• Noćnjak 2017
 • 30.01.2017. 18:00

Noćnjak će na Hvaru pokazati zrelost!

19. Međunarodna manifestacija maslinara i uljara Noćnjak 2017. održat će se u Hotelu Hvar d.o.o. u Jelsi na otoku Hvaru od 23. do 26. ožujka 2017.

 • 1.358
 • 142
 • 0

19. Međunarodna manifestacija maslinara i uljara Noćnjak 2017. održat će se u Hotelu Hvar d.o.o. u Jelsi na otoku Hvaru od 23. do 26. ožujka 2017.

Ovaj susret godišnje okuplja i povezuje maslinare i uljare, znanstvenike i stručnjake, predstavnike resornih državnih institucija, proizvođače i distributere maslinarsko - uljarske opreme, trgovačke i hotelijersko-ugostiteljske kuće, medije, te ostale subjekte vezane uz maslinarstvo i uljarstvo.

S obzirom da je punoljetnost proslavio na Braču, ovaj put će svoju zrelost pokazati na Hvaru i već devetnaestu godinu nagraditi najbolje maslinare.

Noćnjak podržavaju znanstvene i obrazovne institucije, uz čije suorganizatorstvo se osmišljava trodnevni program s nizom stručnih predavanja, radionica i degustacija.

Sajam maslinarstva i uljarstva

Noćnjak je prilika za poslovne razgovore, razmjenu iskustava, povezivanje, informiranje i nove poslovne kontakte. Na sajmu maslinarstva i uljarstva prezentiraju se nove tehnologije, postrojenja, mehanizacija, alati i oprema, zaštitna sredstva, sustavi za navodnjavanje te drugi proizvodi i usluge vezani uz maslinarstvo i uljarstvo.

Na Olio baru i izložbi promoviraju se i kušaju maslinova ulja i proizvodi od maslina onih proizvođača koji svoje uzorke dostave na ocjenjivanje i natjecanje.

Dostava uzoraka maslinovog ulja i proizvoda od masline

Uzorci maslinovog ulja i proizvoda od masline za ocjenjivanje i natjecanje na Noćnjaku 2017. zaprimaju se na dvije lokacije:

 • Split - Uzorke dostaviti osobno ili poštom od 2.1.2017. do 3.2.2017. radnim danima od pon.-pet. u vremenu od 7,00 - 15,00 na adresu: Zadružni savez Dalmacije, 21000 Split, Kamila Tončića 4, 1. kat
 • Zadar - Uzorke dostaviti osobno dana 3.2.2017. u vremenu od 9,00 - 14,00 na adresu: Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića, 23000 Zadar, Dr. F. Tuđmana 24/h

Propozicije i prijava za ocjenjivanje maslinovih ulja i proizvoda od masline mogu se preuzeti na www.zsd.hr

Ocjenjivanje kvalitete ulja i izgleda proizvoda

Za proizvođače maslinovog ulja Noćnjak je prilika da za svoj proizvod, uz povoljnu cijenu, dobiju certifikat koji detaljno prikazuje rezultate analize i ocjene dostavljenog uzorka maslinovog ulja. Uzorci maslinovog ulja zaprimaju se i ocjenjuju u dvije kategorije:

 • pakovine maslinovog ulja (plasiraju se na tržište s etiketom u skladu sa Zakonom o hrani) i
 • otvorena maslinova ulja (ulja u rinfuzi)

U svakoj od ovih kategorija proglašava se Šampion kvalitete tj. najbolje ocijenjeno maslinovo ulje, a u kategoriji pakovina šampionsku titulu dobiva i najbolje ocijenjena ambalaža tj. izgled proizvoda. Posebno se nagrađuju i najbolje blago, srednje intenzivno, intenzivno, monosortno i višesortno maslinovo ulje, te najbolji ekološki proizvod, a s ciljem razvitka kulture kušanja i potrošnje maslinovog ulja.

Ocjenjivanje i izložba proizvoda od masline

Ocjenjivanje i izložba proizvoda od masline ima za cilj prikazati i promovirati neograničene mogućnosti upotrebe ploda i drva masline, te maslinovog ulja u proizvodnji raznih proizvoda - kozmetičkih, prehrambenih i proizvoda od drva masline.

Uzorci proizvoda od masline zaprimaju se i ocjenjuju u tri kategorije:

 • prehrambeni proizvodi,
 • kozmetički proizvodi i
 • proizvodi od drva masline

Važno je da je proizvod sačinjen ili sadržava plod masline, maslinovo ulje i/ili drvo masline, a svi dostavljeni proizvodi bit će predstavljeni na posebnoj izložbi u okviru Noćnjaka. Najinovativniji i najkreativniji bit će nagrađeni, temeljem ocjenjivanja proizvoda od masline od strane stručnih povjerenstava.

Burza maslinovih ulja, proizvoda maslina i ljekovitog bilja

U sklopu burze proizvođači maslinovog ulja, proizvoda od maslina i proizvoda od ljekovitog bilja predstavljaju svoje proizvode na prezentacijskom štandu.

Kako su mnogi maslinari i uljari, te tvrtke koje ih prate svojim asortimanom opreme i alata, sve više zainteresirani za proizvodnju proizvoda od ljekovitog bilja koje se uzgaja u maslinicima, u program Noćnjaka uključene su i ove interesantne teme kroz edukaciju, prezentaciju proizvoda i predstavljanje primjera dobre prakse. Program manifestacije je u prilogu ispod teksta.

Informacije i obrazac za rezervaciju smještaja u Hotelu Hvar u Jelsi, kao i sve dodatne informacije o Noćnjaku možete pronaći na www.zsd.hr ili putem telefona: 021 348 388 ili maila: [email protected]


Dokumenti


Tagovi

Noćnjak 2017 Hvar Maslinovo ulje


Autorica

Ivana Nađ

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."


Partner

Zadružni savez Dalmacije

Kamila Tončića 4, 21000 Split, Hrvatska
tel: +385 21 348 365, e-mail: [email protected] web: http://www.zsd.hr/