Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jabučini dani
  • 17.10.2015. 12:50

Očekuje se urod 100 tisuća tona jabuka

U Hrvatskoj se ove godine očekuje urod 100 tisuća tona jabuka, više nego lani. Na Jabučinim danima u Đakovu slave se stare sorte!

  • 205
  • 49
  • 0

U Hrvatskoj se ove godine očekuje urod 100 tisuća tona jabuka, pet tisuća tona više nego prošle godine, rekao je savjetnik ministra poljoprivrede Marko Dražetić na otvaranju đakovačke međunarodne izložbe Jabučini dani 2015.

"U 2014. godini proizvodnja jabuka bila je na zavidnoj razini od oko 95 tisuća tona, a ove godine očekujemo oko 100 tisuća tona tog voća", rekao je Dražetić.

Šišljagić predlaže carinske propise za sprečavanje uvoza

Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić upozorio je na, po njegovom mišljenju nedovoljno dobar zakonodavni okvir i propise koji omogućavaju nakupcima, velikim sustavima i mešetarima da po sramotno niskoj cijeni otkupljuju jabuke. Ako je cijena kod otkupa višestruko manja nego što je na policama trgovina, proizvodnja je upitna, a u bescjenje se daje jedan izuzetno kvalitetan proizvod, kaže Šišljagić zazivajući mjere i carinske propise koji bi spriječili ogroman uvoz.

Gradonačelnik Đakova Zoran Vinković pak ističe nedostatak infrastrukture za skladištenje voća, prvenstveno hladnjača i distribucijskih regionalnih centara

Savjetodavna služba i Udruga voćara Voćar-Đakovština

Organizatori đakovačkih Jabučinih dana su Poljoprivredna savjetodavna služba i Udruga voćara Voćar-Đakovština. Izložba posvećena kraljici voća ove je godine okupila 98 izlagača iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Na štandovima uređenim u jesenskom ugođaju izlagači predstavljaju brojne suvremene i stare, gotovo zaboravljene sorte jabuka i prerađevine od tog voća - rakije, sokove, pekmeze, kolače, a izlažu i obrtnici - lončari, šeširdžije, medari, slamari, pletači šiblja, tkalci i drugi. Jabučini dani traju do subote, 17. listopada, a drugi dan manifestacije proteći će u degustaciji i prodaji voća.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Marko Dražetić Jabučini dani Zoran Vinković Izlagači Đakovo Regionalni centar Skladište Zakonodavni okvir Carinski propisi Uvoz Vladimir Šišljagić Hladnjača Infrastruktura


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo