Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dani maslina
  • 30.01.2014. 16:30

Oblica fest 2014. u Postirama

Za sve ljubitelje maslina i maslinova ulja - Oblica fest 2014. u Postirama na Braču

Foto: depositphotos, Lsantilli
  • 273
  • 21
  • 0

Nakon što su Bračani pobrali masline, a prerađeno ulje pospremili, sada će maslinari ocjenjivanjem i degustacijom testirati kvalitetu svog ulja. Maslinovo ulje će biti testirano na već tradicionalnim, šestim po redu, Danima masline i maslinova ulja, koja će se pod nazivom Oblica fest 2014. održati 1. veljače u Postirama, bračkom poljodjelskom središtu.

Ove godine je prijavljeno rekordnih 85 uzoraka ulja s čitavog otoka, a nekoliko uzoraka ulja stiglo je s kopna. Svi uzorci već su predani na analizu nadležnim institutima. Najbolja ulja bit će nagrađena zlatnim, srebrnim i brončanim medaljama, dok će najbolje među najboljima biti proglašeno šampionom Oblica festa 2014.

Valja spomenuti kako je oblica najzastupljenija sorta masline na Braču, pa su maslinari svoje okupljanje i druženje nazvali njoj u čast. Ta je uljarica kroz povijest odgojila generacije Bračana i pripada autohtonom otočnom podneblju.

S obzirom da su Ujedinjeni narodi 2014. godinu proglasili međunarodnom godinom OPG-a, središnji stručni skup u Postirama bit će u znaku te teme, jer se i na Braču može još mnogo toga učiniti kad je riječ o razvoju obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Bit će govora i o otkupnim cijenama maslinova ulja, koje na maslinare djeluju destimulativno. Najveće količine ulja otkupljene su, naime, ovdje po cijeni od 30 kn/kg, a tek manji dio po 40 kuna. Tim cijenama maslinari nisu zadovoljni pa su najveće količine novoga ulja završile u konobama, a s obzirom da je uoči prošlogodišnje berbe bilo dosta neprodanog ulja, sudbina uskladištenog ulja postaje sve neizvjesnija.

Oblica fest ima svoj nastavak tijekom turističke sezone kada se u Postirima organizira Olea Summer Fest. Prije kupnje turisti posjećuju pogone postirske Poljoprivredne zadruge, gdje se na licu mjesta upoznaju s procesom prerade maslina, a zatim se za njih organizira kušanje različitih vrsta maslinova ulja, koje potom kupuju kao brački suvenir. Za to ulje postiže se i dobra cijena, a s obzirom da ulje uglavnom kupuju stranci, riječ je o izvozu na licu mjesta.

Foto: depositphotos, Lsantilli


Povezana biljna vrsta

Maslina

Maslina

Sinonim: - | Engleski naziv: Olive | Latinski naziv: Olea europea L.

Maslina je zimzelena biljka koja može dostići visinu 3 – 13 m. Najveći svjetski proizvođač maslina je Španjolska, a slijedi ju Italija. Jedno stablo masline može dati 15 – 40 kg... Više [+]

Tagovi

Oblica fest Postira Brač Ocjenjivanje ulja Maslina Maslinovo ulje Maslinarstvo OPG


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs