Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 17.09.2008.

Obilježeno 130 godina Poljoprivrednog instituta Osijek

  • 787
  • 38
  • 0

Tradicionalno obilježavanje Dana polja kukuruza, soje i suncokreta, u organizaciji osječkog Poljoprivrednog instituta, poklopio se s 130. obljetnicom djelovanja te državne, znanstvene i komercijalne ustanove.

Pored ravnatelja Instituta Josipa Kovačevića o presjeku višegodišnjih aktivnosti govorili su njegovi najbliži suradnici iz Odjela za oplemenjivanje i genetiku žitarica te ostalog industrijskog bilja.

Ugostili smo više od 500 naših suradnika po pitanjima sjemena, znanosti i stvaralaštva, a među njima predstavnike svih susjednih zemalja te Turske, gdje ponajprije zbog uzgoja kukuruza i suncokreta uspješno surađujemo s korporacijom koja pokriva 50 posto poljoprivredne proizvodnje te zemlje rekao je J. Kovačević. U proizvodnji i oplemenjivanju soje Institut surađuje s Kanađanima i Mađarima, a po pitanju suncokreta još i s Ukrajincima te posebice Rusima i Irancima.

Sustavan laboratorijski, molekularni i rad u plastenicima osigurava održavanje, pa čak i poboljšanje pozicija na domaćem i međunarodnom tržištu. Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju siguran sam da ćemo biti još konkurentniji i uspješniji istaknuo je ravnatelj Kovačević.

Jučerašnji dan u Osijeku bio je sav u znaku poljoprivrede o kojoj se raspravljalo i u Županijskoj komori Osijek. Tema je bila jesenjska sjetva i berba kasnih usjeva roda 2008. godine, kojoj su prisustvovali državni tajnici Ministarstva poljoprivrede Josip Kraljičković i Krešimir Kuterovac, koji su izrazili zadovoljstvo i optimizam ovogodišnjim prinosima.

No njihovo mišljenje ne dijele seljaci Slavonije.
Obećanje od 1,50 kuna za kilogram otkupne cijene kukuruza nagnalo je većinu da ga zasade, tim slijedom su narasle cijene repromaterijala, mineralnih gnojiva i plavog dizela, a sada će cijenu spustiti na 75-80 lipa što je prava katastrofa ističe Mato Brlošić iz Udruge Brazda iz Đakova.


Izvori

Večernji list

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Oranje njive prava je gozba i za rode #RuralFoto #proizvodnja