Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štruklijada
  • 17.05.2016. 17:30

Najbolje štrukle ili štruklje spravlja Zebrano!

U vodenom parku Aqua Vivae u Krapinskim Toplicama održana je osma Štruklijada - natjecanje u pripremanju štrukli.

  • 1.042
  • 142
  • 0

Tradicionalni zagorski specijalitet - zagorski štrukli koji imaju status nematerijalnog kulturnog dobra i upisani su u Registar zaštićenih kulturnih dobara Hrvatske, imaju i svoju manifestaciju - Štruklijadu.

U prekrasnom ambijentu vodenog parka Aqua Vivae u Krapinskim Toplicama na osmom izdanju ovog događanja kojeg organiziraju Krapinsko-zagorska županija i tamošnja turistička zajednica, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i krapinsko-zagorski župan Željko Kolar plaketu za najbolje štrukle uručili su mladom poduzetniku Matiji Guliji iz tvrtke Zebrano koja proizvodi tradicijske zagorske mlince u Brestovcu Orehovičkom.

Kulinarski show učenika srednjih škola Pregrade i Zaboka

Drugo mjesto prema ocjeni stručnog suda u kojem su bili Branko Čukelj, direktor hrane i pića u hotelu Sheraton, dopredsjednik Hrvatskog kuharskog saveza, Božica Brkan, glavna urednica internetskog portala Oblizeki i Slavko Večerić, počasni član Hrvatske kulinarske akademije, pripalo je prošlogodišnjim pobjednicima Torte i slastice "Tri užitka" Štefice Gulija iz Luga Orehovičkog, a trećeplasirana je jedna ustanova - Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice.

Pobjednički štrukli po receptu mame Biserke

"Na Štruklijadi smo treći puta. Mlada smo tvrtka koja je poznatija po proizvodnji mlinaca, a već neko vrijeme planiramo pokrenuti proizvodnju štrukli u Zagorju kojih trenutno nema. Nadam se da će nam ovo dati još jači vjetar u leđa. Kod nas u obitelji u spravljanju štrukli glavna i odgovorna je mama Biserka koja je po pitanju mlinaca i štrukli zagorski rečeno majster majst. Mislim da su za pobjedu bili presudni domaći sastojci i ruke vrijednih radnica koje su u dva dana napravile oko 800 štrukli", kazao nam je Matija Gulija.

Svi pobjednici ovogodišnje Štruklijade

"Tak kak se radilo nekad, tak štrukle radimo i danas. Brašno, voda, sol i malo ulja i to je tijesto. U nadjev ide sir, jaja, malo soli, maslaca ili što se već nađe", kazala nam je mama Biserka Gulija. Inače, na osmoj Štruklijadi nadmetala su se 24 zagorska restorana, agroturizama, hotela, toplica i pekarnica.

U kulinarskom showu pobijedile obje ekipe

Dok je ocjenjivački sud kušao štrukle, ili štruklje, brojni posjetitelji su ih mogli kušati te kupiti kao i neke od proizvoda zagorskih OPG-ova koji su također bili izloženi. Zanimljiv je bio kulinarski show spravljanja štrukli između dvije ekipe učenika srednjih škola iz Pregrade i Zaboka. Pobjednici su bile obje ekipe jer su i sami konkureti nahvalili štrukle suprotne ekipe. Sve je svojim nastupom dobrodošlice oduševio i Dino Miklaužić, ovogodišnji pobjednik druge sezone glazbenog showa Zvjezdice, a zabavili su i članovi KUD-a "Zlatko Baloković" iz Krapinskih Toplica.

Velika podrška natjecateljima

Natjecatelje su podržali domaćini kao načelnik općine Krapinske Toplice Ernest Svažić i zamjenica župana Topličanka Jasna Petek te brojni uzvanici među kojima su bili dožupan Anđelko Ferek Jambrek, saborski zastupnici Marija Puh i Tomislav Končevski te pomoćnica ministra turizma Martina Jantol. S obzirom na važnost zagorskih štrukli u gastro ponudi ovog kraja župan Željko Kolar istaknuo je važnost brendiranja štrukli i potrebne njihove proizvodnje, a gradonačelnik Zagreba Milan Bandić zadovoljstvo tradicionalno snažnom povezanošću Zagorja i Zagreba.

Vječno pitanje je jesu li štrukli ili štruklji?

Inače, dva tjedna prije i poslije Štruklijade, odnosno do 22.svibnja u 14 ugostiteljskih objekata štrukli se prodaju uz 50 posto popusta. Na Štruklijadi u Krapinskim Toplicama pojelo se oko 10.000 štrukli, a dok su ih članovi ocjenjivačkog suda nazivali upravo tako, gradonačelnik Bandić ne zna za štrukle već za štruklje! Upravo takve jezične i gastro različitosti jedan je od problema još veće zaštite ovog nadaleko poznatog gastro užitka.


Tagovi

Štruklijada Milan Bandic Zebrano


Autorica

Silva Videk

Više [+]

Novinarka s dvadesetogodišnjim iskustvom u Večernjem listu, s agronomskim obrazovanjem. Njezin moto je: Novinarstvo nije zanat već način života! :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]