Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • NYIOOC
  • 27.05.2021. 16:55

Četvrti smo na svijetu po broju medalja za maslinova ulja: Stigli rezultati iz New Yorka

Drago mi je što većina ulja na ovom njujorškom natjecanju dolazi iz Dalmacije koja do sada nije nastupala na ovakvim svjetskim događanjima, ističe jedan od dobitnika zlata, Ante Sladić.

Foto: Depositphotos/toucanet/fineart
  • 2.037
  • 761
  • 1

Hrvatska je osvojila 67 zlatnih i 20 srebrnih medalja na globalno prestižnom natjecanju u kvaliteti maslinovih ulja.

Na NYIOOC World Olive Oil Competition održanom u New Yorku stiglo je 1.171 prijava iz 29 zemalja. Hrvatska se uz Grčku, Italiju i Tursku prijavila u rekordnom broju, sa 105 ulja što je u odnosu na prošlu godinu, kada je riječ o našoj zemlji, povećanje od 75 posto. 

Od ocjenjivanih uzoraka iz cijeloga svijeta njih 502 osvojilo je zlatnu, a 288 srebrnu medalju što Hrvatsku po uspješnosti svrstava na visoko četvrto mjesto, iza Italije (211 medalja), Španjolske (104) i Grčke (99), a kakav je odnos snaga, pogledajte u statistici.

Prošle je godine Hrvatska također bila pri samom vrhu kada je od 49 prijavljenih uzoraka osvojila 38 zlatnih te 11 srebrnih medalja. 

Većina ulja dolazi iz Dalmacije

Zlatnu je medalju osvojilo i ekstra djevičansko maslinovo ulje jednostavnog naziva Oblica, a dolazi s OPG-a Ante Sladića, smještenog u Plastovu, pored Skradina, u Šibensko-kninskoj županiji. Riječ je o jednom od najsjevernijih maslinarskih regija u svijetu, što znači da masline rastu na relativno hladnom području, a rezultat su bogata, intenzivna ulja, pojašnjava mladi maslinar, ujedno i vinar, Ante Sladić.

"Drago mi je što većina ulja na ovom njujorškom natjecanju dolazi iz Dalmacije koja do sada nije nastupala na ovakvim svjetskim događanjima. Uvijek smo bili inferiorniji u odnosu na Istru, a sada smo dokazali koliko je kvalitetno i dalmatinsko ulje", ponosno ističe Sladić za Agroklub dodajući kako velik broj prijavljenih mogu zahvaliti Udruzi Olea koja organizira Dane mladog maslinovog ulja u Dalmaciji, a koji se svake godine održavaju u Vodicama. 

Na NYIOOC prijavljeno je 105 hrvatskih ulja (Foto: Depositphotos/photodesign)

Napominje i kako su prijave njihovih ulja subvencionirale Šibensko-kninska županija i Hrvatska gospodarska komora te se nada kako će ovo biti poticaj i drugim maslinarima.  

Visok postotak nagrađenih hrvatskih ulja, posebno u odnosu na vodeće zemlje smatra ogromnim uspjehom. "Kolika je Hrvatska u odnosu na Španjolsku, Italiju, koje su u svijetu najveće po proizvodnji maslinovog ulja? Ovime smo dokazali da im kvalitetom itekako možemo parirati", kaže Sladić i otkriva kako će se ova nagrada konkretno odraziti i na cijenu proizvoda. "Možda ne ove godine, ali iduće sigurno."

Na svom OPG-u ima kušaonicu ulja koja je i glavno mjesto prodaje. "Za razliku od vina čiji su nam kupci uglavnom ugostitelji, ali ga i izvozimo, za maslinovo ulje još uvijek nema takvog interesa. Kod nas još uvijek nije razvijena kultura uparivanja određenog maslinovog ulja s jelima i vinima. Nadam se da će se to u budućnosti promijeniti", zaključuje. 

OPG Rakovac: zlato kao potvrda svakodnevnog truda

OPG Rakovac iz Istre jedan je od dobitnika ove prestižne nagrade. U sezoni 2020/21 tradicionalnim su metodama proizveli 1.200 litara ekstra djevičanskog maslinovog ulja od sorti Frantoio, Leccino, Buza, Bjelica i Pendolino. 

