Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • HPK
  • 05.07.2023. 16:30
  • Primorsko-goranska, Novi Vinodolski

Novi Vinodolski ugostio 45 stručnjaka i poljoprivrednika iz gotovo svih država EU

Domaćin i organizator 4. EIP-Agri Team Week-a je HPK koja kolegama iz cijele EU koja želi prikazati dobre primjere iz hrvatske poljoprivredne prakse. Prilika je to i za promociju proizvoda i hrane, te svih aktivnosti koje su napravljene u našoj poljoprivredi kroz novi ZPP.

Foto: HPK
  • 686
  • 46
  • 0

Čak 45 stručnjaka i poljoprivrednika iz gotovo svih država EU sudjeluje na 4. EIP-AGRI TEAM WEEK u Novom Vinodolskom čiji je domaćin i organizator Hrvatska poljoprivredna komora. 

Kako pojašnjavaju, sudionici čine mrežu europske zajedničke poljoprivredne politike, a koju je uspostavila Europska unija s ciljem razmjene iskustava i primjera dobre prakse, izrade strateških dokumenata, evaluacije i praćenja ZPP-a i drugo. 

Novi Vinodolski izabran je kao grad domaćin jer upravo iz njega dolazi jedna od operativnih skupina mreže - poljoprivredna zadruga API Kvarner koja je prva i jedina operativna skupina u poljoprivrednoj mreži europske ZPP s ovog dijela Jadrana, te kao takva sudjeluje u kreiranju inovacija i doprinosi ruralnom razvoju kraja.

"Članovima mreže iz gotovo cijele Europe u svom sjedištu u Krmpotama predstavljen je projekt Uspostava kratkog opskrbnog lanca "Plavo more - zelene planine" uz degustaciju i promociju autohtonih proizvoda lokalnih poljoprivrednika poput maslinovog ulja, vina, meda, trešanja, proizvoda od suhih smokava, aronije“, priopćeno je iz HPK

Jučer je, pak, u Gradskoj vijećnici održana radna sjednica na kojoj su se članovima mreže obratili gradonačelnik Novog Vinodolskog Tomislav Cvitković, voditelj tima EIP-AGRI Support Facility Pancôme Elouna Eyenga, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović te državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek

"Krajnji cilj svih aktivnosti je pomoći u izgradnji snažnih tokova znanja i ubrzanje inovacije u poljoprivredi, šumarstvu i ruralnim područjima kroz dobre primjere iz prakse i razmjenu znanja. Aktivnosti EIP-AGRI Support Facility pokrivaju svih devet specifičnih ciljeva ZPP-a, kao i međusektorski cilj - modernizaciju poljoprivrede i ruralnih područja kroz poticanje i dijeljenje znanja, inovacija i digitalizacije. Oni povezuju istraživanje i praksu, spajaju ljude i različite vrste inovativnih projekata s više aktera", naglasio je Jakopović.

Članovi mreže u Novom Vinodolskom će boraviti do kraja ovog tjedna odnosno 7. srpnja, a posjetit će i druge zanimljive lokacije u Primorsko-goranskoj županiji - Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ u Staroj Sušici i farmu Lužak u Liču. Na ovaj način HPK svojim kolegama iz cijele EU želi prikazati dobre primjere iz hrvatske poljoprivredne prakse, a ujedno je i prilika promocija proizvoda i hrane, te svih aktivnosti koje su napravljene u našoj poljoprivredi kroz novi ZPP, zaključuju iz Komore. 


Tagovi

EIP-AGRI TEAM WEEK Poljoprivredna mreža HPK ZPP Modernizacija poljoprivrede Dobri primjeri


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).