Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nacionalna Šunkijada
  • 03.05.2014. 10:00

Najbolji recept za šunku dolazi iz Nijemaca

Poruka je i natjecatelja i stručne javnosti da treba poraditi na tome kako bi uz slavonski kulen i šunka postala brend, jer to zaslužuje i ima mjesto na stolovima kupaca koji cijene kvalitetan proizvod.

  • 2.050
  • 79
  • 0

Udruga stočara “Utvaj” po četvrti je put organizirala Šunkijadu, gospodarsku priredbu natjecateljskog karaktera kojoj je cilj promocija slavonske šunke te poticanje proizvođača na podizanje i ujednačavanje kvalitete te prvoklasne slavonske delicije. U srijedu, 15. travnja, svoj je posao ocjenjivanja šunki obavilo stručno prosudbeno povjerenstvo. Ukupno se 18 natjecatelja, proizvođača šunke iz Vukovarsko-srijemske, Brodsko-posavske, Požeško-slavonske i Osječko-baranjske županije, natjecalo na sedmoj po redu Nacionalnoj šunkijadi održanoj u Starim Mikanovcima i to pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Vukovarsko-srijemske županije i Općine Stari Mikanovci.

Prvo mjesto osvojila je šunka s OPG-a Katarine Liščević iz Nijemaca koja je s osvojenih 48,2 boda proglašena i šampionom ovogodišnje mikanovačke Šunkijade. "Šunka je za razliku od kulena, puno osjetljivija na vremenske promjene i voli jaku zimu, a protekla sezona je bila prilično topla, što šunki ne odgovara. Osnovna proizvodnja nam je proizvodnja kulena i tu smo na raznim kulenijadama osvajali brojne zlatne i srebrne medalje, a šunku uzgajamo iz zadovoljstva", kaže Katarinin suprug Ivica Liščević dodajući kako su na prošlogodišnjoj Šunkijadi osvojili srebrnu plaketu pa mu je ovogodišnja šampionska plaketa dokaz kontinuiteta u kvaliteti i logičan niz.

Zlatnu medalju u proizvodnji šunke osvojili su OPG-ovi Perakić i Lenić iz Bošnjaka, te OPG Zvonarević iz Starih Mikanovaca. Srebrno odličje pripalo je OPG-u Gazdić iz Valpova, OPG-u Milana Mikića iz Vođinaca, OPG-u Andrije Čuhe iz Soljana, OPG-u Alena Barića iz Ivankova, OPG-u Jarić iz Starih Mikanovaca, OPG-u Modic iz Bošnjaka, OPG-u Birovljević iz Petrijevaca i OPG-u Hruška iz Bjeliševaca dok su brončanu medalju osvojili OPG Ane Delić iz Županje, OPG Orlović iz Starih Mikanovaca, OPG Ivana Valentića iz Starih Mikanovaca, OPG Jelović iz Županje te OPG Ivana Kadića iz Gundinaca.

Tijek proizvodnje šunke je zahtjevan, ali za njenu slabu pozicioniranost na tržištu, sami smo krivi!

"Zbog zapostavljenosti šunke sami smo krivi. U Hrvatskoj imate Općinu pršuta, Grad pršuta, a u Slavoniji nemamo ni općine ni grada šunke, a imamo se čime diviti. Posebno me raduje suradnja udruge s Poljoprivrednim fakultetom, sa strukom, jer je to najispravniji put da dignemo kvalitetu, ujednačimo standard, napravimo dobre prozvođačke specifikacije i da onda uz pomoć ministarstva kao potpore zaštitimo te naše prozvode, kako bismo digli cijenu i bili prepoznatljivi i na tržištu Europske unije", rekao je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, koji je također bio nazočan ovoj manifesatciji.

Stručno povjerenstvo predvodio je dr. Đuro Senčić s Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, a glavni kriteriji za titulu najbolje šunke bio je vanjski izgled šunke, izgled presjeka, miris, čvrstoća te najvažnije - okus prijavljenih šunki. Po Senčićevim riječima, najznačajniji uočeni problemi u proizvodnji šunke vezani su uz pogreške u tehnologiji tova svinja, neujednačenu kvalitetu butova za preradu zbog različite mase i dobi svinja, način hranidbe, kao i uz neprikladne tehnološke postupke tijekom prerade butova i zrenja šunki te neprovođenje higijenskih mjera tijekom prerade butova.

Slavonska šunka autohtoni je tradicijski, suhomesnati slavonski proizvod. Usprkos tome što je vrlo prihvatljiva za kupce bolje kupovne moći, zbog nekoliko problema kao što su nestandardna kakvoća i neorganiziranost proizvodnje, ovaj proizvod nije valjano pozicioniran na tržištu. Poruka je i natjecatelja i stručne javnosti da treba poraditi na tome kako bi uz slavonski kulen i šunka postala brend, jer to zaslužuje i ima mjesto na stolovima kupaca koji cijene kvalitetan proizvod. Proizvođači šunke iz Vukovarsko-srijemske županije krenuli su u zaštitu šunke, a smatraju kako najviše šanse imaju uz šunku od crne slavonske svinje.


Tagovi

Slavonska šunka Tehnologija proivodnje Natjecanje Šunkijada Proizvodnja šunke Proizvođači Specifikacije Kriteriji Šampion Medalje Stručno povjerenstvo Stari Mikanovci Tržište Tehnologija tova svinja Neujednačena kvaliteta butova Neprovođenj


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer