Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • NYIOOC 2022
  • 24.05.2022. 11:25

Novi uspjeh u New Yorku: Hrvatski maslinari treći na svijetu!?

U konkurenciji 1.244 uzorka iz 28 zemalja svijeta hrvatska ulja sa 93 nagrade i s najvećim postokom (83) uspješnosti drže treće mjesto ispred SAD, Grčke, Portugala…

Foto: Depositphotos/UTBP, M.C. Celić
  • 869
  • 169
  • 0

Hrvatski maslinari mogu već slaviti uspjeh na NYIOOC 2022. u New Yorku iako još nisu objavljeni konačni rezultati.

“Treći smo na svijetu. Nadam se da ćemo izdržati do kraja, a to je onda najveći uspjeh do sada”, objavio je Tomislav Duvnjak na mreži koja okuplja uspješne maslinare iz Dalmacije.

Uspjeh je postignut na najvećem i najrespektabilnijem ocjenjivanju kvalitete maslinovih ulja u konkurenciji 1.244 uzorka iz 28 zemalja iz cijelog svijeta.

Podsjetimo, lani su maslinari iz Hrvatske osvojili 4. mjesto, odmah iza Italije, Španjolske i Grčke s ukupno 87 medalja (67 zlatnih i 20 srebrnih). Ove godine dosad imaju 93 nagrade. Znači 6 više nego prošle godine. Ispred Hrvatske su Italija (135 medalja), Španjolska (107), a iza Sjedinjene američke države (83 medalje), Grčka (66), Turska (58), Portugal (30)…

Naši maslinari iz godine u godinu bilježe rast. Od 2015. kada je bilo je samo 9 prijava Hrvatska je u međuvremenu postala jedna od najjačih po broju prijavljenih robnih marki i stopi uspješnosti. Lani sa 105 uzoraka, u odnosu na prethodnu godinu, povećanje je iznosilo 75 posto jer su se istarskim maslinarima u većem broju nego inače pridružili i maslinari iz Dalmacije. Organizirao ih je upravo Tomislav Duvnjak sa  suradnicima. 

S ukupno prijavljenih 112 ulja i dosad osvojene 93 nagrade Hrvatska ima najveći postotak uspješnosti (83 %) od svih zemalja koje sudjeluju na ovogodišnjem 2022 NYIOOC World Olive Oil Competition u New Yorku. Naravno, ne računajući Bosnu i Hercegovinu koja je prijavila samo jednu robnu marku, onu Mirka Škegre iz Ljubuškog, koja je po peti put za redom osvojila zlatnu nagradu. Time je dokazao postojanost u kvaliteti.  

“Nagrade su priznanje za veliki trud i rad. Ali, neka budu i obaveza da se nastavi još bolje. Jer, ipak je teško ostati na vrhu”, mišljenje je Domagoja Živkovića, također jednog od nagrađenih hrvatskih maslinara na ovogodišnjem natjecanju.

Zanimljiv je i komentar dr. Ivice Vlatkovića, predsjednika Udruge maslinara Zadarske županije: “Trud i rad hrvatskih maslinara, naših djedova nije bio uzalud. Mnogi od nas su na njihovim temeljima posadili nove masline i ostvarili uspjehe", rekao je i dodao što je odgovorio francuski enolog kada su ga  upitali u čemu je tajna uspjeha francuskih vina?

“Tajna je u tradiciji. Jer, tradicija je eksperiment koji traje i prenosi se na naraštaje koji ga usavršavaju”, prepričao je dr. Vlatković.

Proglašenje konačnih rezultata ovogodišnjeg NYIOOC-a u New Yorku očekuje se ovih dana.


Tagovi

NYIOOC 2022 New York Hrvatski maslinari


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."