Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita proizvoda
  • 12.04.2019. 10:30

Od Krčkog pršuta do Paške soli: Sretan nam dan zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda

Registracija naziva Krčki pršut, 14. travnja 2015. godine, bila je prva registracija zaštićene oznake iz EU sustava kvalitete koju je jedan od hrvatskih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda ostvario. Odlukom Hrvatskog sabora taj se datum obilježava kao Dan zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda.

Foto: Marinko Petković
  • 535
  • 49
  • 0

I ove godine obilježit će se 14. travnja, Dan zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda, ali u odnosu na prošlu godinu s tri zaštićena proizvoda više! Naime, imamo 22 prehrambena proizvoda čiji naziv je zaštićen kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije. 

"Ministarstvo poljoprivrede i ove godine organizira promotivne aktivnosti u povodu Dana zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda, koji se obilježava 14. travnja. U suradnji s Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom organizirana je konferencija pod nazivom "Kvaliteta kao dodana vrijednost“, koja će se održati danas, 12. travnja 2019. godine s početkom u 10 sati. Konferencija je podijeljena u četiri sekcije kroz koje će se zanimljivim predavanjima približiti sustav zaštite, očekivanja i izazovi, osobna iskustva proizvođača, uloga marketinga te suvremene tehnologije u proizvodnji tradicionalnih proizvoda. Konferencija se održava na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu.  

Sajam zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda u Varaždinu 

Nastavak obilježavanja Dana zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda odvijat će u subotu, 13. travnja 2019. godine, u Varaždinu na Franjevačkom trgu gdje će se na prigodnom Sajmu hrvatskih zaštićenih proizvoda građanima i posjetiteljima predstaviti okupljeni proizvođači naših tradicionalnih proizvoda čiji nazivi su zaštićeni i registrirani u Europskoj uniji kao zaštićene oznake izvornosti i zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla te proizvodi za koje je postupak zaštite naziva odnosno registracije oznake u tijeku. Na Sajmu će se tako moći kupiti i okusiti Dalmatinski pršut, Istarski pršut / Istrski pršut, Poljički soparnik, Slavonski kulen/Slavonski kulin, Istra (ekstra djevičansko maslinovo ulje), Međimursko meso ´z tiblice, Baranjski kulen, Varaždinsko zelje te ostali zaštićeni proizvodi, a sve zainteresirane pozivamo da posjete Sajam i sami istraže koji su to proizvodi koji nas predstavljaju diljem Europske unije. Partneri u suorganizaciji ovog sajma su Varaždinska županija kao domaćin i Istarska županija", najavljuju iz Ministarstva poljoprivrede.  

Paška sol dobila europsku zaštitu naziva!

U sklopu Sajma, dodaju, organizirat će se i Gourmet show gdje će majstori kuhinje stvarati nove kulinarske delicije od proizvoda čiji su nazivi zaštićeni, a koje će posjetitelji moći degustirati. 

"Hrvatska ima bogatu tradiciju proizvodnje i pripreme različitih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda koji se odlikuju posebnom kvalitetom i tradicionalnim načinom proizvodnje. Iako smo najmlađa država članica Europske unije možemo biti izrazito zadovoljni jer imamo 22 prehrambena proizvoda čiji naziv je zaštićen kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije. Koliko je nama važno očuvanje i zadržavanje tradicijskih vrijednosti i različitosti na koje smo ponosni najbolje govori činjenica da smo dan kada je prvi naš proizvod dobio zaštitu naziva na EU razini proglasili nacionalnim danom zaštićenih proizvoda. Pridružite nam se na sajmu u Varaždinu, prekopajte tavane, podrume i škrinje u potrazi za starim receptima i upišite svoje i naše blago na europsku listu gastro blaga", izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić.

Kako dodaju, ostvarena registracija na razini Europske unije uspjeh je hrvatskih proizvođača tradicionalnih proizvoda, a rezultat je zajedničkog rada, kako samih proizvođača tako i Ministarstva poljoprivrede, koje ih podupire od trenutka donošenja odluke o samom pokretanju postupka zaštite naziva pa sve do registracije naziva na razini Europske unije.

