Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pokladna manifestacija
  • 18.12.2015. 11:35

Najveći karneval Slavonije - Đakovački bušari!

Đakovački bušari, i ove godine će biti održani u obliku velike pokladne povorke i Gastrofesta. Manifestacija se održava 16. i 17. siječnja 2016., a posjećuje ju oko nekoliko tisuća sudionika iz svih krajeva, a program prati desetak tisuća ljudi.

  • 337
  • 15
  • 0

Koncem siječnja i početkom veljače, u vrijeme kada zimska hladnoća okuje gradove i sela, svi znaju da je vrijeme obaveznog ludovanja pod maskama. Karnevalsko ludilo počinje, granice se brišu jer je vrijeme Đakovačkih bušara. Đakovački bušari, i ove godine će biti održani u obliku velike pokladne povorke i Gastrofesta. Manifestacija se održava 16. i 17. siječnja 2016., a posjećuje ju oko nekoliko tisuća sudionika iz svih krajeva, a program prati desetak tisuća ljudi.

Ispred zgrade Gradskog poglavarstva održava se ceremonijal preuzimanja vlasti, osniva se Bušarska republika, a gradonačelnik predaje ključeve grada Bušarima. U sklopu Đakovačkih bušara održava se i zimski Gastrofest.

Prvi karneval pod nazivom Đakovački bušari održan je 1994. godine, kao nastavak tradicije u kojoj su maškare obilazile kuće i izvodile razne smicalice i ludorije te pjevali pjesme, da bi ih zatim domaćini darivali.

Više tisuća maškara

Danas u ovoj karnevalskoj manifestaciji sudjeluje više tisuća maškara. U dva dana održava se više događaja, od kojih su najbitniji Pokladni gastro fest Mrsna i nemrsna jela kroz poklade i korizmu te središnja Pokladna povorka ulicama grada. Svakako vrijedi spomenuti da su jedni od sudionika povorke i konjanici koji će pokazati pokladno jahanje.

Na kraju sve završava velikim pokladnim koncertom i dodjelom priznanja najbolje maškaranim pojedincima i skupinama. Sve probleme i brige treba izbaciti iz sebe i tako do Korizme, jer kao što pjesma kaže: "Poklade su da se momci lole, a Korizma da se babe mole." Đakovački bušari su po broju sudionika i posjetitelja najveći karneval istočne Hrvatske i član su Hrvatske udruge karnevalskih gradova.


Tagovi

Pokladna manifestacija Đakovački bušari Pokladna povorka Gastrofest


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer