Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelarski sajam
  • 17.11.2021. 16:00
  • Splitsko-dalmatinska, Split

Održan 11. Međunarodni sajam pčelarstva Dalmatina

Nakon godinu dana stanke zbog pandemije održana je Dalmatina.

Foto: Antun Karlović
  • 214
  • 10
  • 0

Nakon godinu dana stanke zbog pandemije, uz ograničenja i pridržavanje mjera Stožera, u Splitu je održan pčelarski sajam Dalmatina. Na najveći takav sajam međunarodnog karaktera u tom dijelu Hrvatske koji je ugostio više od 40 izlagača, stigli su i brojni renomirani predavači s uvijek zanimljivim temama iz svijeta pčela i pčelarstva.

Kako se čulo, četiri dalmatinske županije pokrenule su postupak kojim je dalmatinski med dobio nacionalnu zaštitu, a ide se i prema Bruxellesu kako bi se dobila zaštita na razini Europske unije. 

Mirko Ljubičić iz Saveza pčelarskih udruga Splitsko-dalmatinske županije naglasio je da pčelarima žele približiti nove tehnologije, što je posebno važno s obzirom na klimatske promjene. 

Inače, zainteresirani su mogli prvog dana sajma, pratiti renomiranog predavača prof. Sulejmana Alijagića koji je održao predavanje "Mogu li pčelari utjecati na smanjenje zimskih gubitaka‘.

Dipl. ing. Mladen Dragoslavić prisutnim je gostima predavao o "Održivom pčelarenju u otočkim i primorskim uvjetima", a vet. teh. Zlatomir Tomić kao član izvršnog odbora SPOS-a, predsjednik PD Banatska matica prezentirao "Rad i tehnologiju sa 600 pčelinjih zajednica", dok se pčelar praktičar i inovator Dražen Kozina pobrinuo da gosti čuju i temu"‘Kosa podnica sa sakupljačem peluda, inovacija".Pprof. dr. sc. Dragan Bubalo prezentirao je ‘Osvrt na ocjenjivanje meda‘ na sajmu Dalmatina 2021. te je održano i svečano proglašenje te dodjela diploma i nagrada za najbolje ocjenjene uzorke meda.

Svoje je zanimljivo predavanje održao i Armin Nuhanović – apiterapeut, počasni član Hrvatskog apiterapijskog društva- Apiinhalacija i Apikomora dok je izv. prof. dr. sc. Janja Filipi prezentirala ‘Što su to gubici pčelinjih zajednica’. Kako se računaju, koliko vrijedi u stvarnosti jedna pčelinja zajednica koju pčelar iz nekog razloga izgubi tijekom godine o čemu će uskoro biti više riječi. Cilj njenog predavanja bio je da se prisutni pčelari što je više moguće bolje upoznaju s lokalnim uvjetima, kako bi bolje shvatili pojavu i razmjere gubitaka te važnost sudjelovanja u anonimnim anketama koje se provode ne bi li se došlo do relevantnih podataka o gubicima pčelinjih zajednica.

Dipl. ing. agr. Petar Trogrlić prisutne je goste upoznao sa ‘Smjernicama i trendovima u liječenju pčelinjih bolesti‘, a Udruga pčelara Pčelarstvo online uz udrugu HUP pčelinjak koja se priključila da svojim znanjem i iskustvom bude sunositeljica programa humanog zbrinjavanja rojeva pčela unutar Hrvatske pčelarske službe 112 – HPS 112. Na sajmu je prezentiran dio opreme i rad ove službe svim zainteresiranim pčelarima i građanima. 

Na sajmu je bio i ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravko Barać koji je najavio da će ove godine, četvrtu godinu zaredom biti organiziran školski medni dan u sklopu kojega će 35 tisuća hrvatskih prvašića dobitisvoju prvu staklenku nacionalnog meda i slikovnicu edukativnog karaktera.


Tagovi

Međunarodni sajam Dalmatina Sajam pčelarstva


Autor

Antun Karlović

Više [+]

Pčelar praktičar, osnivač i urednik portala pcelarstvo.hr, koji svakodnevno svojim poznanicima uporno dosađuje neprestano pričajući o pčelama i njihovoj korisnosti za okoliš.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]