Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radionica
  • 18.11.2018. 10:30

Ne propustite radionicu Zaštita prirode u poljoprivredi: o pčelama i pticama pčelaricama, eko poljoprivredi i mjerama ruralnog razvoja

Zaštita ptica pčelarica i ekološka poljoprivreda te mjere potpora iz Programa ruralnog razvoja dijelovi su zanimljive radionice koja će se održati na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku.

Foto: Pixabay/makamuki0
  • 458
  • 53
  • 0

Radionica ˝Zaštita prirode u poljoprivredi˝, u organizaciji Javne ustanove Agencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Osječko – baranjske županije održat će se u srijedu, 21. studenog 2018 godine s početkom u 10: 00 sati u Velikoj  dvorani ˝Aula magna˝ na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku (Vladimira Preloga 1, Osijek).

Prvi dio radionice, najavljuju, namijenjen je za pčelare:

"Javna ustanova Agencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko – baranjske županije sudjelovat će na projektu Interreg Hrvatska – Srbija kojemu je cilj istraživanje i zaštita ptica pčelarica Merops apiaster na prekograničnom području rijeka Drave i Dunava. Pčelarice su višestruko zaštićena vrsta. Prema hrvatskom zakonodavstvu uvrštene su u kategoriju strogo zaštićenih vrsta a isto tako zaštićene su i Konvencijom o zaštiti europskih divljih vrsta i prirodnih staništa (Bernska konvencija) te EU Direktivom o očuvanju divljih ptica", objašnjava dipl.ing. Željka Vrebac

Pčelarice kao i lastavice love isključivo u letu, a plijen su joj krupniji kukci (leptiri, bubamare, vretenci, stršljeni, pčele i ostali kukci). Iako pčele čine samo dio njihove prehrane, zbog količine koje mogu pojesti, predstavljaju veliki problem  pčelarima, a i zaštitarima prirode jer se uništavaju staništa ptica pčelarica. Projekt zaštite ptice pčelarice na prekograničnom području potaknula je Javnu ustanovu na  ovakvu vrstu radionice zajedno sa JUPP Kopački rit, Fakultetom agrobiotehničkih znanosti, Upravnim odjelom za poljoprivredu Osječko – baranjske županije i Županijskim savezom pčelara. 

Drugi dio radionice namijenjen je ekološkim proizvođačima

Ekološka poljoprivreda je vrlo važna za povećanje biološke raznolikosti, te teži održivoj proizvodnji. Za razliku od konvencionalnih proizvođača ekološki proizvođači u proizvodnji svojih proizvoda ne koriste kemijska sredstva i umjetna gnojiva. Nastavno s navedenim ekološka proizvodnja smanjuje negativan utjecaj na okoliš, već pozitivno utječu na zaštitu i očuvanje prirodnih resursa i  očuvanje biološke raznolikosti. 

Također, Upravni odjel za poljoprivredu Osječko – baranjske županije predstavit će Mjere potpora iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske i Programa potpora poljoprivredi i ruralnom razvoju Osječko- baranjske županije. U sklopu radionice će se predstaviti i projekt ˝Organic Bridge˝ i Centar za razvoj ekološke proizvodnje u kojima su partneri Osječko – baranjska županija, Grad Valpovo, Tera Tehnopolis d.o.o., Centar za organsku proizvodnju Selenča i Udruženje Terras iz Subotice. 

Predstavnici Solidarne eko grupe (SEG) ekoloških proizvođača iz područja Osječko – baranjske županije koja djeluje na mikro razini, a zagovara ekološku proizvodnju i potrošnju na transparentan i solidaran način imat će mogućnost predstaviti svoje proizvođače i njihove proizvode. Na kraju radionice predviđena je promocija raznih proizvoda ekoloških proizvođača Osječko – baranjske županije uz degustaciju, zaključuje u pozivu Željka Vrebac.


Tagovi

Radionica Zaštita prirode u poljoprivredi Osijek Ptice pčelarice


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/