Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šampioni kvalitete
  • 29.11.2021. 09:40
  • Osječko-baranjska, Semeljci

Obrtu Romić šampionska titula za rakiju travaricu, a Destileriji Bilušić za liker od višnje

Ovoga puta HGK, Prehrambeno tehnološki fakultet i Općina Semeljci ocjenjivali su samo likere i rakije registriranih proizvođača jakih alkolholnih pića.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 1.186
  • 192
  • 0

Obrt Romić iz Osijeka s rakijom travaricom i Destilerija Bilušić iz Zagreba s likerom od višnje šampioni su ovogodišnjeg, 17. ocjenjivanja kvalitete rakija i likera čije je proglašenje tradicionalno održano u Semeljcima. 

Riječ je, naime, o ocjenjivanju koje organiziraju HGK, Županijska komora Osijek i Prehrambeno- tehnološki fakultet iz Osijeka u suradnji s Općinom Semeljci. S tim da je, kako je i naglasio Igor Mikulić, za razliku od prijašnjih, ove godine održano ocjenjivanje proizvoda samo registriranih proizvođača jakih alkoholnih pića.

Od 72 rakije koje su imali na ocjenjivanju, 27 je dobilo zlatnu medalju, 22 srebrnu i isto toliko brončanu medalju. Od 47 likera, njih 21 je zaslužio zlatno odličje, 17 srebrno i devet brončano. Od sedam ginova – četiri su zlatna. "Ovo su odlični rezultati, koji kroz 17 godina ocjenjivanja pokazuju velik napredak proizvođača jakih alkoholnih pića u Hrvatskoj", rekao je Mikulić.

Obrt Romić nagradom za najbolju rakiju travaricu obranio je prošlogodšnju titulu za istu kategoriju, a osvojio je i nagradu za najbolju rakiju šljivovicu. Destilerija Bilušić je osim najboljeg likera od višnje koji je ocijenjen s maksimalnih 100 bodova, dobio nagradu i za najbolju rakiju lozovaču, ali i viljamovku. Najbolju rakiju od dunje proizvela je Udruga UPRIV iz Kneževih Vinograda. Jabukovaču najbolju ima Wild boar distillery iz Petrinje, dok je Destilerija Šimić iz Požege osvojila prvo mjesto za najbolju rakiju od kajsija, a najbolji medni liker proizveo je OPG Berislav Barbarić iz Iloka.

Šampion u kategoriji likera, Destilerija Bilušić (Foto: HGK, ŽK Osijek)

Predsjednik ocjenjivačkih panela bio je prof.dr.sc. Borislav Miličević, stručni savjetnik ocjenjivanja prof.dr.sc. Jurislav Babić te koordinator rada ocjenjivačkih panela dr.sc. Ante Lončarić. U konkurenciji šljivovica bilo je 13 uzoraka registriranih proizvođača, dok je rakija od kruške bilo devet. Veliko umijeće je proizvesti rakiju dunjevaču te veseli podatak da je ocjenjivano osam takvih rakija, a zlatne medalje osim pobjednika iz Kneževih Vinograda, osvojila je i destilerija Šimić. Osim proizvođača jabukovače iz Petrinje, zlatnu medalju dobilo je i EKO OPG Drago Koščak iz Osijeka a vrlo blizu zlatnim medaljama bile su i jabukovače Trnjačane, iz Starog Petrovog Sela, OPG Bijeli gusak iz Đakova i Old gods destillery iz Nedelišća.

U Semeljcima smo imali priliku probati i sedam lozovača. No, tri su zlatne. Destilerije Bilušić koja je i pobjednik te kategorije, ali i UPRIV iz Kneževih Vinograda i Osječanina Drage Košćaka.

Bila je tu i rakija od marelice ili kajsije. Što je ispravno? Kategorija je ista i neki ju zovu marelicom, a u Slavoniji, Srijemu i Baranji tradicionalno je to naziv kajsija. No kako bilo, zlatne medalje osim pobjednika koji je iz Požege, najsjajnijim odličjem okitili su se i Poljoprivredni obrt Zorić iz Erduta i Obrt Romić iz Osijeka.

Romić, Wild Boar distillery, Libero Sinković, Sempervivum iz Poreča dobili su zlata za svoje travarice. Odličnih ocjena je bilo i izvan kategorije. Izvan, iz razloga što nije bilo minimalno pet uzoraka da bi se dodijelila nagrada ukupnog pobjednika. Pa tako imamo jako dobre komovice proizvođača iz Poreča i Buja, kao i jako dobrih rakija od breskve koje proizvode u Nedelišću i Dardi. Rakiju od rogača na ocjenu su donijeli proizvođači iz Poreča i Petrinje. Vidjeli smo i rakiju od kupine, vinjake, aronije, mandarine, smokve, višnje, ali čak i rakiju od piva. Ocjenjivani su i ginovi koji se proizvode u Poreču, Đakovu, Kaptolu, Virju, Osijeku.

Kada govorimo o likerima od višnje koji su najčešći u Hrvatskoj, zlatne medalje osvojili su Bilušić, Darđanka, ali i Martesi iz Poreča. Pet mednih rakija, odnosno likera je bilo pred komisijom, a osim najboljeg onoga Barbarića iz Iloka, zlatne medalje dobili su i Wild boar distillery iz Petrinje, te OPG Migač iz Ivaneca. Teranel, Teranino i Teravinos su imena pristiglih likera od vina koji se redom proizvode u Istri, u Poreču i Momjanu odakle dolaze i najbolji proizvođači likera pelinkovca.

Na natjecanje su mogli samo registrirani proizvođači (Foto: D. Rukovanjski)

Vidjeli smo, a i probali i odlične likere od aronije, oraha, kupine, bazge, biska, borovnice, limuna, dunje, naračne, lješnjaka, lavande, ruže, tayberry, melise, rišpeta, zatim Erba Luigia, smokve, masline absintha, mandarine.


Fotoprilog


Tagovi

Rakija Liker HGK Šljivovica Lozovača Komovica Ocjenjivanje Obrt Romić Destilerija Bilušić


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]