Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Europski tjedan šuma
  • 13.12.2013. 17:00

Očuvajmo hrvatske šume!

Hrvatska je jedna od najšumovitijih država Europe, a činjenica da je 95% šuma prirodnog sastava, donosi joj znatno međunarodno priznanje

  • 430
  • 19
  • 0

Od 9. do 13. prosinca 2013. obilježava se drugi Europski tjedan šuma, koji će se u Hrvatskoj obilježiti nizom predavanja o šumama u osnovnim školama diljem Lijepe naše.

Ciljevi obilježavanja drugog Europskog tjedna šuma su sljedeći:

  • podizanje svijesti o dobrom stanju i zdravlju šuma u Europi
  • promicanje uloge šumarskog sektora u ozelenjavanju gospodarstva, istodobno smanjujući rizike po okoliš te ekološke katastrofe
  • jačanje svijesti o činjenici da je šumarstvo upravo paradigma koncepta održivog gospodarenja

Glavni moto Europskog tjedna šuma glasi Europske su šume bujne - učinimo mudar izbor i koristimo ih odgovorno.

Hrvatska je jedna od najšumovitijih država Europe, a činjenica da je 95% šuma prirodnog sastava, donosi joj znatno međunarodno priznanje. Rezultat je to duge šumarske tradicije održivog gospodarenja šumama, tako da danas hrvatske šume krasi velika raznolikost biljnih i životinjskih vrsta.

Ukupna površina šuma i šumskih zemljišta u RH iznosi 2. 688 687 ha što je 47% kopnene površine države. Glavninom šuma u RH gospodare Hrvatske šume d.o.o.

Šume se često od milja nazivaju zelenim tvornicama - uz drvnu građu, proizvode čisti zrak, čisto tlo i čiste vode, vežu vodu uz tlo i zadržavaju je u velikim količinama, sprječavajući eroziju tla i ublažavajući klimatske krajnosti.

Osim što su privlačne ljudima kao mjesto odmora i rekreacije, čime pretežno urbanom stanovništvu pružaju bijeg od užurbane svakodnevice, ruralnom stanovništvu šume daju radna mjesta, svakodnevni kruh i krov nad glavom. Stoga je važno ostaviti ih u nasljedstvo djeci ovako, kako su ih nama ostavili naši prethodnici.

Photo: rgbstock.com


Tagovi

Tjedan šuma Hrvatske šume Ekologija Šumarstvo Drvo


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]