Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Noćnjak
  • 18.03.2016. 09:30

Noćnjak slavi punoljetnost na Braču

Ovo najstarije hrvatsko okupljanje maslinara i uljara ove godine slavi svoju punoljetnost, a i ovaj put je organizator, Zadružni savez Dalmacije pripremio bogat edukativni i zabavni program.

  • 1.017
  • 95
  • 0

Jučer je u Bolu na Braču svečano otvorena 18. Međunarodna manifestacija maslinara i uljara - Noćnjak 2016.

Ovo najstarije hrvatsko okupljanje maslinara i uljara ove godine slavi svoju punoljetnost, a i ovaj put je organizator, Zadružni savez Dalmacije, pripremio bogat edukativni i zabavni program.

Dodjela osobnih i kolektivnih priznanja

Prvog dana trajanja manifestacije uručena su osobna i kolektivna priznanja. Priznanja Joško Niskota koja se uručuju uzornim maslinarima ove su godine dobila trojica maslinara koja uzgoju prilaze s puno ljubavi, ne stavljajući ekonomski interes u prvi plan, a to su: Dravko Karmelić i Vojmir Cvitanić iz Bola te Edo Majić iz Supetra.

Neda i Božo Šaltić

Osim vrijednim maslinarima priznanje je dodijeljeno i uljarskoj zadruzi Poljoprivredna zadruga Postira koja se uspjela othrvati problemima koji su bili rezultat gospodarske krize i ranijeg lošeg poslovanja te unaprijediti proizvodnju ulja.

Životna djela u maslinarstvu

Mirella Žanetić, koja je svoj znanstveni i stručni interes usmjerila prema maslinovom ulju, njegovoj kvaliteti i senzorskoj analizi, dobila je nagradu Pavle Bakarić za životno djelo u maslinarstvu i uljarstvu.

"Ova nagrada nije samo moje osobno priznanje, nego i priznanje mojoj matičnoj kući, Institutu za jadranske kulture i melioraciju krša koji je uz Noćnjak punih 18 godina, zajedno su dočekali punoljetnost. Naš znanstveno doprinos je značajan, ali bez primjene u praksi, bez ovog stručnog okupljanja, na kojima nastojimo sve ove godine prenijeti znanje na uzgajivače, ne bi bilo ni ove nagrade."

Dodjela diploma najboljim maslinarima

Priznanje Branko Škarica za životno djelo u uljarstvu dobio je Josip Mladinić koji je veliki dio svog životnog vijeka posvetio prometovanju i održavanju strojeva i opreme za preradu maslina, a razvio je i plodnu suradnju s brojnim poljoprivrednim zadrugama i privatnim uljarima diljem Hrvatske.

Strukovno okupljanje koje spaja ugodno s korisnim

Predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije, Lordan Ljubenkov, rekao je prilikom otvorenja kako je Noćnjak organiziran kao strukovno okupljanje na kojem se može spojiti ugodno s korisnim.

"S obzirom da uvijek ima prostora za napredovanje u kvaliteti, ponovno smo priredili najnovije informacije iz svijeta maslinarstva i uljarstva", istaknuo je Ljubenkov.

Naime, za četiri dana, koliko traje ova manifestacija, može se nazočiti tradicionalnoj sadnji spomen masline, interaktivnom kušanju maslinovih ulja, brojnim izlaganjima, radionicama, znanstveno-stručnim skupovima o maslinarstvu i uljarstvu, ali i o ljekovitom bilju. Organiziran je i studijski obilazak Brača uz praktično maslinarstvo, a u subotu će biti svečano uručena priznanja za kvalitetu i izgled maslinovog ulja i proizvoda od maslina.


Tagovi

Noćnjak Mirella Žanetić Dravko Karmelić Vojmir Cvitanić Edo Majić Poljoprivredna zadruga Postira


Autorica

Martina Gavran

Više [+]

Martina provodi promotivne aktivnosti i projekte SLinka i AgroKluba kroz marketing i segmet komuniciranja s javnosti. Sveučilišna je prvostupnica kulturologije, a trenutno pohađa diplomski studij Medijske kulture na Odjelu za kulturologiju.


Partner

Zadružni savez Dalmacije

Kamila Tončića 4, 21000 Split, Hrvatska
tel: +385 21 348 365, e-mail: info@zsd.hr web: http://www.zsd.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]