.10.2013. 09:19

Održan Forum za prehrambeni suverenitet

Prošlog vikenda u Velikoj Gorici okupilo se 50-ak sudionika iz raznolikih udruga, inicijativa, proizvođača na malim obiteljskim gospodarstvima, kako bi zajednički osmislili rješenja za opstanak proizvodnje i osiguravanja prava na zdravu prehranu.

  • 702
  • 35
  • 0

Okupivši 50-ak sudionika iz gotovo svih regija Hrvatske, ovogodišnji Forum za prehrambeni suverenitet ukazao je na goruće probleme opstanka malih obiteljskih gospodarstava i poljoprivrede. Stručna predavanja govorila su o ogromnoj važnosti takvog načina života i rada za održivost cjelokupnog prehrambenog sustava i osiguravanja prava svih građana Hrvatske na zdravu, kulturološki i klimatski uvjetovanu prehranu.

Takav oblik proizvodnje ima nezamjenjiv utjecaj na razvoj agrobioraznolikosti, stvarajući nevjerojatno bogata staništa i bogatstvo genetske raznolikosti kultiviranih vrsta. Usprkos uvjerenju koje se širi medijima, a nerijetko ga dijele i vladajuće strukture da je ovakva poljoprivreda neproduktivna i zaostala, u praksi se pokazalo da ona čuva radna mjesta i povezuje ljude unutar lokalne zajednice. Prehrana predstavlja osnovu života i oduvijek je bila povezana s kulturom, diktiravši tijek povijesti, zbog čega smatramo da je ona osnovno ljudsko pravo. Seljački način života potrebno je ponovno vrednovati kao i razbiti predrasude prema fizičkom radu te mu dati poštovanje kakvo zaslužuje.

"U 2007. obiteljska poljoprivredna gospodarstva posjedovala su oko 84 % poljoprivrednog zemljišta i veći dio stočnog fonda", naglasio je u svom predavanju dr. sc. Dražen Šimleša. Unatoč tome obrađeno je bilo svega 20% površina. Iako je već i sama ta činjenica zabrinjavajuća, u 2012. poljoprivredna proizvodnja bilježi pad za 9,9%. Procjenjuje se da je radi pada cijena poljoprivrednih proizvoda pod pritiskom industrije i slobodnog tržišta, neredovitog isplaćivanja subvencija i sve više nepredvidivih klimatskih uvjeta u prošloj godini zatvoreno više od 3000 gospodarstava.

Alma Mihaljević

"Jednom kada gospodarstvo prestane s radom, kada se rasproda stoka i mehanizacija potrebna su ogromna ulaganja da se sve to vrati natrag. Seljaci, demotivirani i izmučeni lošom politikom i stalnim promjenama pravila, neće biti u stanju uhvatiti se u koštac s takvim izazovom. Jedemo sve nekvalitetniju hranu, a na uvoz potrošimo preko 2,5 milijarde dolara godišnje. Na manje od 3% poljoprivrednih površina proizvodimo voće, a na svega 0,41% povrće. Ekološka proizvodnja zauzima svega 3,5 % površina. Nejasno je na koji način država misli ostvariti cilj od 8% površina pod eko proizvodnjom do 2016."

Institucije poput nacionalne banke biljnih gena koje bi se trebale brinuti za genetske resurse kultiviranih vrsta redovito nisu na listi prioriteta i nemaju osnovna sredstva za rad. Da bi stanovnici Hrvatske živjeli zdravo, potrebna je direktna potpora domaćim proizvođačima, reorganiziranje sustava poticaja i tržišta gdje samo veliki profitiraju te očuvanje obiteljskih gospodarstava kao naše glavne prednosti i posebnosti u odnosu na široko europsko tržište gdje ne možemo biti konkurentni industrijskom proizvodnjom.


Tagovi

Forum Hrana Dražen Šimleša Održivost Proizvodnja

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer