Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Maslinarstvo i novi ZPP
  • 13.07.2021. 09:30
  • Grad Zagreb, Zagreb

Nagrađeni maslinari kod ministrice: Uspjeh u New Yorku kruna je dosadašnjih napora

Uz primanje, održana je i radionica o Nacionalnom strateškom planu ZPP 2023.- 2027. s osvrtom na maslinarstvo. Što najviše muči domaće, svjetski priznate proizvođače vrhunskog ulja?

Foto: Marinko Petković
  • 206
  • 39
  • 0

"Iako se po broju svjetskih nagrada za ekstra djevičanska maslinova ulja, Hrvatska nalazi u samom vrhu na četvrtom mjestu u svijetu, iza tri druge mediteranske zemlje, uvjerena sam da smo prvi kada bi uzeli u obzir veličinu proizvodnje te odnos broja nagrada i poslanih uzoraka", kazala je između ostalog ministrica poljoprivrede Marija Vučković na radionici Nacionalni strateški plan Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) 2023.- 2027. s  osvrtom na maslinarstvo, održanoj u Zagrebu, nakon primanja maslinara, dobitnika prestižnih svjetskih nagrada na natjecanju u New Yorku (NYIOOC). 

Kako je dodala, neće pretjerati ako kaže kako je ovo povijesni uspjeh naših maslinara koji je došao kao kruna svih dosadašnjih napora koje ulažu tijekom proizvodnje ovog ulja te ustraju na visokoj kvaliteti krajnjeg proizvoda.

Pet zaštićenih maslinovih ulja u EU, a dolazi i šesto

Prema njezinim riječima, između 30-ak zaštićenih hrvatskih prozvoda s oznakom izvornosti u EU nalazi se i pet maslinovih ulja: istarsko, krčko, korčulansko, ono s otoka Cresa i šoltansko. Uskoro će to biti i ulje s Brača, koje je u postupku registracije, rečeno je na radionici.

Ministrica je istaknula da iza velikog uspjeha naših maslinara u svijetu, iza kojih je teška godina u pandemiji Covida-19 jer su bili naslonjeni na jedini kanal prodaje HoReCa-u, stoji prije svega predan rad, ali i primjena novih tehnologija u proizvodnji. No, istaknula je, moramo potaknuti udruživanje maslinarskih organizacija s ciljem povećanja njihove konkurentnosti na svjetskom tržištu.

Hrvatska je u svjetskom vrhu po kvaliteti maslinovih ulja 

Kako se čulo, sredstvima iz mjere 21 Programa ruralnog razvoja ublažena je korona kriza, ali je nužno ojačati sektor te smanjiti ovisnost o samo jednom kanalu prodaje. Ministrica se pohvalila da je Hrvatska po iskoristivosti ovog programa na petom mjestu u EU, a da su za ovu godinu već iskorištena planirana sredstva. "No, nema ruralnog razvoja bez ljudi, kao ni ekološke poljoprivrede bez eko hrane, odnosno njezinih proizvoda", upozorila je.

S druge strane, kaže, velika je disproporcija između čak 180.000 OPG-a i njih samo 15 do 16 tisuća u sustavu poreznih obveznika, što je 12 posto. Mali poljoprivrednici, dodala je, neće izgubiti zemlju ako ispunjavaju gospodarski program te daju sektorski doprinos, jer same potpore ne mogu stvarati hranu.

Odgovarajući na brojna pitanja, ravnateljica Uprave za poljoprivrednu politiku, EU i međunarodnu suradnju Anita Sever-Koren je kazala da je sada 30 posto potpora usmjereno na sedam posto korisnika ili njih 1.324 što je i dalje velika disproporcija i ubuduće će se ići na veći broj korisnika potpora, odnosno smanjenje njihovih velikih korisnika koji obrađuju 81.000 ha, dok njih 18 ima više od 1.500 ha zemljišta.

Veliki su prijepori oko zemljišta, idemo u komasaciju

Poljoprivredno zemljište bilo ono u Dalmaciji, Zagori ili Istri, jako zanima i maslinare, koji su se požalili da ne mogu do njega doći, odnosno da ih poslovne banke ne prepoznaju, kad je riječ o investicijama, ministrica je odgovorila da su veliki prijepori oko zemljišta, a da nije zadovoljna kako se njime raspolaže pa se ide u izradu novog Zakona o komasaciji te pilot projektima na tri polja u Dalmaciji: Imotskom, Drniškom i Konavoskom.

Organizator zapaženog nastupa hrvatskih maslinara u New Yorku, gdje su dobili 67 zlatnih odličja i 20 srebrnih, Tomislav Duvnjak iz Vodica upozorio je da sve to traje predugo, a da za dobiti tisuću kuna za nastup na sajmu treba ishoditi čak 100 papira, što  je rezultiralo da su prijavljena samo dva maslinara iz Dubrovačko-neretvanske županije. Inače, Duvnjak drži da je Istra pet godina ispred Dalmacije u maslinarstvu. "Bila je 10 godina, tako da je polako sustižemo po kvaliteti i svjetskim nagradama", naveo je. Osim toga, kaže da se nedovoljno pažnje, uz dokazanu i potvrđenu kvalitetu, poklanja etiketama na maslinovu ulju, što druge zemlje bolje rade od nas.

Posebna omotnica za maslinare?

Cijeli niz primjedbi na otežano poslovanje u Istri, prije svih zbog brojnih administrativnih barijera, iznio je Tedi Chiavalon iz Vodnjana, koji je istaknuo da zbog potencijala domaćeg maslinovog ulja u svijetu, maslinari traže posebnu omotnicu za njegovu proizvodnju ili specijalne programe za sve teži uzgoj u svjetlu klimatskih promjena. On drži da gubimo korak s maslinarima u Italiji i Španjolskoj. Surađuje, rekao je, s 28 maslinara u Istri, ali ne može unaprijediti tu suradnju na tržišnoj osnovi.

Maslinari na primanju, ali i radionici o novom ZPP-u 

Damir Buntić, maslinar iz Vodica, je upozorio da teško možemo naprijed u proizvodnji svjetski priznatog maslinovog ulja ako ne znamo s koliko maslina uopće raspolažemo. Tu je i sve veći problem s navodnjavanjem maslinika na koji se požalilo više nazočnih, iako, kako kažu, voda iz pet rijeka u Dalmaciji 'teče u more'.

Mirko Krtelić iz Doline maslina kod Nadina, drži da će ove godine zbog suše u vrijeme njihovog cvjetanja, izgubiti 25 posto uroda. Damir Štimac iz Kleka, čija obitelj ima sedam ha maslina i 22 ha vinograda, ističe da godinama nemaju razumijevanje jedinice lokalne samouprave (JLS), bilo za korištenje EU fondova u gradnji lokalne prometnice ili rješavanju pitanja poljoprivrednog zemljišta. "Na zemljištu skupljaju glasove, a ne mogu ih operativno riješiti", zaključuje Štimac.

Kako su naveli iz Ministarstva, prema podacima Državnog zavoda za statistiku u 2020. godini proizvedeno je 40.278 hektolitara maslinovog ulja, što je u odnosu na 2019. pad za 9,5 posto, no u odnosu na petogodišnji prosjek od 2015. do 2019. godine od 38.117 hl - rast proizvodnje za 6,9 posto. 


Tagovi

Maslinari Nagrađeni Primanje New York ZPP


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]