Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Konferencija Kupres 2017
  • 08.02.2017. 19:00

Obrazovanjem do razvoja šumarstva

Međunarodna konferencija "Šumarstvo i potreba za sektorskim obrazovanjem na europskom putu Bosne i Hercegovine", održava se 9. i 10. veljače na Kupresu.

  • 1.298
  • 131
  • 0

Druga konferencija o šumarstvu i drvnoj industriji Kupres 2017. održati će se 9. i 10. veljače (četvrtak i petak) u hotelu Adria Ski.

Riječ je o jedinstvenom skupu takve tematike u Bosni i Hercegovini koji organiziraju ŠGD "Hercegbosanske šume" d.o.o., a tematska okosnica ovogodišnje konferencije je "Šumarstvo i potreba za sektorskim obrazovanjem na europskom putu Bosne i Hercegovine".

Preko 230 sudionika potvrdilo dolazak

Svoj dolazak zasad je potvrdilo preko 230 sudionika. Osobito je pokazan veliki interes od strane kolega iz javnih poduzeća za gospodarenje šumama u Bosni i Hercegovini na razini Republike Srpske i Federacije, kao i federalnih jedinica - kantona te javnih poduzeća zemalja regije (Makedonske šume, Hrvatske šume, Srbijašume itd.). Osim državnih poduzeća za upravljanje šumama, dolazak su potvrdili i predstavnici sektorskih asocijacija, sindikata, šumarskih društava, brojne privatne sektorske tvrtke te predstavnici akademskog i znanstveno-istraživačkog miljea.

Osim sudionika iz regije, skup će okupiti i zavidan broj asocijacija i stručnjaka iz Europe koji su zainteresirani za intenziviranje suradnje na području jugoistočne Europe. Europska udruga državnih šuma Eustafor je jedan od suorganizatora konferencije, zajedno sa Hrvatskim drvnim klasterom i Drvnim klasterom Hercegovine. Dolazak su potvrdile europske asocijacije poput EOS-a (Europska organizacija pilanske industrije) i Euromontana (Udruženje europskih brdsko-planinskih područja) te će sve spomenute asocijacije biti aktivno uključene u program tijekom dva dana.

Međunarodni značaj i kvalitetan program prepoznale su i institucije, odnosno predstavnici relevantnih ministarstava iz Hrvatske, Crne Gore i Srbije te ministarstava i privrednih komora na razini BiH i pripadajućih entiteta, kao i mnogi drugi. Pokrovitelj skupa je Vlada Hercebosanske županije, čije će predstavnike predvoditi premijer Vlade Draško Dalić. Jedno od ključnih predavanja na konferenciji imat će hrvatska eurozastupnica Marijana Petir koja je aktivna u pitanjima šumarstva u Europskom parlamentu.

Sektorsko obrazovanje kao temelj napretka

Programom će se obuhvatiti aktualne teme ruralnog razvoja, šumarstva, biomase, uloge bioekonomije i kružne ekonomije, a posebice će biti naglasak na sektorsko obrazovanje koje je temelj napretka šumarstva i drvne industrije u regiji jugoistočne Europe. Već duže vremena evidentan je nedostatak obrazovanih kadrova, koji sve više iseljavaju ili ne smatraju ovaj sektor dovoljno atraktivnim. Sudionici će se između ostalog moći upoznati i s domaćim praksama po pitanju sektorskog obrazovanja, ali i praksama susjednih zemalja, primjerice Austrije, koje će predstaviti Šumarski centar za obuku Ossiach.

Konferencija je i ekološki odgovoran skup. Neutralizirano je 14 tona CO2 koje će, prema proračunima, proizvesti sve konferencijske aktivnosti, uključujući i dolazak sudionika. CO2 kvote su kupljene na londonskoj burzi, posredstvom zagrebačko-londonske tvrtke CO2 Cut.

Sponzori konferencije su STIHL kao generalni sponzor te JASMIN M, GRUBE, SCANIA, POLYTECHNIK i PALFINGER.

Na kraju konferencije organizirano je i natjecanje u skijanju za predstavnike na šumi baziranih industrija JIE, kao jedna od fakultativnih aktivnosti. Detalje možete pronaći na www.forestry-kupres.com. Kontakt organizatora: Sanja Karadža +387/63 431 435, Antea Omazić +387/63 045 789, Rosana Šimunović +385/98 928 2610.

Program konferencije i CO2 Cut certifikat pronađite u dokumentima ispod teksta.

Foto i video: Hercegbosanske šume


Tagovi

BiH Kupres


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]