"Presretni smo zbog pobjede. Nakon teške 2020. i vrlo izazovnog početka 2021., pobjeda na NYIOOC-u bila je upravo ono što nam je trebalo", rekla je nositeljica OPG-a Vedrana Rakovac dodajući kako za njih osvajanje zlata na NYIOOC prije svega znači potvrdu svakodnevnog truda. "Osim toga, to ne šteti našoj prodaji", našalila se u izjavi.

Zlatnu su medalju osvojili za višesortno ulje Bilini, a uspjeh svoje tvrtke pripisuju pravovremenoj berbi i velikom trudu čitavog tima.

"Bilo je teško pronaći radnu snagu prije početka jesenskih kiša", rekla je Rakovac. "Ipak, uspjeli smo završiti svu berbu u roku od tjedan dana", otkrila je. 

Nagrađena hrvatska ekstra djevičanska maslinova ulja potražite ovdje.

Hrvatska se ulja proizvode vrlo pažljivo

Ovogodišnji velik broj prijava koje su pristigle iz naše zemlje, dr. sc. Karolina Brkić Bubola s porečkog Instituta za poljoprivredu i turizam i čelnica panela, pripisala je tome što  se manji proizvođači žele istaknuti na međunarodnoj sceni. Ističe kako je Hrvatska zemlja s dugom tradicijom proizvodnje maslinovog ulja te velikim brojem autohtonih sorti koje doprinose raznolikosti mirisa i okusa ulja. No, za naš portal komentira kako je unatoč tome ona vrlo mala u odnosu na druge proizvođačke zemlje kao što su Španjolska, Italija i Grčka te je većinom ograničena na proizvodnju unutar malih obiteljskih gospodarstava s ograničenom godišnjom količinom. 

"Mali proizvođači količinski se ne mogu natjecati na međunarodnim tržištima, ali njihova maslinova ulja proizvode se vrlo pažljivo, masline se uglavnom beru ručno i prerađuju odmah nakon berbe u ulje kako bi se osigurala visoka kvaliteta proizvoda. Također, puno se pažnje posvećuje skladištenju konačnog proizvoda kako bi se osigurala njegova kvaliteta tijekom cijelog roka trajanja", pojašnjava Brkić Bubola. 

Masline se uglavnom beru ručno (Foto: Depositphotos/fotopitu)

Dodaje kako je za hrvatske proizvođače predstavljanje na ovom međunarodnom natjecanju prilika za međunarodno priznanje kvalitete njihovih ekstra djevičanskih maslinovih ulja što također donosi priznanje cijeloj Hrvatskoj kao zemlji proizvođaču visoko kvalitetnih ulja. "Dobivanje nagrade na NYIOOC pomaže proizvođačima maslinovog ulja da dođu do potencijalnih kupaca koji traže i cijene ekstra djevičansko maslinovo ulje visoke kvalitete i specifičnih senzorskih svojstava. Stoga se broj prijavljenih na ovo natjecanje kontinuirano povećava iz godine u godinu", zaključuje. 

Kada je riječ o susjedima, i oni su uspješni. Jedna zlatna i jedna srebrna medalja odlazi u Bosnu i Hercegovinu koja je prijavila svoja dva ulja. Ekstra djevičansko maslinovo ulje "Krš" obiteljske vinarije Škegro iz Zapadne Hercegovine osvojilo je  zlato, a Mandino Slavka Čule iz Kruševa srebro. 

Svjetsko natjecanje maslinovih ulja NYIOOC, koje se održava svakog proljeća u New Yorku, veliko je i respektabilno natjecanje u kvaliteti kada je riječ o ovom proizvodu. Njegova godišnja lista dobitnika nagrada predstavlja autoritativni vodič najboljih svjetskih maslinovih ulja koje ocjenjuje međunarodni žiri sastavljen od certificiranih stručnjaka, oleologa, distributera i konzultanata. 


Tagovi

NYIOOC Ekstra djevičansko maslinovo ulje Zlatna medalja Karolina Brkić Bubola Vedrana Rakovac Natjecanje


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer