Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljekovitost buče
  • 21.10.2015. 11:40

Novo tržište za bučino ljekovito ulje!

U projektu je sudjelovalo devetero članova Udruge proizvođača bučinog ulja Hrvatske koji su na analizu poslali sedam uzoraka nerafiniranog ulja te dva hladno prešana ulja.

  • 277
  • 40
  • 0

Protekli vikend u Ivanić-Gradu je održana gospodarsko-turistička i gastronomska manifestacija Bučijada. 250 izlagača iz cijele Hrvatske predstavilo se brojnim poljoprivrednim te eko proizvodima.

U sklopu programa prezentirani su i rezultati projekta "Prehrambene i zdravstvene tvrdnje za bučino ulje" koji je provela Udruga proizvođača bučinog ulja u suradnji sa zagrebačkim Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom, Institutom Ruđer Bošković te Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo.

Otvaranje novog tržišta za bučino ulje

Znanstvenici potvrdili da bučino ulje pridonosi zdravlju.

"Zahvaljujući Zagrebačkoj županiji koja nam je osigurala novčana sredstva, bučino ulje od danas može nositi natpis - dodatak prehrani. To znači da će ga potrošači moći nabaviti u ljekarnama i biti sigurni kako kupuju vrhunski, a ne patvoreni proizvod. Otvaranjem novog tržišta očekujemo i veću prodaju", rekao je Ivan Grbić, predsjednik Udruge proizvođača bučinog ulja Hrvatske. U projektu je sudjelovalo devetero članova udruge koji su na analizu poslali sedam uzoraka nerafiniranog ulja te dva hladno prešana ulja.

"Istraživanja su pokazala kako bučino ulje sadrži visoke udjele vitamina E. Također, na bočice se može ispisati tvrdnja da je ulje izvor linolne kiseline koja sudjeluje u zaštiti organizma od viška kolesterola", istaknula je Sandra Balbino sa zagrebačkog Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta.

Zdrav dodatak prehrani

Prema riječima Srećka Valića, analizom je otkriveno i kako bučino ulje ima antioksidacijsko djelovanje na štetne radikale. "Tijekom metabolizma u organizmu se stvaraju radikali. Riječ je o reaktivnim nepoželjnim molekulama koje na neki način moramo ukloniti kako ne bi došlo do narušavanja zdravlja. Najčešće ih uzrokuje stres, pušenje, alkohol, izloženost suncu i UV zračenje. Nagomilavanjem radikala dolazi do lošijeg zdravlja, a uloga antioksidansa je da spriječe štetu", naglasio je Srećko Valić iz Instituta Ruđer Bošković.

U izložbenom dijelu 11. Bučijade posjetitelji su mogli kušati i kupiti bučina ulja 30-ak hrvatskih proizvođača. Slasne delicije u Ivanić Grad su namamili brojne posjetitelje, dok se iz Zagreba u avanturu moglo krenuti "Bučko express" vlakom. Manifestacija je za najmlađe ponudila likovne radionice, vožnju u kočiji, glazbeni program te druge sadržaje.


Fotoprilog


Tagovi

Bučijada Bučino ulje Udruga proizvođača bučinog ulja Hrvatske Ivan Grbić Sandra Balbino Srećko Valić


Autorica

Maja Đurić

Više [+]

Novinarstvom se bavi već nekoliko godina, a specijalizacija su joj poljoprivredne teme. Suradnica je mnogih medija vezanih za agrar.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]