Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjednica
  • 08.11.2013. 08:25

Nekonkurentnost hrvatskog svinjogojstva

U Ministarstvu poljoprivrede je održana sjednica Stručnog savjeta za praćenje stanja u svinjogojstvu na kojoj je razmatrano aktualno stanje u sektoru

Foto: freepik.com
  • 215
  • 9
  • 0

U Ministarstvu poljoprivrede je 4. studenog 2013. godine, održana sjednica Stručnog savjeta za praćenje stanja u svinjogojstvu na kojoj je razmatrano aktualno stanje u sektoru.

Istaknuti su postojeći problemi u sektoru poput porasta troškova energenata, nedostatak poljoprivrednog zemljišta, problemi s izvozom svježeg svinjskog mesa u zemlje EU, mala zainteresiranost industrije za domaće svinjsko meso, niska cijena svinjskog mesa iz uvoza, visoki troškovi klaonica, nekonkurentnosti na tržištu i neorganiziranosti proizvođača.

Savjetu su predstavljene i aktivnosti Ministarstva poljoprivrede u cilju olakšavanja planiranja proizvodnje, smanjivanja administrativnih barijera i olakšavanja mogućnosti dobivanja financijskih sredstava kako bi što lakše mogli realizirati svoje projekte.

Neke od kratkoročnih mjera predložene za poboljšanje stanja u sektoru su provođenje natječaja za dodjelu poljoprivrednog zemljišta, korištenje dostupnih programa kreditiranja HBOR-a, osiguranje povoljnih uvjeta nabavke sjemena i umjetnog gnojiva od strane proizvođača inputa. Predložene dugoročne mjere uključuju organiziraniji pristup tržištu razvojem proizvođačkih organizacija, razvoj novih proizvoda veće dodane vrijednosti, jačanje marketinga, povećanje inovativnosti i ulaganja u razvoj, podupiranje proizvođača savjetovanjem i znanjem, poboljšanje i održavanje genetske kvalitete stoke te poseban pristup mladim poljoprivrednicima.

Članovi Savjeta su izrazili želju za aktivnim uključivanjem i sudjelovanjem u daljnjim aktivnostima i radu Savjeta te očekuju da se mjere počnu primjenjivati u što skorijem vremenu, za poboljšanje aktualnog stanja u sektoru i pomoć poljoprivrednim proizvođačima.

Dogovorene su aktivnosti vezane uz posebne sastanke s predstavnicima Uprave veterinarstva i sigurnosti hrane po pitanju suzbijanja bolesti Aujeszkog i primjenom odredbi o dobrobiti životinja u uzgoju svinja.

U rad Savjeta imenovani su predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja Hrvatske, Agronomskog fakulteta u Zagrebu, Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, Hrvatske poljoprivredne agencije, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske poljoprivredne komore, Hrvatske veterinarske komore, te tvrtki Žito d.o.o. Osijek, Belje d.d. Darda, GIU Croatiastočar, Pik Vrbovec - Mesne industrije d.d., Ravlić UTD, Mesna industrija - Vajda d.d., Mesna industrija Braća Pivac d.o.o.

Foto: freepik.com


Povezana stočna vrsta

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdijevanje tržišta svinjskim mesom i prerađevinama. Posebna se pozornost posvećuje kvaliteti mesa, a pod... Više [+]

Tagovi

Sjednica Stručni savjet Svinjogojstvo Nekonkurentnost

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]