Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljosajam
  • 22.12.2015. 12:25

Nove politike EU u poljoprivredi

U sklopu 9. međunarodnog Poljosajma u Breškama (BiH) održan je i stručni skup pod nazivom "Nove politike EU u poljoprivredi i ruralnom razvoju".

  • 365
  • 58
  • 0

Tajnik HDZ-ova Odbora za poljoprivredu, šumarstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Tugomir Majdak i voditelj Pododbora za ruralni razvoj Andrija Matić sudjelovali su na stručnom skupu pod nazivom "Nove politike EU u poljoprivredi i ruralnom razvoju" koji je održan u sklopu 9. međunarodnog Poljosajma u Breškama (BiH).

A na poziv Udruženja poljoprivrednika Tuzlanskog kantona, odnosno hrvatskih poljoprivrednika koji žive u tom dijelu susjedne BiH. Poljosajam je manifestacija izložbenog, edukativnog, prodajnog i natjecateljskog karaktera, a stručni skup otvorio je ministar razvoja i poduzetništva Tuzlanskog kantona Nermin Hodžić.

Prijenos znanja i iskustava farmerima

Tajnik odbora Majdak je izlagao o Zajedničkoj poljoprivrednoj politici Europske unije te aktualnostima poljoprivrede i ruralnog razvoja u Republici Hrvatskoj - s naglaskom na mogućnosti prijenosa znanja i iskustava poljoprivrednicima u BiH. Predstavio je, također, osnovne mjere i ciljeve koje definira novi Program za poljoprivredu HDZ-a u razdoblju do 2020. Naglasio je da obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo (OPG) treba biti temelj za buduću održivu poljoprivrednu proizvodnju u Hrvatskoj. Razvoj lokalnih proizvoda - kao i njihovo brandiranje i marketing - važno je za plasman na tržište te ostvarivanje prihoda OPG-ova.

Voditelj pododbora Matić je pak prezentirao problematiku raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u Hrvatskoj, odnosno mjere koje su u okviru našeg Programa osmišljene s ciljem uspješnijeg rješavanja ovog problema. Proteklih nekoliko godina sve je stalo na nerealiziranim planovima zbog mjerodavnih državnih institucija.

Očuvanje kulture i identiteta

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika Tuzlanskog kantona i glavni organizator ove priredbe Ilija Stojak naglasio je kako je sajam poljoprivrednih proizvoda - uz poticaj poljoprivrednom poduzetništvu ovog područja - jedan od primjera očuvanja identiteta, kulture i tradicije Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Nove politike u EU za poljoprivredu i ruralni razvoj

Na stručnom skupu je generalno zaključeno da je potrebno definirati oblik poljoprivrednog gospodarstva (pravni i funkcionalni) u funkciji izrade strateških dokumenata te mjera potpore na regionalnoj, nacionalnoj i EU razini. Razvoj lokalnih proizvoda te njihovo brandiranje i marketing je važno za plasman na tržištu te ostvarivanje prihoda na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima.

"Poljoprivreda je zapostavljeni segment privredne stukture BiH. Poljoprivrednici su izloženi visokoj liberalizaciji tržišta i slabašnim poticajima, kao i nedostatku konkurentnosti i standarda u utakmici sa poljoprivrednim proizvođačima iz okruženja i EU."

Takva pozicija BiH poljoprivrede traži s jedne strane podizanje konkurentnosti poljoprivrednih proizvođača, kako na domaćem tako i na ino tržištu, sa znatno većim poticajima od dosadašnjih. S druge strane neizbježno je usuglašavanje instituconalno-zakonodavnog okvira i poljoprivredne politike BiH sa zajedničkom agrarnom politikom EU, što predpostavlja kompletiranje zakona i normativa koji su na liniji zakonodavstva EU i Acquis-a communaitare.

Edukacija, edukacija, edukacija

Preporučuje se intezivnija formalna, neformalna i informativna edukacija poljoprivrednih proizvođača i proizvođača hrane o zahtjevima koje je potrebno ispuniti u BiH za ulazak u EU.

U cilju unapređenja poljoprivredne proizvodnje potrebno je jačati suradnju sa susjednom Republikom Hrvatskom u svrhu transfera znanja i iskustva u procesima pridruživanja EU. Pri tome treba iskoristiti prednosti koje pružaju EU fondovi namijenjeni zemljama koje nisu članice EU. Nužno je ojačati i poticati udruživanje poljoprivrednika u zadruge, proizvođačke organizacije i klastere zbog povećanja konkurentnosti.


Tagovi

OPG Održiva proizvodnja Andrija Matić Tugomir Majdak Tržište HDZ


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."