Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Edukacija
  • 22.12.2013. 12:00

Navodnjavanjem do sigurnijih prinosa

Edukaciju je provodio tim stručnjaka angažiranih od strane Poljoprivrednog instituta u Osijeku na čelu s voditeljem tima dr.sc. Markom Josipovićem te Agroprojekat Ilidža na čelu s prof.dr. Nezirom Tanovićem

  • 410
  • 54
  • 0

U Hrvatskoj se trenutačno navodnjava između 28 i 30.000 hektara zemljišta, a u Vukovarsko-srijemskoj županiji oko 1.800 hektara poljoprivrednih površina uz napomenu kako u toj županiji postoje više nego dobre pretpostavke da se u narednim godinama znatno povećaju površine koje bi se nalazile u sustavu navodnjavanja, moglo se između ostaloga čuti u Tompojevcima na svečanosti dodjele diplome o završetku edukacije u sklopu Projekta o navodnjavanju IRRI koji se od lipnja ove godine provodi u Vukovarsko-srijemskoj županiji te bosansko-hercegovačkim općinama Odžak i Šamac uz financijsku potporu EU fonda IPA II - Program prekogranične suradnje Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Edukaciju je provodio tim stručnjaka angažiranih od strane Poljoprivrednog instituta u Osijeku na čelu s voditeljem tima dr. sc. Markom Josipovićem te Agroprojekat Ilidža na čelu s prof. dr. Nezirom Tanovićem, a pohađalo ju je 25 polaznika sa područja Vukovarsko-srijemske županije u Republici Hrvatskoj te područja općina Odžak i Šamac.

Projekt IRRI namijenjen je razvoju navodnjavanja poljoprivrednih kultura u okviru kojeg se ljetos postavilo 13 sustava za navodnjavanje u Republici Hrvatskoj te četiri u Bosni i Hercegovini. Uspostavljena demonstracijska polja koristit će se za praćenje rezultata navodnjavanja u sljedećoj godini, kako bi se i znanstveno dokazalo koliko je navodnjavanje neophodno za bilo koju modernu i konkurentnu poljoprivrednu proizvodnju, rekla je voditeljica projekta Anica Panenić.

Prema riječima Željka Ljikara, jednog od korisnika programa navodnjavanja, sve je veća potreba za navodnjavanjem, poglavito pri uzgoju povrtlarskih kultura te u voćnjacima. "Vremenske prilike su sve nepredvidivije i vjerojatno će u budućnosti proizvodnja hrane puno zavisiti upravo od navodnjavanja", ocijenio je Ljikar koji se bavi povrtlarstvom i uzgojem voća.

Na pitanje o troškovima navodnjavanja kaže kako bi primjerice, pri navodnjavanju kap po kap, za voćnjak veličine jednog hektara trebalo uložiti oko četrdesetak tisuća kuna samo za sustav, a ako će korisnik kopati i bunar iz kojeg će crpiti vodu, to će ga koštati dodatnih desetak tisuća kuna. "Međutim, iako se možda čini puno, sve se isplati već u prvoj godini navodnjavanja", poručuje Ljikar.

Prema riječima dr. sc. Marka Josipovića s Poljoprivrednog instituta iz Osijeka, navodnjavanjem se stabiliziraju prinosi, kako dohodovnih tako i svih ostalih kultura te zadržava kvaliteta poljoprivrednih proizvoda. "Smatramo da je prioritet svake nacije imati, sigurnu, kvalitetnu i zdravu hranu", poručio je Josipović. Prema njegovim riječima, akumulacija Opatovac, kanal Biđ-Bosut, pojedinačni projekti na razni Agrokora, studije na razini Tompojevci-Lovas-Tovarnik su projekti koji će u budućnosti u Vukovarsko-srijemskoj županiji osigurati puno veće površine pod navodnjavanjem od onoga što danas ima ta županija.

Ukupna vrijednost projekta IRRI iznosi 240.535,47 eura od čega su 85 posto sredstva EU. Nositelj projekta je vukovarsko-srijemska općina Lovas, a projektni partneri su općina Tompojevci, Vukovarsko-srijemska županije te udruge korisnika sustava za navodnjavanje iz Opatovca i Tompojevaca, dok je iz Bosne i Hercegovine za provedbu zadužena općina Odžak s partnerima općinom Šamac i Udruženjem Nezavisni biro za razvoj iz Gradačca.


Tagovi

Navodnjavanje Edukacija Polaznici Diplome Prekogranična suradnja IPA-II Hrvatska Bosna i Hercegovina Poljoprivredne kulture Projekti


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]