Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Europski tjedan šuma
  • 13.12.2013. 17:00

Očuvajmo hrvatske šume!

Hrvatska je jedna od najšumovitijih država Europe, a činjenica da je 95% šuma prirodnog sastava, donosi joj znatno međunarodno priznanje

  • 421
  • 19
  • 0

Od 9. do 13. prosinca 2013. obilježava se drugi Europski tjedan šuma, koji će se u Hrvatskoj obilježiti nizom predavanja o šumama u osnovnim školama diljem Lijepe naše.

Ciljevi obilježavanja drugog Europskog tjedna šuma su sljedeći:

  • podizanje svijesti o dobrom stanju i zdravlju šuma u Europi
  • promicanje uloge šumarskog sektora u ozelenjavanju gospodarstva, istodobno smanjujući rizike po okoliš te ekološke katastrofe
  • jačanje svijesti o činjenici da je šumarstvo upravo paradigma koncepta održivog gospodarenja

Glavni moto Europskog tjedna šuma glasi Europske su šume bujne - učinimo mudar izbor i koristimo ih odgovorno.

Hrvatska je jedna od najšumovitijih država Europe, a činjenica da je 95% šuma prirodnog sastava, donosi joj znatno međunarodno priznanje. Rezultat je to duge šumarske tradicije održivog gospodarenja šumama, tako da danas hrvatske šume krasi velika raznolikost biljnih i životinjskih vrsta.

Ukupna površina šuma i šumskih zemljišta u RH iznosi 2. 688 687 ha što je 47% kopnene površine države. Glavninom šuma u RH gospodare Hrvatske šume d.o.o.

Šume se često od milja nazivaju zelenim tvornicama - uz drvnu građu, proizvode čisti zrak, čisto tlo i čiste vode, vežu vodu uz tlo i zadržavaju je u velikim količinama, sprječavajući eroziju tla i ublažavajući klimatske krajnosti.

Osim što su privlačne ljudima kao mjesto odmora i rekreacije, čime pretežno urbanom stanovništvu pružaju bijeg od užurbane svakodnevice, ruralnom stanovništvu šume daju radna mjesta, svakodnevni kruh i krov nad glavom. Stoga je važno ostaviti ih u nasljedstvo djeci ovako, kako su ih nama ostavili naši prethodnici.

Photo: rgbstock.com


Tagovi

Tjedan šuma Hrvatske šume Ekologija Šumarstvo Drvo


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]