Dodana vrijednost proizvodima 

"No, krajnji cilj zasigurno nije sama zaštita naziva i registracija oznake, već je ona dodana vrijednost te komparativna prednost koju proizvođači mogu i moraju iskoristiti u plasmanu, marketingu i postizanju bolje cijene zaštićenih proizvoda. I upravo činjenica da se radi o provjerenoj kvaliteti, odnosno proizvodima koji su pod sustavnim nadzorom u proizvodnji i pripremi, govori nam o ozbiljnosti naših proizvođača i njihovom nastojanju da kvalitetom konkuriraju, ne samo na lokalnom tržištu već i na zahtjevnom tržištu cijele Europske unije. 

Interes za zaštitom naziva tradicionalnih proizvoda europskim oznakama kvalitete za poljoprivredne i prehrambene proizvode u posljednje dvije godine znatno je porastao, a što je svakako i posljedica kontinuiranih promidžbenih i edukativnih aktivnosti Ministarstva poljoprivrede. Naime, educiranost i informiranje potrošača ključan je čimbenik u promociji zaštićenih proizvoda, a u čiju se realizaciju moraju zajednički uključiti proizvođači, lokalna zajednica i sva nadležna tijela", naglašavaju. 

Inače, Dan zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda obilježava se na dan kada je naziv Krčki pršut registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla. Registracija naziva Krčki pršut, 14. travnja 2015. godine, bila je prva registracija zaštićene oznake iz EU sustava kvalitete koju je jedan od hrvatskih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda ostvario. Odlukom Hrvatskog sabora taj se datum obilježava kao Dan zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda što je i poruka javnosti o važnosti očuvanja tradicije i brendiranja Hrvatske s obzirom na jaku tržišnu prepoznatljivost europskih oznaka.

"Podsjećamo da "Oznaka zemljopisnog podrijetla" (ZOZP) znači naziv kojim se označava proizvod koji potječe iz određenog mjesta, regije ili države, čija se kvaliteta, ugled ili druga karakteristika pripisuju njegovom zemljopisnom podrijetlu i čija se najmanje jedna faza proizvodnje odvija u određenom zemljopisnom području.

14. travnja, Dan zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda - znate li što smo sve zaštitili?

"Oznaka izvornosti” znači naziv kojim se označava proizvod koji potječe iz određenog mjesta, regije ili, u iznimnim slučajevima, države, čija kvaliteta ili karakteristike u bitnom ili isključivo nastaju pod utjecajem posebnih prirodnih i ljudskih čimbenika određene zemljopisne sredine i čije se sve faze proizvodnje odvijaju u određenom zemljopisnom području", zaključuju u priopćenju. 

Što smo dosad zaštitili?

Zaštićenom oznakom izvornosti RH je zaštitila naziv 12 proizvoda

  1. Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres
  2. Neretvanska mandarina
  3. Ogulinski kiseli kupus/Ogulinsko kiselo zelje
  4. Istarski pršut/Istrski pršut
  5. Krčko maslinovo ulje
  6. Korčulansko maslinovo ulje
  7. Paška janjetina
  8. Šoltansko maslinovo ulje
  9. Varaždinsko zelje
  10. Slavonski med
  11. Istra
  12. Paška sol

Zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla RH je zaštitila naziv 10 proizvoda

  1. Krčki pršut
  2. Baranjski kulen
  3. Lički krumpir
  4. Drniški pršut
  5. Dalmatinski pršut
  6. Poljički soparnik/ Poljički zeljanik/Poljički uljenjak
  7. Zagorski puran
  8. Slavonski kulen/Slavonski kulin
  9. Međimursko meso 'z tiblice
  10. Lička janjetina

U postupku registracije oznake na razini Europske unije Republika Hrvatska ima 8 naziva proizvoda

  1. Paška sol – ZOI
  2. Zagorski mlinci - ZOZP
  3. Bjelovarski kvargl - ZOZP
  4. Rudarska greblica - ZOZP
  5. Varaždinski klipič – ZOZP
  6. Paški sir  – ZOI
  7. Malostonska kamenica– ZOI
  8. Slavonska kobasica– ZOZP

Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Dan zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda Zaštita Oznaka izvornosti Oznaka zemljopisnog podrijetla 14. travnja


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]